Τ175: Ελληνική (αδέκαστη) Δικαιοσύνη

Τ175: Ελληνική (αδέκαστη) Δικαιοσύνη

- in Ταυτότητα
0

Έχω γράψει πολλές φορές για το θέμα. Είμαι σίγουρος πως οι αναγνώστες όλοι και όλες ακόμα κι αν δεν έχουν την παραμικρή επαφή ή σχέση με την δικαιοσύνη μας σε οποιαδήποτε άποψή της (ποινική, διοικητική κλπ.) γνωρίζετε πως χωλαίνει τρομακτικά.

Όλες οι δήθεν μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει από τη μεταπολίτευση και δώθε είναι απλώς μπαλώματα πρόσθετα σε μια κουρελού που καμιά κυβέρνηση δεν θέλησε να βελτιώσει ριζικά και συνολικά ή να την πετάξει για ένα ολοκαίνουριο αποτελεσματικό σύστημα.

Και η Θεά μας δεν είναι μόνο τυφλή, μα και κουφή και παράλυτη στα κάτω άκρα. Δεν χωλαίνει, όπως λέμε συνήθως. Σέρνεται σακατεμένη.

Ποιος ή τι φταίει;

Πρώτον η γενική Παιδεία μα και ανατροφή από γονείς. Δεν πρέπει να ξεχνιέται αυτή η ανατροφή που είναι πρώτος παράγων.

Διότι η ανατροφή και παιδεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (υπό την καθοδήγηση των βολεμένων στη Βουλή και στο κράτος) έχουν οικοδομήσει αυτόν τον ανεύθυνο, ανέντιμο και ανίκανο χαρακτήρα του μέσου Νεοέλληνα. (Διαβάζω σήμερα πως είμαστε πρώτοι στα παράνομα τσιγάρα Καθημερινή 28/6/20, μα από τους τελευταίους στις μαθητικές επιδόσεις των προγραμμάτων PISA για εφήβους (δεκαπέντε ετών)!

Η Πολιτεία υφίσταται και η κοινωνία πορεύεται ακόμα, μόνο διότι βλέπουμε να υπάρχουν, ευτυχώς, μερικοί γονείς που ενδιαφέρονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ως καλούς ανθρώπους και μερικοί εκπαιδευτικοί που, κυρίως στα ιδιωτικά φροντιστήρια, διδάσκουν καλά τα παιδιά.

Όλοι κολλάνε σε αφρώδεις φράσεις και μελωμένες μεγαλοστομίες που είναι και κενές σημασίας μα επαναλαμβάνονται ακατάπαυστα από κενά κεφάλια – ιερός βράχος, αδέκαστη δικαιοσύνη, λαϊκή βούληση κλπ.

Τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε με τη Siemens. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοι λαδώθηκαν. Τι έγινε με τους καταλόγους καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, η περιβόητη Λίστα Λαγκάρντ; Δυο τρία ονόματα· μετά τίποτα. Τι έγινε με την πυρκαγιά και τους εκατό θανάτους στο Μάτι; Κανείς δεν ήταν υπεύθυνος, κανείς δεν έφταιξε!

Τι γίνεται με τη Νοβάρτις και τόσες άλλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος (όπως συλλήψεις ταραχοποιών μπαχαλάκηδων που αφήνονται δίχως δίκη);

Όλοι είμαστε λεπτομέρειες στη μεγάλη κουρελού που όλο αλλάζει για να μένει ίδια.

Οι κυβερνήσεις συνεχώς επεμβαίνουν. Διότι και οι πολιτικάντηδες είναι προϊόντα του ίδιου ανάπηρου εκπαιδευτικού εκκολαπτηρίου. Ακόμα και οι δικαστές, φυσικά. Ακόμα και αυτοί που πάνε για τρία ή πέντε χρόνια στο εξωτερικό και γυρίζουν με τα μεταπτυχιακά τους και τα τετριμμένα του κλάδου τους χωρίς να έχουν μάθει κάτι ουσιαστικό και υγιές για την κοινωνία, για το Έθνος ολόκληρο.

Ο Ποινικός Κώδικας, το σύστημα νόμων, απαγορεύει κακές πράξεις. Ο Ποινικός Κώδικας, το δικαστήριο, τιμωρεί ή αθωώνει. Μα μόνο η ανατροφή και η Παιδεία δημιουργεί καλό κι έντιμο χαρακτήρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *