Τ280: Δρόμοι παλιοί και νέοι

Τ280: Δρόμοι παλιοί και νέοι

«Δρόμοι παλιοί που αγάπησα και μίσησα ατέλειωτα» λέει το ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη. Μα, όπως επισημάναμε, ποίηση είναι και κάθε άλλη τέχνη. Έτσι εδώ σήμερα παρουσιάζω μερικούς καινούριους και παλιούς δρόμους σε καταπληκτικά τοπία φτιαγμένους με την καταπληκτική νέα τεχνολογία.

1. Αρχίζω με την εκπληκτική Εθνική Οδό Atlantic Ocean Road στη Νορβηγία, όπου δεν μπορείς να μη θαυμάσεις το δέσιμο του φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη επινοητικότητα, στις μορφές του ατίθασου ωκεάνιου νερού και ανέμου με τον σκληρό βράχο και τα βουνά αφενός και το σκυρόδεμα, μέταλλο και άσφαλτο αφετέρου, όλα εναρμονισμένα και υποταγμένα στην απαράμιλλη νοημοσύνη του ανθρώπου. Το αυτοκίνητο φαίνεται τόσο μικρό στη γιγάντια καμπύλη του δρόμου.

2. Μετά είναι μια άλλη Εθνική Οδός στην Αλάσκα. Είναι ο δρόμος Dalton Highway, 666 χιλιόμετρα ασφάλτου που διασχίζει τη χιονισμένη πεδιάδα. Εδώ θαυμάζεις και τη νοημοσύνη των κατασκευαστών μα και τη δεξιότητα των οδηγών.

3. Ακολουθεί ένας δρόμος στην Κίνα, ο Guoliang, που περνά μέσα από ένα τούνελ, πάνω από ένα φαράγγι που έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο.

Αρχικά το τούνελ είχε σκαφτεί από τους ντόπιους για γρήγορη πρόσβαση στην κοντινή μεγαλούπολη. Μα η αυξανόμενη χρήση του δρόμου ανάγκασε την κυβέρνηση να διευρύνει τον δρόμο και το τούνελ. Το φαράγγι εξακολουθεί να προσφέρει την καταπληκτική (και τρομερή) του θέα.

4. Πάμε στη Γαλλία τώρα, Le Passage du Gois. Εδώ, όπως είναι φανερό, τα νερά της θάλασσας σχεδόν καλύπτουν πλήρως τον δρόμο λόγω της παλίρροιας. Είναι πολύ ρηχά στο στενό, εδώ, ούτως ή άλλως.

Μα τις άλλες ώρες τα νερά έχουν υποχωρήσει και ο δρόμος είναι (σχεδόν) στεγνός και μποτιλιαρισμένος ,όπως βλέπετε.

5. Και τώρα πάμε στη βόρεια Ινδία όπου ο Zozilia, ένας δρόμος σκαμμένος σχετικά χαμηλά στα βραχώδη πλευρά των Ιμαλαϊων ενώνει την περιοχή του Kashmir με το Ladakh ανατολικά και οι κάτοικοι πηγαινοέρχονται, όπως εδώ και αιώνες, τώρα με γιοταχί, με λεωφορεία και με φορτηγά εκπληρώνοντας τις κοινωνικές και βιοτικές ανάγκες τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *