Τ62: Επιχειρηματικότητα

Τ62: Επιχειρηματικότητα

- in Ταυτότητα
0

1. Στη σημερινή δημοσίευση επιχειρώ να παρουσιάσω μια τομή στην επιχειρηματικότητα όπως αυτή παρουσιάζεται στη χώρα στις αρχές του 2018 ενώ μαίνεται το «Μακεδονικό» και αναμένεται από τους υπερφίαλους τσιπριστές ανάκαμψη της οικονομίας κάποια ώρα.

Έχει ξεσπάσει και το σκάνδαλο Νοβάρτις (φαρμακευτικές προμήθειες με μεγάλες μίζες υποτίθεται σε 2 πρώην πρωθυπουργούς και διάφορους υπουργούς Υγείας) με το οποίο, αφού δυο τσιπρικοί υπουργοί, Κοντονής και Παπαγγελόπουλος, συσκέφθηκαν με αρειοπαγίτες (!), η κυβέρνηση ξαμολάει λάσπη εναντίον της αντιπολίτευσης – μα επιδιώκει συναίνεση κιόλας!

Τα πολιτικάντικα ευτράπελα δεν έχουν τέλος. Ταυτόχρονα περιμένουμε οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη! (Οι πλημμύρες Μάνδρας και οι πυρκαγιές Ιουλίου θα έρθουν αργότερα να εξευτελίσουν πλήρως τους τσιπριστές.)

2. Τα ακόλουθα στοιχεία είναι από πρόσφατη (Ιαν 2018) έκθεση της Εθνικής Τράπεζας (Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης), στην οποία οι επιχειρήσεις μας κατατάσσονται σε τρεις ομάδες.

α) Η πρώτη και μικρότερη είναι αυτές που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία τους στην περίοδο της κρίσης. Απολαμβάνουν το 11% του συνολικού επιχειρηματικού τζίρου και ασχολούνται με διύλιση κι εμπορία πετρελαιοειδών, με πλαστικά και μεταφορές. Αυτές είναι πολλά υποσχόμενες.

β) Μετά είναι κλάδοι με καλές προοπτικές όπως τρόφιμα και ξενοδοχεία, ορυκτά και τσιμέντα. Αυτές οι επιχειρήσεις κάνουν τζίρο το 30% του συνόλου.

γ) Η τρίτη και μεγαλύτερη ομάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κρίση παρά την όποια ανάκαμψη. Αυτές καλύπτουν το 55% του σύνολου τζίρου και περίπου 36% των κερδών: είναι το 80% των μικρών και 30% των μεγάλων επιχειρήσεων σε κατασκευές, κλωστοϋφαντουργία, χαρτί και μικρά φαγάδικα. Αυτές έχουν ελάχιστες ως μηδενικές προοπτικές ανάκαμψης.

3. Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στις επιχειρήσεις είναι ίδια με αυτά που απασχολούνταν και πριν την κρίση – παρά τη συρρίκνωση πωλήσεων και κερδών!

Το λιανικό εμπόριο έχει 4% των κερδών και απασχολεί 13% των κεφαλαίων.

Η βιομηχανία έχει 31% των κερδών και απασχολεί 26% των κεφαλαίων.

Μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις παράγουν 59% των κερδών (ίσα περίπου με τα ευρωπαϊκά ποσοστά) και απασχολούν 44% των κεφαλαίων.

Την περίοδο 2008-2016 ο συνολικός επιχειρηματικός τζίρος μειώθηκε κατά 28% ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκε 14%.

Οι μικρές επιχειρήσεις, είπαμε καλύπτουν 55% του τζίρου ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 37%.

Οι μεγάλες καλύπτουν συνολικά 28% ενώ στην Ευρώπη 43%.

Αυτή είναι η γενική εικόνα και δείχνει σοβαρή υπανάπτυξη. Αλλά οι τσιπριστές δεν εννοούν να λογικευτούν. Συνεχίζουν να κομπάζουν και να υπόσχονται ευμάρεια και “κανονικότητα”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *