222. Ταυτότητα: Ανεξιθρησκεία

222. Ταυτότητα: Ανεξιθρησκεία

- in Ταυτότητα
0

Λίγες χώρες, λίγα έθνη, έχουν αληθινή ανεξιθρησκεία. Στις περισσότερες υπάρχει και στηρίζεται από το Σύνταγμα ή κάποιους νόμους. Μα οι κυβερνήσεις, οι Εκκλησίες (η ντόπια επίσημη θρησκεία) και άλλοι οργανισμοί βρίσκουν παράθυρα να επιδοθούν σε κυνήγι αλλόθρησκων ή αιρετικών ή αθεϊστών – με περίτεχνους ύπουλους τρόπους.

Αληθινή ανεξιθρησκεία υπάρχει σε χώρες όπου η εθνική κουλτούρα, η θρησκεία και άλλες παραδόσεις ανέχονται ξένους, αναγνωρίζουν την ανθρώπινη φύση ως ενιαία, κι έτσι αποδέχονται τους πάντες. Μια τέτοια χώρα είναι σαφέστατα η Ινδία.

Στις περισσότερες χριστιανικές χώρες η ανεξιθρησκεία υπάρχει διότι η πλειονότητα των πολιτών έχουν αδιαφορήσει για τη θρησκεία. Στις μουσουλμανικές υπάρχει προκατάληψη ενάντια σε άλλες θρησκείες. Σε μερικές η εναντίωση είναι έντονη, σε άλλες πολύ πιο ήπια. Στο Ισραήλ, αν εξαιρεθούν οι πιο φανατικοί θρησκόληπτοι (=ορθόδοξοι), εκ των πραγμάτων υπάρχει ανεξιθρησκεία διότι αναγνωρίζεται από τους Εβραίους πως στη χώρα τους, στα εδάφη τους, έζησαν και αναπτύχθηκαν κουλτούρες διαφορετικές από τον Ιουδαϊσμό.

Εκ των πραγμάτων στο Ισραήλ ζουν μουσουλμάνοι, χριστιανοί, και σέχτες από τις τρεις αβρααμικές θρησκείες. Εξ άλλου το Ισραήλ είναι και δημοκρατικό και ανεξίθρησκο αφού οι Εβραίοι υπέστησαν τόσες διώξεις και τόσα πογκρόμ με αποκορύφωση το Ολοκαύτωμα των Ναζί που εξολόθρευσαν πάνω από 5 εκμ. Ιουδαίων.

Αλλά, πηγαίνοντας πάλι στην Ινδία, βλέπουμε πως εκεί όντως υπάρχει μεγάλη ανεξιθρησκεία στις Γραφές τους. Στην πιο γνωστή Ιερή Γραφή τους, τη Bhagavad Gītā λέγεται: yo yo yāṃ yāṃ tanuṃ bhaktaḥ śraddhayārcitum icchati | tasya tasya-acalāṃ śraddhāṃ tām eva vidadhāmy aham (7.21).

Είναι ο Κύριος Κρίσνα που λέει στον μαθητή/οπαδό/φίλο του Άρτζουνα: Όποια εκδηλωμένη μορφή [του Θεού] οποιοσδήποτε αφοσιωμένος με πίστη λατρεύει, εγώ κάνω ακλόνητη εκείνη την πίστη!

Και αργότερα προσθέτει: ye apy anyadevatābhaktā yajante śraddhayānvitāḥ | te api mām eva kaunteya yajanty avidhi-pūrvakam (9.23). Ακόμα κι εκείνοι που λατρεύουν άλλους θεούς προικισμένοι με πίστη, εκείνοι επίσης λατρεύουν εμένα, παρότι, ω γιε της Κουντή, μοιάζει αιρετικό στην αρχαία παράδοση.

Η ίδια θρησκεία, η ίδια η θεολογία και φιλοσοφία των Ινδουιστών αποδέχεται πλήρως την ύπαρξη άλλων θρησκειών και θεολογιών και δεν αντιτίθεται σε αυτές. Ο ίδιος ο θεός Κρίσνα θα στηρίξει, λέει, την πίστη αυτών των αλλοθρήσκων.

Δεν πάσχουν αυτοί από την αλαζονεία και τη ζήλεια των μονοθεϊστών που ισχυρίζονται πως μόνο η δική τους θρησκεία είναι αληθινή, μόνο ο δικός τους θεός σώζει! Κατανοούν πως όλες οι θεότητες είναι στην πραγματικότητα εκδηλώσεις του Ενός Υπέρτατου Όντος που είναι η Πρωταιτία, Πρωταρχή και Πρωτουσία των πάντων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

723. Φιλοσοφία: Μεταμόρφωση και μετουσίωση

1. Όλοι θέλουμε ν’ αλλάξουμε προς κάτι ανώτερο,