Ε1293. Λίγη αισιοδοξία

Ε1293. Λίγη αισιοδοξία

- in Επικαιρότητα
0

Παραθέτω μια συλλογή από παρατηρήσεις που δείχνουν πως παρά την αύξηση κρουσμάτων (7.100+) έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι εμβολιασμοί – που είναι για την ώρα και η μόνη πραγματική προστασία.

Αυτό δεν αλλάζει τη σημασία του μέτρου που θα εφαρμόσει το Υγειονομικό στη Σιγκαπούρη: από τις 8 Δεκεμβρίου φέτος, 2021, οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος νοσηλείας τους αν νοσήσουν από τον κορωνοϊό.

Εδώ και μέρες έχουμε κάνει την ίδια πρόταση – όπως και ο Βουλαρίνος του ΣΚΑΪ και ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος και άλλοι. Όταν ένα μέτρο χτυπά την τσέπη του πολίτη, αυτός σπεύδει να συμμορφωθεί.

Και αυτό φαίνεται με την αύξηση στους εμβολιασμούς μετά τα υποχρεωτικά σέλφ-τεστ τα οποία κοστίζουν αρκετά καθώς επαναλαμβάνονται κάθε βδομάδα, κάθε μήνα!

Πρώτο αισιόδοξο μήνυμα από τον Ευαγγελισμό. Την ώρα που τα νέα κρούσματα βρίσκονταν σταθερά πάνω από 7.000 (7.105 για την ακρίβεια), τη στιγμή μάλιστα που οι θάνατοι ξεπέρασαν (10/11/21) τους 70 και ο δείκτης θετικότητας έφθασε στο 2%. στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού σημειώθηκαν χαμόγελα. Ενας παππούς ετών 93 αποσωληνώθηκε και βεβαίως το γιόρτασε με τον τρόπο του. Είχε εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, εξηγεί η καθηγήτρια και υπεύθυνη των ΜΕΘ Αναστασία Κοτανίδου και τα κατάφερε να κερδίσει τη μάχη. Ουδείς γνωρίζει τι θα γινόταν εάν ο παππούς δεν είχε εμβολιασθεί. Ενώ την ίδια ώρα πολύ πιο νέοι ασθενείς χαροπαλεύουν στην καταστολή και στους αναπνευστήρες επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Και το σημαντικότερο; Αρνούνταν έως την τελευταία στιγμή να διασωληνωθούν (TO BHMA, 11/11).

Συνεχίζουν βέβαια να υπάρχουν και παραδείγματα τρέλας διότι υπάρχουν ακόμα αυτοί που επιμένουν να «αντιστέκονται». Χαρακτηριστικό παράδειγμα (αν και καταφανώς ακραίο) η περίπτωση 55χρονου εστιάτορα από τον Αλμυρό Βόλου, ο οποίος ήταν αρνητής όχι μόνον του εμβολίου αλλά και του ίδιου του ιού. Προσβλήθηκε από τον… ανύπαρκτο ιό και παρά τις ιατρικές οδηγίες, αρνήθηκε να διασωληνωθεί (υπέγραψε και σχετική δήλωση), με αποτέλεσμα να καταλήξει. (Μαγκλίνης, Καθημερινή, 11/11.) Μόνο που η περίπτωση δεν είναι σπάνια πια. Φίλος γυναικολόγος στο Ηράκλειο Κρήτης μου αφηγήθηκε πως είχε κυρία ασθενή που ήθελε να τεκνοποιήσει και τη συμβούλεψε να εμβολιασθεί. Αυτή αρνήθηκε το εμβόλιο μα έμεινε έγκυος και, δυστυχώς, κόλλησε τον ιό! Στη νόσηση το έμβρυο υπέστη επιπλοκές (τρύπιο διάφραγμα με τα έντερα να εισχωρούν στους πνεύμονες και η καρδιά να νεκρώνεται) και στον 5ο μήνα έπρεπε να διακοπεί η κύηση. Ήταν το πρώτο της!

Ο Ηλίας Μαγκλίνης (Καθημερινή, 11/11) θυμάται πως στη στρατιωτική θητεία του υπήρξαν πολλά εμβόλια και καμιά διαμαρτυρία. «Θυμάμαι τον Ιανουάριο του 1993 στην Τρίπολη, στη βασική εκπαίδευση της Αεροπορίας, τις πρώτες ημέρες μας είχαν ταράξει στα εμβόλια. Κάθε δύο ημέρες την πρώτη εβδομάδα κάναμε και από ένα. Κανένας δεν έπαθε ποτέ τίποτα. Και δεν θυμάμαι κανέναν, μα κανέναν, να αντιδρά, να «αντιστέκεται», να διαμαρτύρεται. Ο εμβολιασμός θεωρούνταν αυτονόητος». Τώρα πολλοί «αντήδες» (για οτιδήποτε) έχουν αφηνιάσει!

Η άλλη αισιόδοξη είδηση. Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 νέα ραντεβού για 1η δόση, δηλαδή μια αύξηση κατά 185%, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Και ξέρετε ποιο είναι το πιο αισιόδοξο; Ό,τι ο μέσος όρος ηλικίας που κλείνει ραντεβού για εμβόλιο είναι εκεί γύρω στα 50. Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως υπάρχει και μια αύξηση 200% στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση, καθώς κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Ανέφερε ακόμα ότι «ξεπεράσαμε τους 13.130.000 εμβολιασμούς, πάνω από 6.715.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί στο 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού». Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 69,2% στον γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο: «Πάνω από 6.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 61,2% του γενικού πληθυσμού και 70,2% του ενήλικου», στην Ελλάδα (TO BHMA, 11/11/21).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *