Τ313: Ο σοφός Σολομών

Τ313: Ο σοφός Σολομών

- in Ταυτότητα
0

Ο Σολομών ήταν ένας από τους μεγάλους μου ήρωες – πιο μεγάλος και από τον Αχιλλέα, τον Ηρακλή, τον Οδυσσέα. Ήταν το λαμπρό πρότυπο σοφίας και μαθαίναμε παιδιά πως η σοφία ήταν η μεγαλύτερη και χρησιμότερη αρετή διότι σου έδειχνε την ορθή χρήση όλων των πραγμάτων!

Παραδόξως ήταν και το μόνο πράγμα που μάθαμε για τον Σολομώντα εκτός του ότι ήταν γιος του Δαυίδ, παντρεύτηκε μεγαλόπρεπα την όμορφη βασίλισσα Σαβά κι έκτισε τον μεγάλο ναό.

Ο ίδιος ζήτησε, όταν ο Θεός του παρουσιάστηκε στον ύπνο του τη νύκτα, “καρδίαν ακούειν και διακρίνειν τον λαόν… εν δικαιοσύνη και… συνιεīν ανάμεσον αγαθού και κακού”… Όχι ευτυχία, πλούτο, υγεία, μακροζωία, κατακτήσεις, δόξα.

Και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε στην πράξη η μεγάλη του σοφία με την υπόθεση των δυο πορνών που διεκδικούσαν το ένα βρέφος. Εκείνος διέταξε να το κόψουν με ξίφος στα δυο και να πάρει το ένα μισό η καθεμιά. Και όταν η μία είπε, Όχι να μην τεμαχίσουν το βρέφος μα να το δώσουν στην άλλη, τότε κατάλαβε πώς εκείνη είναι η μητέρα και της το έδωσε. Και όλο το έθνος Ισραήλ αναγνώρισε πως μέσα του ήταν η σοφία του Θεού. (Βασιλείων Γ’ και Βασιλείων Α’, αν τα δύο πρώτα έχουν τον τίτλο ο Σαμουήλ, 3.5-2.8).

Πέρασαν πολλά χρόνια. Στο μεταξύ ακούς ή διαβάζεις πως και το βιβλίο Παροιμίαι μάλλον γράφτηκε από τον Σολομώντα διότι και αυτό είναι γεμάτο λόγια σοφά. Μα και το βιβλίο Εκκλησιαστής μπορεί να είναι από τον σπουδαίο βασιλιά γιατί και αυτό περιέχει πολλά γνωμικά σοφίας. Υπάρχει στην Παλαιά Διαθήκη και το Άσμα (μετά το βιβλίο του Εκκλησιαστή) που πολλοί αποδίδουν στον Σολομώντα λόγω της εξαιρετικής ποίησής του, αν και είναι πολύ ερωτικό και όχι με γνωμικά σοφίας.

Αλλά όταν διάβασα τα επόμενα κεφάλαια δεν βρήκα κανένα άλλο περιστατικό σοφίας του αγαπημένου μου Βασιλιά. Στην πραγματικότητα πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη δεν υπάρχει κάποια μνεία που να αναδεικνύει τη σοφία του.

Στα επόμενα κεφάλαια διαβάζουμε πως ζούσε σε χλιδή όπως κάθε άλλος βασιλιάς νωρίτερα και μετά από εκείνον. Λέγεται πως ο Θεός του έδωσε “σοφίαν πολλάν” και εύρος καρδιάς – πέρα από κάθε προηγούμενο βασιλιά (4.29-34). Και έρχονταν πολλοί από όλα τα έθνη να ακούσουν τη σοφία του.

Και παντρεύτηκε την κόρη του Φαραώ.

Και αφού έκτισε τον μεγαλόπρεπο ναό του Θεού (κεφ. 5-7), έκτισε το δικό του παλάτι, εξίσου μεγαλόπρεπο, σε πολλά έτη (κεφ. 8). Στο 10ο κεφάλαιο, αφού απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της βασίλισσας Σαβά, εκείνη του έδωσε πολλαπλάσια πλούτη. Και στο 11ο κεφάλαιο διαβάζουμε πως είχε 700 συζύγους και 300 παλλακίδες από διάφορα μέρη που λάτρευαν άλλους θεούς!

Στη συνέχεια ο Θεός οργίσθηκε και του είπε πως θα έπαιρνε τη βασιλεία από τον διάδοχό του και θα την έδινε σε άλλους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *