Ο Άγγλος Έντουαρντ Τζένερ (1749 – 1823) είναι σχεδόν παντελώς άγνωστος εκτός του ιατρικού κύκλου. Αυτός ήταν ο γιατρός που πρωτοστάτησε στη χρήση εμβολίων κι εφηύρε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, σώζοντας έτσι δισεκατομμύρια ανθρώπων. Γιος ιερέα στο Berkeley, Gloucestershire, μαθήτευσε κοντά σε εξαίρετους γιατρούς-χειρουργούς στο St. George νοσοκομείο του Λονδίνου και αργότερα έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρίας. Έγινε επίσης μασόνος (1802) για την υπόλοιπη ζωή του και το 1821 διορίστηκε γιατρός του Βασιλιά Γεωργίου Δ΄.
Η αγγλική λέξη vaccine «εμβόλιο» προέρχεται από τις variolae vaccinae «ευλογιά των αγελάδων».
Στην εποχή του Τζένερ και νωρίτερα η ευλογιά θέριζε 10% περίπου του πληθυσμού και μερικά έτη έφτανε το 20%.
Ο Τζένερ υιοθέτησε τη ρήση του άλλου μεγάλου Άγγλου γιατρού κι επιστήμονα William Harvey (1578-1657) «Μην το σκέφτεσαι: δοκίμασέ το»! Γνωρίζοντας από πείρα και παρατηρήσεις άλλων γιατρών πως όποιος πάθαινε ευλογιά κι επιζούσε γινόταν μετά απρόσβλητος από την αρρώστια, μα και παραδοσιακές πρακτικές που είχαν έρθει στην Αγγλία (κι Ευρώπη) από την Τουρκία, τον Μάιο 1796 εμβολίασε τον γιο του κηπουρού του με πύον από άρρωστη αγελάδα και από μια αρμέχτρα που είχε την ευλογιά. Ο νεαρός ανέβασε λίγο πυρετό, μετά έγινε καλά και όταν του ξαναδόθηκε δυο φορές η ευλογιά από αγελάδες δεν επηρεάστηκε καθόλου.
Ο Τζένερ δοκίμασε τη μέθοδο του σε 23 πρόσθετες περιπτώσεις με το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι θεωρείται σήμερα πατέρας της επιστήμης της ανοσολογίας.
Λίγες μέρες πριν πεθάνει είπε σε φίλο του: «Δεν με εκπλήσσει που ο κόσμος δεν δείχνει ευγνωμοσύνη σε μένα. Μα με εκπλήσσει που δεν δείχνει ευγνωμοσύνη στον Θεό για το καλό που τους έκανε…»
Ο Ναπολέων εμβολίασε τους στρατιώτες του και απένειμε μετάλλιο στον Τζένερ.
Το 2002 το BBC τον συμπεριέλαβε στους 100 προεξέχοντες Βρετανούς.