Δ147: Φοβισμένο ΝΑΤΟ

Δ147: Φοβισμένο ΝΑΤΟ

- in Διεθνή
0

Επανειλημμένα έχουμε στηλιτεύσει τη Δύση γενικά και το ΝΑΤΟ για ολιγωρία και ανεπάρκεια που εκδηλώθηκαν ανάγλυφα στην αισχρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απροθυμία των Δυτικών να στείλουν στρατεύματα ή να απειλήσουν ευθέως τη Ρωσία. Για όσους συνεργάζονται σε αυτό το ιστολόγιο υπάρχει μια κοινή πεποίθηση πως οι Δυτικοί ηγέτες είναι δειλοί και ανεπαρκέστατοι – να δείχνουν τέτοια απροθυμία να αντιμετωπίσουν δυναμικά τους βάρβαρους Ρώσους.

Δεν είμαστε οι μόνοι που εκφράσαμε αυτήν την άποψη. Πολλοί άλλοι σε πολύ ευνοϊκότερη θέση το έχουν κάνει μα δεν εισακούστηκαν. Πρόσφατα (Ιούλιος 2023) ο Victor Rud, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανο–Ουκρανικού Συνδέσμου Δικηγόρων, εκφράζει παρόμοιες ιδέες στο περιοδικό Hill.

Άρχισε με το ερώτημα «Γιατί η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου απέτυχε να σταματήσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014 και την έκρηξη πολέμου το 2023;»

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι στο 9ο έτος και καταδεικνύει πόσο άχρηστοι είναι πια οι «κανόνες που στηρίζουν τη διεθνή τάξη», μια ευταξία για την οποία πολεμήσαμε στον 2ο ΠΠ. Η εισβολή έγινε σε μια χώρα που υπέστη τεράστιες θηριωδίες στον 2ο ΠΠ με κατ’ αναλογία τα περισσότερα θύματα, που υπέστη από τον Στάλιν γενοκτονική λιμοκτονία το 1932-3, απέκτησε την εγγυημένη από όλους ανεξαρτησία της το 1991 και παρέδωσε το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Το ΝΑΤΟ δεν δίστασε να παρέμβει στα Βαλκάνια ενάντια στη Σερβία για πολύ μικρότερη παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Επενέβη επίσης στην στήριξη και απελευθέρωση του Kuwait.

Μόνο ο φόβος του πολέμου με τη Ρωσία, πόλεμος παγκόσμιος 3ος, και, βέβαια φόβος πυρηνικών! Αυτός ο φόβος έφερε την απόρριψη της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη Σύσκεψη Κορυφής στο Βίλνιους «ωσότου συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και οι συνθήκες είναι κατάλληλες». Όπως το 2008 στο Βουκουρέστι απορρίφθηκε η είσοδος της Γεωργίας.

(Στις φωτό μερικές ενσαρκώσεις ιδιοτέλειας, δειλίας και ανικανότητας.)

Είναι ο ίδιος φόβος που θέτει περιορισμούς στη χρήση των Δυτικών όπλων από τους Ουκρανούς. Η άρνηση να δοθούν ισχυρά όπλα (και αεροπλάνα εξαρχής) και η εξασφάλιση ασφαλούς διαδρόμου στους αιθέρες.

Είναι παράξενο μα οι ΗΠΑ φοβούνται τώρα μια πραγματική ήττα της Ρωσίας όπως φοβούνταν τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.

Επιφανειακά φαίνεται σύνεση μα είναι συγχρόνως επικίνδυνη καθώς επιτρέπει στον Πούτιν να κλιμακώνει μονομερώς. Κι ενώ η Ουκρανία ματώνει πολεμώντας τον πόλεμο ενός δειλού ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ αρνείται να τη δεχτεί ως μέλος – λόγω δειλίας!

Είναι πια εκπληκτικά παράξενο που το ΝΑΤΟ περιμένει τη Ρωσία να αποδεχτεί την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (ενώ εκείνη τη φοβάται ακριβώς) και περιμένει ουσιαστικά Ουκρανο-Ρωσική συμφωνία για κατάπαυση του πολέμου!

Η απόρριψη της Ουκρανίας το 2008 ήταν άδεια στη Ρωσία να εισβάλει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *