Τ253: Leo Major Καναδός

Τ253: Leo Major Καναδός

- in Ταυτότητα
0

Μόνο ως χολιγουντιανή ταινία θα φαινόταν πιστευτή η δράση του Λήο Μέιτζορ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα.

Έλαβε μέρος στη θρυλική πλέον απόβαση στη Νορμανδία 6/6/1944 και μόνος κατέλαβε ένα τεθωρακισμένο γεμάτο επικοινωνιακές συσκευές έχοντας εξουδετερώσει το πλήρωμα. Οι σύμμαχοι νωρίς νωρίς απέκτησαν εξαιρετικές πληροφορίες για τον εχθρό.

Στο επόμενο ανδραγάθημά του, επιτέθηκε σε μια ομάδα ελίτ Ναζί κι έχασε το αριστερό μάτι του όταν ο τελευταίος εχθρός πεθαίνοντας πυροδότησε μια φωσφορική χειροβομβίδα. Ο γιατρός που τον κούραρε ήθελε να τον στείλει πίσω, μα ο Γαλλο-Καναδός υπέδειξε πως χρειαζόταν μόνο ένα μάτι για να σημαδέψει με το όπλο!

Μπήκε στον Καναδικό Στρατό το 1940, στα 19του, και πολέμησε με το Σύνταγμα γνωστό ως Le Régiment de la Chaudière. Από φτωχή οικογένεια, είχε μάθει την ταπεινή τέχνη του υδραυλικού. Μα ήταν ατρόμητος.

Ο Λήο Μέιτζορ πριν και μετά την απώλεια του αριστερού ματιού του.

Αργότερα, στη μάχη του Scheldt (στο βόρειο Βέλγιο και νοτιοδυτική Ολλανδία) μαζί με μονάδες Πολωνών και Βρετανών (2-8 Οκτωβρίου 1944) σε μια πρωινή αποστολή αναγνώρισης βρήκε κοιμισμένους μια οπισθοφυλακή Γερμανών και, χωρίς να περιμένει οδηγίες, όρμησε, συνέλαβε τον διοικητή και, αφού θέρισε μερικούς στρατιώτες, οι υπόλοιποι 93 παραδόθηκαν.

Τότε ο διοικητής του του πρότεινε να δεχθεί την απονομή μεταλλίου, μα ο στρατιώτης Μέιτζορ αρνήθηκε!

Ακολούθησε η περιπέτειά του με την απελευθέρωση της πόλης Zwolle, τον Απρίλιο 1945 στην Ολλανδία. Σε μια αποστολή αναγνώρισης πάλι, έχασε τον σύντροφό του Willie κι εξοργισμένος επιτέθηκε πυροβολώντας και σκοτώνοντας δυο Γερμανούς. Μετά κατέλαβε ένα εχθρικό όχημα κι ανάγκασε τον οδηγό να τον πάει στον διοικητή του σε μια κοντινή ταβέρνα. Ο Μέιτζορ ειδοποίησε τον έκπληκτο αξιωματικό πως οι Καναδοί είχαν περικυκλώσει την πόλη και θα την βομβάρδιζαν σκοτώνοντας πολλούς αμάχους. Άφησε λοιπόν τον Γερμανό αξιωματικό κι όλη τη χαραυγή έτρεχε μέσα στην πόλη πολυβολώντας όποιον Γερμανό έβρισκε. Οι Γερμανοί πανικοβλήθηκαν κι άλλοι παραδόθηκαν αμέσως άλλοι διέφυγαν γρήγορα. Και ο Μέιτζορ έκανε γοργά ταξίδια πίσω στη μονάδα του με ομάδες αιχμαλώτων! Λίγο πριν την ανατολή καθάρισε το αρχηγείο των SS και οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την πόλη. Το σχέδιο για βομβαρδισμό ακυρώθηκε!

Στη συνέχεια του απονεμήθηκαν διάφορα μετάλλια ανδρείας και το φημισμένο Distinguished Conduct Medal και προβιβάστηκε σε δεκανέα.

Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γύρισε στον Καναδά και στρώθηκε στην παλιά εργασία του ως υδραυλικός.

Το 1950, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Κορέα, κλήθηκε να πολεμήσει πάλι και τοποθετήθηκε στον ειδικό Λόχο Ανιχνευτών και Σκοπευτών – όλοι της ίδιας στόφας με τον Μέιτζορ. Εκεί, στις 23-24 Νοεμβρίου 1951, ο Μέιτζορ με μια μικρή ομάδα του κατόρθωσε να αντικρούσει την επίθεση των Κινέζων και να διασώσει τα εδάφη που είχαν καταλάβει οι Σύμμαχοι.

Εδώ επίσης του απονεμήθηκαν μετάλλια ανδρείας συμπεριλαμβανομένου του DCM το οποίο μόνο τρεις στρατιώτες από όλη τη Βρετανική Κοινοπολιτεία έλαβαν ποτέ και αυτός δύο φορές σε δύο διαφορετικούς πολέμους!

Αυτός ο «Καναδός τρελάρας», όπως ήταν γνωστός, πέθανε το 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *