Τ311: Περιβαλλοντικοί καθαριστές

Τ311: Περιβαλλοντικοί καθαριστές

- in Ταυτότητα
0

Δεν είναι μόνο οι Δήμοι που παρέχουν καθαρίστριες (κυρίως) για τους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες – και δεν κάνουν και πολύ καλή δουλειά ούτως ή άλλως.

Η ίδια η Φύση, η νοημοσύνη του ίδιου του πλανήτη μας ίσως, με ικανά σύνεργα ορισμένα είδη της Οργανικής Ζωής, εκτός από τους μάλλον αδιάφορους ανθρώπους, κάνει ευρείας κλίμακας καθαρισμούς.

Είναι γνωστό πως οι ύαινες ακολουθούν τα μεγάλα ισχυρά αρπακτικά (λιοντάρια, τίγρεις κλπ.) και “καθαρίζουν” τα κατάλοιπα που αφήνουν οι αίλουροι. Έχουν πανίσχυρες μασέλες και μπορούν να θρυμματίσουν οποιοδήποτε κόκαλο.      

Τα όρνεα, επίσης, οι τρομεροί γύπες, με το αιχμηρό κοφτερό ράμφος τους, καθαρίζουν κουφάρια.

Τελικά τα στοιχεία (αέρας, ηλιόφως, νερό), επίσης, μακρόχρονα θα καταλύσουν οποιοδήποτε κουφάρι, αν δεν έχουν προηγηθεί μυρμήγκια, σκουλήκια και άλλα ζωάκια που επίσης “καθαρίζουν”.

Μα υπάρχουν και διάφορες τοξικές ουσίες όπως λιπάσματα, εντομοκτόνα κλπ., που μολύνουν το έδαφος. Σε αυτήν την περίπτωση τα ζώα και τα πτηνά δεν βοηθούν. Είναι και η ραδιενέργεια όπως το Τσέρνομπιλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι επεμβαίνουν με φυτά. Ένα από τα πιο απορροφητικά είναι τα χρυσάνθεμα. Οι ρίζες τους δεν ξεχωρίζουν τα πυρηνικά ισότοπα από ορισμένες άλλες ουσίες με τις οποίες τρέφονται, έτσι απορροφούν και τα δύο.

Τα χρυσάνθεμα θεωρούνται υπέρ-συσσωρευτές. Επειδή πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα, σπέρνονται μερικές φούχτες σπόρια, όπου υπάρχουν τα τοξικά στοιχεία, και σύντομα εξαπλώνονται και κάνουν τη δουλειά του καθαρισμού, όπως στο Τσέρνομπιλ και στην Fukushima (Ιαπωνία).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *