208. Ταυτότητα: Ανεπρόκοπος, χαμένος

208. Ταυτότητα: Ανεπρόκοπος, χαμένος

- in Ταυτότητα
1

1) Το πρώτο φανερό χαρακτηριστικό του είναι σπατάλη. Σπατάλη όχι μόνο σε χρήματα μα και σε δράση κι ενέργεια και λόγια: ναι, μιλάει αδιάκοπα φλυαρώντας.

2) Προτιμά δε να κουτσομπολεύει τους πάντες παρά να λέει αλήθειες για τον εαυτό του.

3) Δεν εκτίθεται. Όπως στα λόγια, έτσι και στις πράξεις μένει μέσα σε μια ζώνη ασφαλείας συνήθως.

4) Αποφεύγει το νέο και το καινούριο είτε σε τόπους είτε σε ανθρώπους είτε σε δουλειές και διασκεδάσεις.

5) Δεν έχει κάποιο μεγαλόπνοο σκοπό στη ζωή. Στρέφεται από ένα τιποτένιο πράγμα σε άλλο, μια ατελέσφορη επιδίωξη σε άλλη.

6) Δεν εργάζεται με πάθος κι επί μακρόν σε κάποια κατεύθυνση και η προσοχή του, το ενδιαφέρον του εύκολα αποσπάται σε πράγματα που δεν απαιτούν προσπάθεια κι επιμονή.

7) Ξοδεύει πολύ χρόνο στον υπολογιστή και στα σόσιαλ μίντια ψάχνοντας διάφορες προσωπικότητες τις οποίες δεν γνωρίζει μα νομίζει πως θα έπρεπε.

8) Συγκρίνει τον εαυτό του με τον κόσμο και όλα αυτά τα πρόσωπα και παίρνει πότε το ένα χαρακτηριστικό πότε το άλλο φτιάχνοντας μια επίπλαστη προσωπικότητα αντί να είναι ο εαυτός του, έτσι όπως είναι οποιαδήποτε ώρα.

9) Φυσικά και ακατάπαυστα, μα κρυφά, βασίζεται στη γνώμη των άλλων για τα περισσότερα πράγματα και, το κυριότερο ίσως, στη γνώμη τους για τον εαυτό του.

10) Σκέφτεται πάρα πολύ για γεγονότα και καταστάσεις, μα κάνει ελάχιστα. Αποφεύγει και αναβάλλει ιδίως αποφασιστικές κινήσεις ‘αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν’. Φοβάται οποιαδήποτε δέσμευση.

11) Έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον κόσμο, τη ζωή και το μέλλον, έτσι που να μη βλέπει την όποια ομορφιά γύρω του και να μην εμπειράται χαρά ή ευτυχία που έρχεται με κάποια αίσθηση ασφάλειας.

12) Δεν έχει σταθερή επιθυμία ή σταθερά κίνητρα ούτε αρκετή αυτοπεποίθηση να λέει ή να κάνει κάτι που πιστεύει, να έχει κάτι που επιθυμεί ο ίδιος, από τον εαυτό του.

13) Και βέβαια ζηλεύει τους επιτυχημένους τύπους, αντί να επιχειρεί να τους μοιάσει. Και όπου μπορεί τους απαξιώνει.

14) Περιμένει πάντα μια άλλη κατάλληλη ώρα να δράσει παρότι δεν έχει κάποιο σταθερό σχέδιο για τη ζωή του/της.

15) Δεν έχει έντονες στιγμές χαράς ή ευτυχίας με άλλους, με φίλους ή μέλη της οικογένειας που εντυπώνονται ως αναμνήσεις.

16) Ζει σε ένα λυκόφως αβεβαιότητας και αναποφασιστικότητας.

17) Προσπαθεί με ψεύτικο ενθουσιασμό να ευχαριστήσει μα κάνει τα ίδια λάθη συνεχώς.

18) Καταφεύγει σε αλκοόλ ή ναρκωτικά όλο και πιο συχνά κι εθίζεται.

19) Το χειρότερο είναι πως όλη αυτή η κατάσταση, που μοιάζει με μοιρολατρία, του φαίνεται απόλυτα φυσιολογική.

20) Θα εξοργιστεί αν κάποιο πρόσωπο υποδείξει πως θα μπορούσε να αλλάξει.

1 Comment

  1. Μία "χάρτα" πεποιθήσεων για τους παλαιούς μαθητές σας, αυτό ακριβώς που τους έλλειπε δηλαδή προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα, να κρίνουν άλλους ανθρώπους. Προτείνω να αναπαραχθεί με πολύγραφο και να μοιραστεί στους νέους μαθητές με εικονογράφηση στελεχών του παρελθόντος που ασπάστηκαν αυτές τις πεποιθήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

99. Διεθνή: Λευκορωσία

Ειδήσεις τέλη Νοεμβρίου λένε πως ο Υπεξ της