Τ328: Ισλάμ και Σουφισμός

Τ328: Ισλάμ και Σουφισμός

- in Ταυτότητα
0

 Ιερή (μαύρη Πέτρα) Kaaba στη Μέκκα

Το Ισλάμ έχει δυο μεγάλους κλώνους, Sunni (80%) και Shia (20%). Οι Shia είναι οι πιο φανατικοί που πιστεύουν πως ο αληθινός διάδοχος του Προφήτη ήταν ο ξάδελφος και γαμπρός του Ali ενώ οι Sunni έχουν ως διάδοχο τον πεθερό του Abu Bakr και θεωρούνται «ορθόδοξοι».

Οι Sunni έχουν τις σέχτες Shafi, Hanafi, Wahhabi/Salafist, Barelvi και Deoband. Οι Shia έχουν τους «Δωδεκάρηδες», Ismaili και Zaidi.

Υπάρχουν και οι Κορανιστές που αποδέχονται ως αυθεντία μόνο το Ιερό Κοράνι (όχι σχόλια και επεξηγήσεις hadith) και οι Kharijite που είναι οι πιο ακραίοι φανατικοί.

Οι Σούφι είναι οι μυστικοί που εστιάζουν στην εσωτερική ανάπτυξη και σύνδεση με τον Αλλάχ. Υπάρχουν οργανώσεις Σούφι σε όλες τις σέχτες εκτός από τους ακραίους φανατικούς μιλιταριστές.

Πιστεύεται γενικά ότι οι Σούφι είναι φιλειρηνικοί μα αυτό δεν είναι ολότελα αληθινό. Μπορούν να επιδοθούν σε βία όπως και άλλες σέχτες.

Στο Πακιστάν (το οποίο γνωρίζω κάπως καλύτερα) η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων συνδέονται κάπως με τον Σουφισμό έστω και αν πολύ λίγοι τον ακολουθούν ολόκαρδα. Η πλειοψηφία (60%) ακολουθούν την κίνηση Barelvi ενώ ένα (20%) ακολουθούν την κίνηση Deobandi. Μετά είναι οι Shia (15%) και μετά οι Σαλαφιστές (λιγότεροι από 5%) και άλλοι.

Οι Barelvi και Deobandi ήταν αντι-αποικιακές οργανώσεις που αναπτύχθηκαν στη βόρεια Ινδία, ακολουθούν τη νομοθεσία Hanafi των Sunni και πάντα είχαν ισχυρούς δεσμούς με τον Σουφισμό.

Οι Barelvi (δεξιά φωτό) ακολουθούν πιο πιστά το θρησκευτικό πνεύμα των Σούφι κι επιδίδονται σε προσευχή και διαλογισμό καθώς και τον χορό των δερβίσηδων.

Οι Deobandi είναι όχι μόνο λιγότερο συνδεδεμένοι με τον Σουφισμό, μα στις μέρες μας τον πολεμούν ανοιχτά καθώς είναι κίνηση μεταρρυθμιστική θέλοντας να ακυρώσει πολλές από τις παραδοσιακές πρακτικές (εορτασμός της γέννησης του Προφήτη, φωναχτή προσευχή, επισκέψεις σε ιερούς τόπους, χορός κ.λπ.).

Συνδεδεμένοι με τους Deobandi είναι οι Ahl-e-Hadith («άνθρωποι του Hadith, σχολίων και ερμηνειών προς μεταρρύθμιση»). Αυτοί προωθούν την (=ανεξάρτητη λογική προσέγγιση).

Η βίαιη τρομοκρατία, μπορεί να εκδηλωθεί από οποιαδήποτε σέχτα, ακόμα και μια με ισχυρή παρουσία του Σουφισμού. Εξαρτάται από τη συγκεκριμένη ομάδα και τους ηγέτες.

α) Η Al-Qaeda και Isis προήλθαν από σέχτα των Salafi.

β) Οι Taliban, τουλάχιστον τρεις οργανώσεις (TTP, LJ και SSP) είναι ακραίοι που όμως ανήκουν στους Deobandi.

γ) Οι Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) είναι επίσης ακραίοι μα ανήκουν στην κίνηση Barelvi.

Η πλειοψηφία των Πακιστανών κινούνται προς τον ακραίο φανατισμό και ευνοούν τρομοκρατική βία: ανήκουν σε όλες τις σέχτες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *