Δ135: Κινεζική Ηγεμονία

Δ135: Κινεζική Ηγεμονία

- in Διεθνή
0

Και η Κίνα σαν τη Ρωσία έχει αυτοκρατορικές βλέψεις. Κατέλαβε το Θιβέτ που παλαιότερα ήταν ανεξάρτητο και μάλιστα μεγάλο βασίλειο. Οι Δυτικοί δεν κούνησαν δαχτυλάκι.

Στο 27. Διεθνή: Καταπιεστική Κίνα και Αμαγάριστη Αμερική έγραψα για τις ελευθερίες του λαού της Κίνας και τις προσπάθειες της κινέζικης κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά (σε αντίθεση με τη διαφθορά των ΗΠΑ επί Τραμπ). Στο 102. Διεθνή: Η παρακμή στην Αμερική “των γενναίων” έγραψα για την παρακμή στην Αμερική. Και σε πολλά άρθρα έχω επισημάνει αδυναμίες και αδικίες σοβαρές στα προοδευτικά καθεστώτα της φιλελεύθερης, πολιτισμένης Δύσης.

Μα ας μην παρεξηγούμαστε. Ακόμα και η Αμερική με τις εκτυφλωτικές αντιθέσεις και αντιφάσεις της είναι πολύ καλύτερη από την Κίνα.

Η Κίνα με το ΚΚΚ στο πηδάλιο (και στην πλάτη του λαού) δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μια ηγέτις υπερδύναμη με την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Στην Αμερική, όπως σε κάθε πολιτισμένη, φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία της Δύσης, υπάρχει εδραιωμένο εδώ και 2 τουλάχιστον αιώνες το Κράτος Δικαίου. Ακόμα και ο πρόεδρος μπορεί να προσαχθεί σε δικαστήριο και δεν μπορεί να καταστρατηγήσει τον νόμο ατιμωρητί! Όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Νίξον με το Watergate σκάνδαλο (διαρρήξεις, παρακολουθήσεις αντιπάλων). Ο Τραμπ-ενδέχεται να ακολουθήσει την ίδια μοίρα για διάφορες απάτες.

Στην Κίνα οι νόμοι και τα δικαστήρια παίρνουν κατεύθυνση από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ (ή του απόλυτου ηγέτη).

Ό,τι έχει κάνει χρόνια τώρα η Αμερική διεισδύοντας με τις πολυεθνικές της σε άλλες χώρες, το κάνει ποικιλότροπα και η Κίνα. (Πρέπει να έχετε προσέξει σε πάρα πολλές πόλεις την ύπαρξη πολυκαταστημάτων με εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα που τα διαχειρίζονται Κινέζοι: αυτά χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση στην Κίνα.) Τα δάνεια που δίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες για να αναπτυχθούν και η τεχνογνωσία δεν δίνονται δωρεάν. Οι χώρες πληρώνουν αδρά για να τα έχουν!

Επίσης υπάρχει μια αθέατη δραστηριότητα με την οποία οι Κινέζοι δωροδοκούν (με χρήματα ή άλλα αγαθά κι εξυπηρετήσεις) πολιτικούς διάφορων κρατών έτσι που να προωθούνται τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα για εμπόριο και κατασκευές.

Οι Αμερικάνοι του Υπ. Εξωτερικών (το περιβόητο State Department) δηλώνουν ωμά πως δεν έχουν φιλίες – έχουν συμφέροντα. Και φανερά και δίχως συγκαλύψεις-συμπεριφέρονται πολύ ευνοϊκά σε κράτη που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους μα φροντίζουν να μην προσβάλλουν άλλες μη εχθρικές χώρες.

Οι Κινέζοι φέρονται πολύ χειρότερα. Θεωρούν ισχυρές χώρες ως συνεργάτες και συναλλάσσονται σχετικά έντιμα. Αλλά τις πιο αδύναμες τις έχουν ως κατώτερους γνωστούς που πρέπει να είναι ευγνώμονες που δέχονται τα λίγα που δέχονται από την Κίνα.

Και η Κίνα σαν τη Ρωσία έχει αυτοκρατορικές βλέψεις. Κατέλαβε το Θιβέτ που παλαιότερα ήταν ανεξάρτητο και μάλιστα μεγάλο βασίλειο.

Οι Δυτικοί δεν κούνησαν δαχτυλάκι.

Μετά πήρε το Χονγκ Κονγκ και αντίθετα με τα συμφωνηθέντα, προχώρησε στην αλλαγή του καθεστώτος, πιέζοντας και σφίγγοντάς το στην κομμουνιστική αγκαλιά του. Υπήρξαν διαμαρτυρίες μα το ΚΚΚ δεν πτοήθηκε.

Τις βλέψεις της για την Ταιβάν η Κίνα δεν τις κρύβει. Όμως γνωρίζει πολύ καλά πως ούτε η Αμερική ούτε η Αυστραλία και η Ιαπωνία θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα την κατάληψη του μεγάλου και ανεξάρτητου νησιού.

Γιατί θέλουν την Ταιβάν; Δεν είναι καθόλου συναισθηματικοί οι λόγοι. Θέλουν να επεκτείνουν την επικράτειά τους.

Ο αμοραλισμός (= η ανηθικότητά) τους διαφαίνεται στη βοήθεια που δίνουν απλόχερα στη Ρωσία – η οποία καταπιέζει κι ερειπώνει βίαια μια ανεξάρτητη χώρα. Μα την ίδια ώρα επωφελείται με φτηνά καύσιμα και την ύπουλη υποδούλωση της Ρωσίας ενώ συγχρόνως εναντιώνεται στην Αμερική και την ΕΕ.

Και όλη την ώρα εξοπλίζεται!

Το ΚΚΚ ουδέποτε κάνει ή δεν κάνει κάτι για αμιγώς πολιτιστικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους. Ό,τι κάνει το κάνει για δικό του και μόνο όφελος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *