Τ245: Dimitri Rybolovlev

Τ245: Dimitri Rybolovlev

- in Ταυτότητα
0

Ας δούμε κι έναν Ρώσο Ολιγάρχη από πολύ κοντά. Είναι ο D(i)mitri Rybolovlev, γνωστός στην Ελλάδα γιατί αγόρασε το νησί Σκορπιός που κάποτε ανήκε στον Ωνάση. Να τος, χαμογελαστός!

Ξεκίνησε με μια μικρή φαρμακευτική εταιρεία (του πατέρα του) και μετά ως πρόεδρος της εταιρείας λιπασμάτων Uralkali το 1995. Πουλούσε ποτάσα (=ανθρακικό κάλιο) στη Δύση. Μα είχε και άλλες εταιρείες – Salvini κλπ. Αργότερα επεκτάθηκε σε άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με τράπεζες κι επενδύσεις.

Το 1995 η οικογένειά του μετακόμισε στην Ελβετία. Από το 2010 η κύρια κατοικία του είναι στο Μονακό, όπου το 2011 αγόρασε το 66% της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco FC. Αγόρασε και το ρετιρέ La Belle Epoque για $240 εκμ.

Η ομάδα του δεν έχει υποστεί κυρώσεις. Παρά τις προσπάθειές του όμως δεν κατόρθωσε να πάρει πολιτογράφηση στο Μονακό.

Ο Ντ. Τραμπ του πούλησε το μέγαρο του στην Palm Beach Florida το οποίο θα μεταμορφωθεί σε κάτι λιγότερο κιτς.

Μα σταδιακά απέκτησε και άλλες κατοικίες. Μια από αυτές είναι η Villa Leopolda στη γαλλική Ριβιέρα – που ανήκε στον βασιλιά Λεοπόλδο Β΄ του Βελγίου.

Μα έχει κι ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, Νέα Υόρκη που κόστισε $88 εκμ.

Είναι μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου (από το 2010) και το 2012 πήρε την Κυπριακή ιθαγένεια. Μα το 2013 με την οικονομική κρίση στην Κύπρο έχασε $600 εκμ.!

Το 2013 αγόρασε το νησί Σκορπιός στο όνομα της κόρης του Αικατερίνης, μα συναντά νομικές δυσκολίες στην αξιοποίησή του (κόστος $165 εκμ.).

Έχει μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης αξίας περίπου $ 2 δις είτε γιατί του αρέσουν τα έργα είτε ως επενδύσεις. Έχει επίσης γιοτ αγώνων κι ενίοτε κερδίζουν!

Υπήρξαν διάφορα σκάνδαλα επιχειρηματικά και εξωσυζυγικά και χώρισε με τη γυναίκα του με οριστική διευθέτηση το 2015.

Κατάγεται από τη βιομηχανική πόλη Περμ στα Ουράλια κι εκεί έκανε τις πρώτες εκατοντάδες εκατομμύρια που έγιναν μετά δισεκατομμύρια. Η Περμ είναι στις πέντε φτωχότερες πόλεις της Ρωσίας με το 11% των κατοίκων να βρίσκεται σε απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια. Όλοι αυτοί δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε μια καραμέλα για το παιδί τους – ούτε μπικ ούτε χαρτί να γράφουν!

«Τα παιδιά μας πεινούν»!

Ο Rybolovlev δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Έχει κάνει πολλές φιλανθρωπίες – και για την Ουκρανία στο 2022 μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *