Ισ412βΙΠ68: Χετζμπολάχ και Λίβανος

Ισ412βΙΠ68: Χετζμπολάχ και Λίβανος

Η κοιλάδα Μπεκά στον Λίβανο.

Η Χετζμπολάχ υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι εγκατεστημένη στον Λίβανο ελέγχοντας σε κάποιο βαθμό την κυβέρνηση. Αυτοί είναι Shia σε αντίθεση με την Χαμάς που είναι Sunni και υποστηρίζονται από το Κατάρ.

Το Ισραήλ σχεδιάζει, τώρα (αρχές Ιανουαρίου 24) να επιτεθεί και σε γνωστές στρατιωτικές θέσεις της Χετζμπολάχ για να εξασφαλίσει τα βόρεια σύνορα και τις πεδιάδες που πλήττονται από τους πυραύλους της Χετζμπολάχ.

Οι Χετζμπολάχ τρομοκράτες δεν έσπευσαν να βοηθήσουν τους “αδελφούς” της Χαμάς διότι ούτε το Ιράν (κι άλλες Αραβικές χώρες) το συνέστησαν μα και οι άλλες δυνάμεις στον Λίβανο το αντέκρουσαν.

Οι Λιβανέζοι, και η Χετζμπολάχ, καταλαβαίνουν πως η εμπλοκή σε πόλεμο με το Ισραήλ αυτήν την περίοδο θα επέφερε μεγάλη καταστροφή. Οι περιοχές της Νότιας Βηρυτού και της κοιλάδας Μπεκά θα βομβαρδίζονταν άγρια καθώς εκεί είναι διάσπαρτες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Χετζμπολάχ – που επιδίδονται και σε καλλιέργεια καννάβεως.

Οι συνθήκες τώρα είναι πολύ διαφορετικές από το 2006 οπότε οι Ισραηλινοί υπέστησαν βαριές ήττες λόγω κακού σχεδιασμού και λόγω άπλετης βοήθειας προς τη Χετζμπολάχ από τους Άραβες του Κόλπου. Τα Εμιράτα δεν είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν δυνάμεις υποκινούμενες από το Ιράν.

Μα και η κυβέρνηση του Λιβάνου (με την ισχυρή παρουσία Χριστιανών και Δρούζων) δεν έχουν χρηματικά αποθέματα για να χρηματοδοτήσουν μια εμπλοκή με Ισραηλινούς και, το χειρότερο, για να ανοικοδομήσουν βομβαρδισμένες περιοχές όπως αυτές της Γάζας με τις χιλιάδες άστεγους!

Αυτή τη στιγμή ο Λίβανος περνά χειρότερη πολιτικο-οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας του. Το τραπεζικό του σύστημα είναι υπό κατάρρευση. Η λίρα του έχει πέσει στο ένα δέκατο της αξίας της. Η κυβέρνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και δεν έχουν Πρόεδρο εδώ και ένα έτος.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε νωρίς: “Αν εμπλακείτε, θα είναι το μεγαλύτερό σας σφάλμα”.

Ο υπουργός Άμυνας επίσης προειδοποίησε πρόσφατα: “Είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε και βόρειο μέτωπο… Αυτό που κάναμε στη Γάζα, μπορούμε να το κάνουμε και στον Λίβανο”.

Ήδη αρκετές μονάδες της Ισραηλινής αεροπορίας έχουν μετακινηθεί στον Βορρά. Ο υπ. Άμυνας Galant είπε: “Οι Λιβανέζοι πρέπει να καταλάβουν πως αν ο Nasrallah [αρχηγός της Χετζμπολάχ] κάνει το λάθος να εμπλακεί, η Βηρυτός θα έχει την ίδια κακή τύχη με τη Γάζα”.

Αν τολμήσει να εμπλακεί σοβαρά, τότε ο Λίβανος επίσης θα χάσει ένα σημαντικό νότιο κομμάτι της επικράτειάς του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *