Τ30: Σοσιαλισμός…

Τ30: Σοσιαλισμός…

- in Ταυτότητα
0

1. Για τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων ο σοσιαλισμός είναι απλά ένα συναισθηματικό σύνθημα που διεγείρει τους αριστερούς υπέρ και τους δεξιούς κατά. Κάποτε συνοψίζεται στο σύνθημα «ισότητα, ελευθερία, αδελφοσύνη» (Γαλλική Επανάσταση, 1789) – αλλά βέβαια ούτε ισότητα υπάρχει, ούτε ελευθερία ούτε αδελφοσύνη.

Στην πράξη ο σοσιαλισμός δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα ως ιδεολογία ή εφαρμοσμένη πολιτική. Η Γαλλική Επανάσταση γρήγορα διολίσθησε στη δικτατορία του Βαναπάρτη και την επιστροφή των Βουρβώνων με τις παλαιότερες πολιτικές τους. Και όλες οι άλλες διολίσθησαν άδοξα επίσης σε δικτατορίες ή καπιτλιστικές σοσιαλδημοκρατίες.

Τα σοσιαλιστικά κόμματα όλα έχουν σήμερα νεφελώδη, αόριστα προγράμματα με λαϊκισμούς κι εύληπτη συνθηματολογία μόνο για να προσελκύουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη μάζα που και να θέλει δεν μπορεί ούτε να σκεφθεί ούτε να αναλύσει λογικά μια οποιαδήποτε περίπτωση. Τέτοια είναι τα «κεντρο-αριστερά/-δεξιά» μορφώματα.

2. Πάρτε π.χ. ένα σχόλιο για ένα άρθρο μου «16.Φιλοσοφία: Άτομο και μάζες» (επίσης στο Facebook παλιά): «Που ζειτε κύριε, σε σπηλιά; Γιατι εαν ζειτε σε πολη όλους αυτούς που ζουν γυρω σας κι αναμεσα τους τους ονομαζουμε ανθρωπους και τις σχεσεις τους κοινωνία κι όχι μάζα τώρα αν εσεις ζειτε σε μια θεικη ψευδαίσθηση υπάρχουν και οι ανάλογοι χώροι…»

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ο πληθυντικός ευγενείας. Κατά τα άλλα ο γράφων (με το παράξενο ψευδώνυμο Fontas Mortas) είναι αριστερός/σοσιαλιστής, όπως σκέφτεται τον εαυτό του, και νομίζει πως νοιάζεται για τους «ανθρώπους» και την «κοινωνία».

Στην πραγματικότητα, αν νοιαζόταν, θα φρόντιζε να βάζει τόνους και σημεία στίξης έτσι που να συμμορφώνεται με αυτόν τον απλό κοινωνικό κανόνα που ρυθμίζει πολλές απόψεις των ανθρώπινων σχέσεών μας. Αλλά νομίζει πως έτσι γίνεται πιο «προοδευτικός» χωρίς να αντιλαμβάνεται την αντίφαση στη νοοτροπία του. Η δε ασυνταξία του αποκαλύπτει μια θλιβερή ανικανότητα να αρθρώσει μια καθαρή σκέψη.

Στην πραγματικότητα δείχνει πόσο αναπόδραστα αιχμάλωτος είναι στη λούμπεν μάζα κι όχι μέλος μιας κοινωνίας ανθρώπων που αισθάνονται, νοιάζονται, σκέφτονται.

3. Υπήρξαν κι άλλα παρόμοια λαμπερά σχόλια. Κάποιος Φ… έγραψε: «Να ξεκαβαλίσουν οι άριστοι. Δεν τους έχει ανάγκη ο κόσμος»! Προφανώς αυτός ο σοσιαλιστής νομίζει πως είναι κάποιοι συνδικαλιστές ή σοσιαλιστές «προλετάριοι» που ανακάλυψαν την ατμομηχανή, ηλεκτρισμό, εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ηλεκτρονικό υπολογιστή, αντιβιοτικά κ.λπ.

Κάποιος GK γράφει: «Νεο συντηρητικές και ‘αριστοκρατικές’ απόψεις που βασίζονται στην αντιεπιστημονική γενίκευση με ολίγη γαρνιτούρα από ψευδοφιλελεύθερες μαζικής κατανάλωσης κοινοτοπίες.» Αυτός γράφει με Παπική αλάθητη θολούρα – και ασυνάρτητα. Δεν ξέρει τι είναι «νεο συντηρητισμός» ή «ψευδοφιλελευθερισμός» ή «αντιεπιστημονική γενίκευση» και δεν κατάλαβε τίποτα από όσα λέγονται στο άρθρο. Απλώς επαναλαμβάνει τα βελάσματα των αριστερών/σοσιαλιστών στο μαζικό κοπάδι.

4. Ο σοσιαλισμός ξεκίνησε ως όραμα ορισμένων διανοούμενων στον 18ο αιώνα (καμιά σχέση με «προλετάριους» εργάτες ή αγρότες κολίγους) που νόμιζαν πως κάποτε, κάπως, οι άνθρωποι δια μαγείας θα μεταμορφωθούν σε δίκαιους, έντιμους, συμπονετικούς, υπεύθυνους πολίτες και όλοι θα έχουν αρκετό εισόδημα (με προτίμηση χωρίς να εργάζονται) για να ικανοποιούν όχι μόνο ανάγκες επιβίωσης μα και φαντασιακές επιθυμίες.

Όπως κάθε όραμα τέτοιο, που δεν πηγάζει από μια ορθή, οξυδερκή επίγνωση της φύσης του ανθρώπου και του υλικού κόσμου, αυτό εξευτελίστηκε σε πλήρη παραλογισμό τρεφόμενο από άγνοια, αλαζονεία και απληστία – δυνάμεις που κυβερνούν το 99% των μαζών παντού.

Οι αριστεροί /κομμουνιστές/σοσιαλιστές φωνάζουν για δωρεάν υγειονομική, νοσοκομειακή, ιατρική περίθαλψη, για δωρεάν παιδεία, για δωρεάν διακοπές και θεάματα και πολλά άλλα «δωρεάν» που θα προμηθεύει το σοσιαλιστικό κράτος. Από πού;….Πώς;…. (Δεν σκέφτονται πως κάθε παραγωγή και διανομή στοιχίζει πολλά χρήματα!)

5. Είναι όπως όλα τα αγαθά που υποσχόταν ο κ. Τσίπρας στην ψυχοπάθεια των «αυταπατών» του και μεγάλο μέρος της μάζας τον πίστεψε και τον ψήφισε! Κι εξακολουθούν να τον πιστεύουν και να θαυμάζουν την αισχρή ψευδολογία και μαγκιά του

Είναι ο σοσιαλισμός, η ισότητα, η αδερφοσύνη για «το λαό»!

Στην απληστία τους, τροφοδοτούμενη από αδίστακτους δημαγωγούς σαν τον κ Τσίπρα, οι μάζες θέλουν όλο και περισσότερα πράγματα «δωρεάν» δωρισμένα από το κράτος. Στην αλαζονεία τους νομίζουν πως το κράτος τους το οφείλει. Στην άγνοιά τους φαντασιώνονται πως υπάρχει αφθονία χρημάτων την οποία παράγει το κράτος μαγικά κι ανεξάντλητα! Πώς, από πού;… Αν το κράτος τυπώνει λεφτά, όπως ίσως σκέφτονται οι πολλοί αμαθείς, ο πληθωρισμός, ειδικά σε μια χώρα που εξ ανάγκης κάνει τεράστιες εισαγωγές, θα είναι αλματώδης και οι τιμές των αγαθών απρόσιτες για τις μάζες.

Νομίζετε πως υπερβάλλω… Εξετάστε τη νοοτροπία σας και θα δείτε πως τρέφετε παρόμοια αισθήματα και κάνετε παρόμοιες σκέψεις (μεγάλα, μηδενική ή λίγη εργασία).

Όλοι ανήκουμε στις μάζες. Δεν αισθανόμαστε ή σκεφτόμαστε να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες και να παράγουμε καλύτερα αγαθά και καλύτερες υπηρεσίες για τους συμπολίτες μας.

Δεν εξετάζουμε το τι δίνουμε, μα μόνο ή κυρίως το τι μπορούμε και θέλουμε να παίρνουμε. Αυτή η νοοτροπία παράγει διχασμό, κρίσεις και χρεοκοπίες και τσιπρικό σοσιαλισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *