Δ104: Κουαρτέτο

Δ104: Κουαρτέτο

- in Διεθνή
0

Μερικοί αναλυτές υποθέτουν πως ο Πούτιν μπορεί να εκβιάσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο να εμπλέξει την χώρα του στον πόλεμο με την Ουκρανία. Διότι, αν όντως οι Λευκορώσοι επιτεθούν από τον βορρά, οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποσύρουν δυνάμεις από τις νοτιο-ανατολικές περιοχές τις οποίες προσπαθούν τώρα (Δεκέμβριος 2022) να επανακτήσουν. Αυτό θα ανακουφίσει, βέβαια, τους Ρώσους που θα αντεπιτεθούν μετά τις φθινοπωρινές υποχωρήσεις τους.

Μα υπάρχει και μια άλλη χώρα που δεν θα μείνει αμέτοχη – η Πολωνία. Αυτή ήδη έχει μεταφέρει στρατεύματα στα ανατολικά σύνορά της με την Λευκορωσία και είναι πανέτοιμη και για άμυνα και για επίθεση, αν οι Λευκορώσοι επιτεθούν στην Πολωνία ή στην Ουκρανία.

Αυτό το γεγονός έχει κατά πάσα πιθανότητα σταματήσει τον Λουκασένκο από το να συμμετάσχει στην εισβολή και τον παρατεινόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Έτσι έχουμε, λένε οι αναλυτές, ένα κουαρτέτο όπου η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία, η Λευκορωσία απειλεί επίσης την Ουκρανία, μα και η Πολωνία απειλεί την Λευκορωσία. Οι δύο πλευρές μπλοφάρουν ίσως μα απειλούν η μία την άλλη.

Η Λευκορωσία δεν τολμά να διακινδυνεύσει μια εισβολή στην βόρεια Ουκρανία και να απειλήσει το Κίεβο. Η Πολωνία δεν μπορεί απ’ την πλευρά της να εισβάλλει στην Λευκορωσία. Οι Πολωνοί μισούν τους Ρώσους βαθύτατα και βοηθούν τους Ουκρανούς με κάθε τρόπο εκτός από το να στείλουν ανοικτά δυνάμεις στην Ουκρανία, αφού ούτε η ΕΕ ούτε το Νάτο θέλουν να εμπλακούν επίσημα στέλνοντας στρατεύματα.

Η Πολωνία έχει όμως στα βόρεια της το Καλίνινγκραντ που είναι ρωσικό έδαφος και το Κρεμλίνο θα μπορούσε να οργανώσει μία εισβολή από εκείνη την πλευρά. Θα μπορούσε επίσης να πλήξει την Πολωνία με πυραύλους και οι Πολωνοί δύσκολα θα απαντούσαν. (Στον χάρτη, Smolensk, Bryansk είναι στη Ρωσία!)

Μα, ούτως ή άλλως, αν η Λευκορωσία έστελνε στρατό στη βόρεια Ουκρανία, πολλοί θα έσπευδαν να αυτομολήσουν. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει εμφύλιο στη χώρα αφού πάρα πολλοί εναντιώνονται και στον Λουκασένκο και στο Κρεμλίνο. Γι’ αυτό άλλωστε οι Ρώσοι διατηρούν εκεί στράτευμα 25.000 ανδρών.

Εισβολή στην Πολωνία είτε από Ρώσους είτε από Λευκορώσους αποκλείεται για την ώρα, διότι καθώς η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αμέσως η Συμμαχία θα έσπευδε σε υπεράσπιση της – σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *