Π251: Το Μήνυμα

Π251: Το Μήνυμα

- in Ποίηση
0

Πρόκειται για το Μήνυμα του Μωάμεθ προς τον κόσμο σε ταινία. Στην αραβική έκδοσή του για τη Μέση Ανατολή είχε τον τίτλο Μωάμεθ, ο Απόστολος του Αλλάχ.

Γυρίστηκε το 1976 από τον μουσουλμάνο Mustapha Akkad και ανιστορεί ως επικό δράμα τη ζωή του Μωάμεθ και τις συνθήκες στην Αραβία του 6ου και 7ου αιώνα. Ο Μωάμεθ ο ίδιος δεν παρουσιάζεται πουθενά σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση που δεν θέλει απεικονίσεις του Αλλάχ και του προφήτη.

Η δράση όλη δίνεται από την προοπτική του Hamza, θείου του Μωάμεθ, και του υιοθετημένου γιου του Zayd.

O Anthony Quinn είναι πολύ καλός ως Hamza, η Ειρήνη Παππά ως Hind bint Utbah και ο Damien Thomas ως Zayd. Ο Michael Forest υποδύεται τον στρατηγό Khalid ibn al-Walid που από κυνηγός και φονιάς μουσουλμάνων μεταστρέφεται σε πιστό ισλαμιστή.

Στην αραβική εκδοχή, τον Hamza υποδύεται ο Abdullah Gaith και τον Abu Sufyan ibn Harb (Michael Ansara), που βοηθάει τον Μωάμεθ στην τελική αναίμακτη κατάληψη της Μέκκα, υποδύεται ο Hamdi Ghaith. Την Hind υποδύεται η Muna Wassef.

Η ταινία ξεκινά με το Μήνυμα που ο Μωάμεθ στέλνει με αγγελιαφόρους στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στον Ηράκλειο, βυζαντινό αυτοκράτορα, και τον αυτοκράτορα των Σασσανιδών στην Περσία, να ασπαστούν τη νέα παγκόσμια και μόνη αληθινή θρησκεία, Ισλάμ.

Φυσικά, κανείς δεν την αποδέχεται. (Κι έτσι οι φανατισμένες ορδές του Μωάμεθ, αφού αυτός πέθανε, ανέλαβαν να την επιβάλουν δια πυρός και σιδήρου, με σφαγές, βιασμούς, σκλαβιές, λεηλασίες. Στον χάρτη δεν φαίνονται η Ινδία, η Μογγολία και νοτιοανατολική Ασία)

Πηγαίνοντας πίσω, στη συνέχεια, μαθαίνουμε πως νωρίτερα τον Μωάμεθ επισκέφθηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ και του έφερε την εντολή του Αλλάχ να διαδώσει το Κοράνι με τη νέα θρησκεία. Και όντως ο Μωάμεθ αρχίζει να ελκύει μερικούς πιστούς στη Μέκκα, μα κάνει και πολύ περισσότερους εχθρούς, διότι οι έμποροι και παραγωγοί εκεί είναι ειδωλολάτρες (της Καάμπα). Αυτοί τώρα επιτίθενται στους μουσουλμάνους που αναγκάζονται να διαφύγουν: o Μωάμεθ και πολλοί δικοί του πάνε στη Γιαθρίμπ (= Μεντίνα), ενώ άλλοι διαφεύγουν στην Αιθιοπία όπου γίνονται δεκτοί από τον βασιλιά της. Ενώ οι πιστοί χτίζουν το πρώτο τζαμί τους στη Μεντίνα, οι εχθροί τους στη Μέκκα κατάσχουν και πουλούν τις περιουσίες τους.

Ακολουθούν οι διάφορες μάχες (Μπαντρ, Ουχούντ, όπου σκοτώνεται ο Χάμζα) και τελικά συνάπτουν με τους Μεκκανούς μια εκεχειρία 10 ετών. Μα σε 4 έτη κάποιοι επιτίθενται στους ισλαμιστές και ο Μωάμεθ αποφασίζει να αντεπιτεθεί μαζεύοντας μεγάλο στρατό από όλες τις αραβικές φυλές. Τελικά οι Μεκκανοί παραδίδονται δίχως μάχη και αιματοχυσίες.

Αυτά όλα είναι δοσμένα σε στυλ χολιγουντιανού γουέστερν με μίγμα βιβλικής παραγωγής – σαν την Έξοδο του Μωυσή ή τις βιογραφίες του Ιησού Χριστού.

Η ταινία, που άρεσε σε μερικούς και απώθησε άλλους (ιδίως η απουσία του πρωταγωνιστή Μωάμεθ), είναι μια δοξολογία του αφανέρωτου Μωάμεθ και των πρώτων σταδίων της εξάπλωσης του Ισλάμ.

Δεν αναφέρονται καθόλου οι γυναίκες του Μωάμεθ, που πρώτα παντρεύτηκε την πάμπλουτη χήρα Khedidja, 15 έτη μεγαλύτερή του και με παιδιά από τον πρώτο της άντρα. Μετά, έκανε χαρέμι με 11 άλλες και τη μικρή Αϊσέ, την οποία πήρε στα 6 της μα ολοκλήρωσε τη συζυγική σχέση στα 9 ή 12 της, όπως το θέλουν οι πιστοί.

Ούτε οι δολοφονίες των αράβων Nadr ibn al-Harith και Uqba ibn Abu Mu’ayt μετά τη μάχη της Μπαντρ και του εβραίου ποιητή Abu Αfak μα και του Sufyan! Επίσης τους Abu Lahab και Ka’b ibn al-Ashraf. Ούτε την εξόντωση των αρσενικών των Εβραίων Qurayz (το 627 κε) και την αιχμαλωσία και σκλαβιά των γυναικόπαιδων που πουλήθηκαν στις αγορές. Ούτε τις λεηλασίες των καραβανιών της Μέκκας.

Δεν αναφέρεται πώς εξαπάτησε τους κατοίκους της Γιαθρίμπ, που ήταν εβραίοι και χριστιανοί, ότι δήθεν υιοθέτησε τις διδασκαλίες της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης (δηλ. τους προφήτες Μωυσή και Ιησού). Όπως έκαναν κι εκείνοι που πήγαν στην Αιθιοπία όπου κυριαρχούσε ο Ιουδαϊσμός.

Ούτε πώς ο ίδιος προσκύνησε τη Μαύρη Πέτρα και περπάτησε γύρω της στην Καάμπα 7 φορές κατά το παλαιό ειδωλολατρικό πρότυπο. Και αυτό κάνουν ακόμα και σήμερα οι πιστοί ισλαμιστές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *