Υπάρχει μια αράχνη του τύπου Τανζανία που ονομάστηκε Yellapragada (Γέλλαπραγκάντα Σουμπαράου).
Ο ΓΣ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους βιοχημικούς του 20ού αιώνα (1895-1948). Το ινδικό γραμματόσημο τιμά τις επιτεύξεις του, όπως και η προτομή του στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών στο Hyderabad.
Πριν τον Παγκόσμιο Πόλεμο αυτός ανακάλυψε και απομόνωσε το μόριο adenosine triphosphate που δίνει ενέργεια στα κύτταρα. Έκανε και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις στο Χάρβαρντ, μα ο φθόνος συνεργατών έβαλε ανυπέρβλητα εμπόδια στην καριέρα του και δεν του δόθηκε μόνιμη θέση εκεί – ούτε η πράσινη κάρτα διαμονής, παρότι εργάστηκε στις ΗΠΑ ως τον θάνατό του. Μετά θάνατον, του δόθηκαν πολλές διακρίσεις κι επιβραβεύσεις.
Ήταν από μάλλον φτωχή οικογένεια και τα δυο του αδέρφια πέθαναν σε νεαρή ηλικία αφήνοντάς τον συναισθηματικά τραυματισμένο. Σπούδασε στην πανεπιστημιακή Ιατρική σχολή στο Μαντράς δεκαετία 1910 όπου και συνάντησε τη βρετανική προκατάληψη στο πρόσωπο του καθηγητή της χειρουργικής Bradfield. Μα πήρε το πτυχίο, εργάστηκε σε ένα νοσοκομείο Ayurveda και το 1922 πήγε στη Βοστόνη για μεταπτυχιακά και δουλειά.
Πήρε το δοκτοράτο του κι εργάστηκε στο Πειραματικό Κέντρο Lederle. Αφού βρήκε μέθοδο να απομονώσει το φολικό οξύ για προστασία κατά της αναιμίας, προχώρησε στην ανάπτυξη του αντικαρκινικού methotrexate που χρησιμοποιείται και σήμερα σε χημειοθεραπείες κι έχει σώσει χιλιάδες καρκινοπαθείς.
Ο B. Duggar, υπό την καθοδήγηση του ΓΣ, ανακάλυψε το πρώτο τετρακυκλικό αντιβιοτικό, την Aureomycin το 1945. Ο ίδιος ανακάλυψε τη βάση για το diethylcarbamazine φάρμακο κατά φιλαρίασης (παρασιτικά σκουλήκια).
Ο συνάδερφός G. Hitchings σε δημοσίευσή του αποκάλυψε ωμά πως “Μερικά από τα νουκλεοζίδια που απομόνωσε ο ΓΣ έπρεπε να ανακαλυφθούν ξανά μετά από δεκαετίες γιατί ο Cyrus Fiske κατέστρεψε από φθόνο αυτά τα ευρήματα του ΓΣ”.
Ο ΓΣ έθεσε τη βάση για τη Βιοχημεία. Πέθανε στη Νέα Υόρκη από καρδιά στις 8/8/1948.