Τ266: Yuan Longping και θαλάσσιο ρύζι

Τ266: Yuan Longping και θαλάσσιο ρύζι

- in Ταυτότητα
0

Ναι, καλά το διαβάσατε «θαλάσσιο ρύζι» ή ορθότερα «ρύζι που αναπτύσσεται και καλλιεργείται με θαλάσσιο νερό»! Στην Κίνα, φυσικά! Εφευρέτης, ερευνητής, παραγωγός ο σπουδαίος αγρονόμος Yuan Longping (1930-2021). Αποφοίτησε το 1953 από το Νοτιοδυτικό Κολλέγιο Αγρονομίας (τώρα Πανεπιστήμιο).

Το 1959, μετά τα πρώτα παρανοϊκά πειράματα του Μάο στον κομμουνισμό, η Κίνα πέρασε τον Μεγάλο Λιμό. Ως αγρονόμος ο Γιούαν τότε δεν μπορούσε να κάνει πολλά διότι και νέος ήταν και το επιστημονικό καθεστώς στη βιολογία ακολουθούσε τις παλαβές θεωρίες των Ρώσων Ιβάν Μιτσούριν και Τροφίμ Λισένκο – ενάντια στη διδασκαλία των Mendel και Morgan. Μα στην επαρχία Hunan έβλεπε πως δεν υπήρχε τίποτα πια στα χωράφια διότι οι πεινασμένοι άνθρωποι έφαγαν όλα όσα μπορούσαν να φαγωθούν – χλόη, σπόρια, ρίζες φτέρης, ακόμα και κάποιο λευκό πηλό! Θα θυμόταν το θέαμα αυτών που λιμοκτόνησαν όλη του τη ζωή.

Αρχικά πειραματίστηκε με γλυκοπατάτες και σιτάρι αφού η γρήγορη ανάπτυξή τους έμοιαζε να είναι η γρήγορη πρακτική λύση για τον λιμό. Μα σύντομα είδε πως η επαρχία του δεν ευνοούσε τέτοιες καλλιέργειες και γι’ αυτό οι αγρότες δεν είχαν ασχοληθεί. Έτσι στράφηκε στο ρύζι.

Η έρευνά του στο υβριδικό ρύζι ξεκίνησε το 1964 (σε μεγάλο βαθμό στα κρυφά!) και οδήγησε στη μεγάλη επιτυχία της ερευνητικής του ομάδας το 1973 με νέα ποικιλία υψηλής απόδοσης. Με αυτήν μπορούσαν να θρέψουν τώρα οι Αρχές 80 εκμ. Κινέζων παραπάνω!

Το 1979 η νέα του τεχνική δόθηκε και στις ΗΠΑ και βαθμιαία σε 60 άλλες χώρες στην Ασία και Αφρική που πάντα είχαν χαμηλή παραγωγή και τώρα μπορούσαν να αποφύγουν τις συχνές λιμοκτονίες.

Έτσι ονομάστηκε «ο πατέρας του υβριδικού ρυζιού».

Για κάποιο διάστημα βρέθηκε σε κίνδυνο φυλάκισης (1966) μα η Επιτροπή Τεχνολογίας και Εθνικών Επιστημών επενέβη και μπόρεσε ο Γιούαν να συνεχίσει τις έρευνές του. Του δόθηκε μάλιστα κατάλληλο εργαστήριο και ομάδα βοηθών από τον Γεν. Γραμμ. Hua Guofeng της Περιφερειακής ΚΚ επιτροπής στην Hunan. Ο Γιούαν ουδέποτε συμμετείχε στις λόξες του Μάο και ουδέποτε έγινε μέλος του ΚΚΚ.

Το 2004 του δόθηκε το Έπαθλο Wolf Prize in Agriculture και το World Food Prize.

Στο μεταξύ προχώρησε με την ανάπτυξη καλλιέργειας ρυζιού με θαλάσσιο ή ενάλατο νερό. Και αυτή η νέα καλλιέργεια θα μπορεί να θρέψει πολλά εκατομμύρια κόσμου σε όλες τις ηπείρους.

Δεκάδες χιλιάδες Κινέζων και ξένων συμμετείχαν στην κηδεία του!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *