Τ196: Πριγκίπισσα Diana

Τ196: Πριγκίπισσα Diana

- in Ταυτότητα
0

Δεν πιστεύω καμιά αφήγηση (άρθρο ή ταινία) που παρουσιάζει τη Νταϊάνα ως αθώα κοπελίτσα που έπεσε στον πνιγηρό ιστό της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Το Στέμμα, η τηλεοπτική σειρά για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και το ανακτορικό και πολιτικό περιβάλλον της αποδείχθηκε πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα (στο Νέτφλιξ). Η τρίτη και τέταρτη σεζόν δίνουν και τη ρομαντική-τραγική ιστορία του γάμου της Νταϊάνα με τον Κάρολο, διάδοχο του θρόνου, και τον χωρισμό τους καθώς και στην προσκόλληση του πρίγκιπα στην Καμίλα, παρότι και αυτή παντρεμένη με άλλον, και μερικές εξωσυζυγικές σχέσεις της πριγκίπισσας. Η σκηνοθεσία και ηθοποιία είναι εξαιρετικές. Αλλά υπάρχει αναπόφευκτα και μια δόση μυθιστορίας στη γενική παρουσίαση της Νταϊάνα.

Μπόλικη μυθιστορία υπάρχει σε δυο άλλες ταινίες του Νέτφλιξ – μια όπου ένας δημοσιογράφος λέει την ιστορία της με αρκετά δικά της λόγια και μια όπου ο κυριότερος αφηγητής είναι ο αδερφός της, τώρα Λόρδος (Earl) Charles Spencer.

Η κοπέλα γνώριζε για τη σχέση του πρίγκιπα της Ουαλίας με την Καμίλα πολύ πριν φθάσουν στις προετοιμασίες για τον γάμο. Υποτίθεται πως εκείνη τον αγαπούσε βαθιά και γι’ αυτό προχώρησε, αφού μάλιστα λίγες μέρες πριν τη μέρα του γάμου οι δυο μεγαλύτερες αδερφές της την παρότρυναν να παντρευτεί διότι ήταν αργά πλέον!

(Καταλαβαίνει κάθε νουνεχής άνθρωπος πως έχουμε να κάνουμε με πολύ κλούβια κεφάλια = Κάρολος, Νταϊάνα και αδερφές και βασίλισσα, Φίλιππος. Οι δυο τελευταίοι δεν ήθελαν ο Κάρολος να παντρευτεί την Καμίλα κι επέμεναν στη Νταϊάνα λόγο παράδοσης και δήθεν πρωτοκόλλου.)

Γιατί προχώρησε η Νταϊάνα στον γάμο αφού ήξερε πολύ καλά την προσκόλληση του καλού της στην άλλη γυναίκα; Ναι, σίγουρα, 2-3 μέρες πριν τον γάμο ήταν αργά. Ναι, ο Κάρολος πάντα έδειχνε μετανοημένος και της έλεγε πως δεν ήταν ιδιαίτερη η σχέση του με την Καμίλα και πως ήθελε να την παντρευτεί, τη Νταϊάνα. Μα αυτό συνέβη πολλές φορές. Επίσης η Βασίλισσα αρνιόταν επανειλημμένα να τη δει και να την ακούσει!

Οπότε, η Νταϊάνα προχώρησε γιατί ήθελε να γίνει πριγκίπισσα της Ουαλίας και μελλοντική Βασίλισσα.

Μετά τον γάμο δεν διεκδίκησε με αγάπη και πείσμα και πυγμή τον άντρα της. Αυτή έμενε στο σπίτι τους στο Λονδίνο, εκείνος δε μακριά σε δική του μεγάλη έπαυλη – έξω από το Λονδίνο, κοντά στην κατοικία της Καμίλα, την οποία έβλεπε συχνότατα.

Η δε Νταϊάνα αντί να πατήσει πόδι και να του πει να μένει μαζί της ή εκείνη να μένει μαζί του, άρχισε τις εξωσυζυγικές σχέσεις.

Μόλις το έμαθε ο Κάρολος πήγε στη Βασίλισσα μητέρα του και μίλησε για διαζύγιο. Εκείνη δεν το δέχτηκε και συμβούλεψε να τα βρουν μεταξύ τους ως δυο ώριμοι ενήλικες με δυο παιδιά που κάποια ώρα θα φορούσαν το στέμμα!

Απορείς με την παράξενη στάση αυτή. Η Βασίλισσα, προστάτις και κεφαλή της Χριστιανικής Εκκλησίας προτιμά οι δυο πριγκιπικοί σύζυγοι να απατούν ο ένας τον άλλο με εξωσυζυγικούς παρτενέρ δίνοντας ένα παράδειγμα αστάθειας και αμαρτίας αντί να χωρίσουν νόμιμα και να πάνε με το πρόσωπο που ήθελαν!

Είναι και η Καμίλα που δεν διστάζει να ερωτοτροπεί με τον παντρεμένο Κάρολο ενώ ήταν και η ίδια παντρεμένη – μα από καιρό τώρα διαζευγμένη!

Δηλαδή – μύλος.

Σαχλαμάρες είναι τα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί από φίλους και συγγενείς, από δημοσιογράφους και αναλυτές ή σχολιαστές.

Όταν πια η Νταϊάνα, διαζευγμένη, τα έφτιαξε πρώτα με τον Πακιστανό γιατρό και μετά με τον Αιγύπτιο μουσουλμάνο, ο αδερφός της, που είχε αρνηθεί να την πάρει στη δική του έπαυλη να αναπαυθεί λίγο μετά τον χωρισμό, ένιωθε ντροπιασμένος και δεν ήθελε να την βλέπει. Αλλά στην ταινία που γύρισε μόνο καλά λόγια έχει για την Νταϊάνα, αυτοπροβάλλεται ως στοργικός αδερφός και ρίχνει το φταίξιμο αφενός στο παλάτι και αφετέρου στους παπαράτσι που την κυνηγούσαν!

Σπουδαίος αδερφός και χαρακτηριστικός σύγχρονος ξεπεσμένος αριστοκράτης.

Μα μετά, με τον θάνατό της, έπιασε υστερία μεγάλο μέρος του λαού. Μερικοί μάλιστα έκλαιγαν γοερά για τον χαμό της. Υποθέτω πως στο πρόσωπό της έβλεπαν μια πριγκίπισσα που δεν υπήρχε στη βασιλική οικογένεια των Ουίνδσωρ. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, που επίσης ερωτεύτηκε έναν διαζευγμένο μα καθ΄ όλα έντιμο και ικανό αξιωματικό, δεν της επιτράπηκε να τον παντρευτεί. Διασκέδαζε όπου έβρισκε με όποιον έβρισκε ωσότου παντρεύτηκε τον εκκεντρικό Σνόουντον και μετά ο καθένας ζούσε τη ζωή του ωσότου χώρισαν και συνέχισαν να ζουν τη ζωή τους. Ήταν κάπως τραγική η όλη ζωή της, μα της άρεσαν η πριγκιπική της θέση, το ποτό και οι άντρες.

Στην Νταϊάνα έβλεπαν οι οπαδοί μια αγνή, όπως τους φαινόταν, κοπέλα που εξαπατήθηκε από το παλάτι. Και παρά την απομάκρυνσή της έκανε σπουδαίο κοινωνικό έργο. Δεν έβλεπαν τις τρομερές αδυναμίες κι επιθυμίες της που την οδήγησαν, ακόμα και καθόσον ήταν παντρεμένη με δυο παιδιά, σε ερωτικές περιπέτειες και τελικά στον θάνατο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *