Μ76: Rip Van Winkle και Untersberg

Μ76: Rip Van Winkle και Untersberg

- in Μυθιστορία
0

1. Το Untersberg (= Αποκάτω-βουνό) είναι ένα βουνό νότια του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία – αν και τα δυο τρίτα του είναι στη Βαυαρία, Γερμανία, στην οροσειρά Berchten-gaden Άλπεις, στο βορειότερο σημείο της, 1973 μέτρα ύψος. Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν δύο απόψεις. Στη Γερμανική πλευρά, απέναντι του, ο Χίτλερ έχτισε τη “Φωλιά του Αετού”, το δικό του καταφύγιο από όπου ατένιζε για πολλή ώρα το Ούντερσμπεργκ – επειδή κυκλοφορούσαν πολλές ιστορίες μαγείας και αποκρυφισμού. Ο Χίτλερ (και άλλοι Ναζί) ενδιαφερόταν για το υπερφυσικό ή μεταφυσικό μα μόνο στην πιο παλαβή φαντασιακή του άποψη.

2. Το βουνό έχει πολλές σπηλιές και περίπου 400 έχουν εξερευνηθεί (και μια τεράστια μεγάλου βάθους και μήκους 19,5 χλμ.!). Σε μια (ανεξερεύνητη;) σύμφωνα με τον θρύλο του “μαρμαρωμένου βασιλιά” (όπως ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας κάτω από την Αγ. Σοφιά), κοιμάται ο Καρλομάγνος (747-814 κε) τον οποίο φροντίζουν οι νάνοι του βουνού: ξυπνά κάθε 100 έτη περιμένοντας να έχουν εξαφανιστεί τα κοράκια, μα μαθαίνοντας πως εξακολουθούν να πετούν εκεί έξω ξανακοιμάται. Μια άλλη εκδοχή του θρύλου έχει τον Φρειδερίκο Βαρβαρόσα να κοιμάται μέσα στο βουνό και όταν η γενειάδα του μεγαλώσει ώστε να τυλίξει τρεις φορές ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι θα έρθει το τέλος του κόσμου με μια τελευταία μάχη στο λιβάδι Wals δυτικά του Σάλτσμπουργκ. Έτσι καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Χίτλερ ήταν συνεπαρμένος με το βουνό νομίζοντας πως είχε μυστηριώδεις (υπερ-)δυνάμεις!

3. Εκτός από υπέροχες τοποθεσίες, σπηλιές, χιονισμένες πλαγιές και χιονοδρομικές διαδρομές για σκι, το βουνό έχει μια πανέμορφη λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων και μερικά νταμάρια από τα οποία βγήκαν πολλά μάρμαρα (πυκνός γκριζοκίτρινος ασβεστόλιθος: πλάκες στη φωτογραφία), που χρησιμοποιήθηκαν στο κτίσιμο αρχοντικών και ιερών ναών, όπως ο καθεδρικός του Σάλτσμπουργκ.

4. Το 1818 ο Αμερικανός Washington Irving ήταν στου ξαδέλφου του στο Birmingham Βρετανίας όταν του ήρθε να γράψει την ιστορία του Rip Van Winkle, Ολλανδού μετανάστη που ζούσε στα όρη Catskills της Νέας Υόρκης. Μια μέρα βγαίνει βόλτα με τον σκύλο του Γούλφ (= λύκος) και στη βουνοπλαγιά συναντά έναν γέροντα (Ολλανδό) και τον ακολουθεί σε μια σπηλιά όπου μια παρέα πίνουν και παίζουν ένα είδος μπόουλινγκ. Πίνει κι αυτός και τον παίρνει ο ύπνος και ξυπνά για να ανακαλύψει πως είχε κοιμηθεί 20 έτη κι έχασε την Επανάσταση, η γυναίκα του είχε πεθάνει και ο γιός του ήταν ώριμος άντρας. Τώρα τον πήρε να τον φροντίζει η παντρεμένη κόρη του. Αργότερα μαθαίνει πως οι άντρες στο βουνό ήταν φαντάσματα του πληρώματος του πλοίου Halve Maen (= Μισοφέγγαρο) του καπετάν Hughes.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες με όμοιο θέμα από τον Διογένη Λαέρτιο (3ος αιώνας κε), όπως ο μύθος του Επιμενίδη στην Κρήτη που κοιμήθηκε 57 έτη. Όμοιες ιστορίες βρίσκονται στην ιουδαϊκή κουλτούρα (ο Honi ha-Magel κοιμήθηκε 70 έτη), στο Ισλάμ (ο Uzai = Ezra κοιμήθηκε 100 έτη), στην Ιρλανδία (ο Oisin κοιμήθηκε 300 έτη!) και αλλού…..

5. Μα όπως είπε ο ίδιος ο Irving, το παραμύθι του το βάσισε στη νουβέλα Peter Klaus ενός Γερμανού J.K.C. Nachtigal όπου ο βοσκός Κλάους ψάχνει μια χαμένη κατσίκα του μα στη δασωμένη βουνοπλαγιά συναντά μια παρέα να πίνουν, πίνει κι εκείνος και κοιμάται 20 έτη.

Από τον 14ο αιώνα κυκλοφορούσαν ιστορίες μαγείας και υπερφυσικών συμβάντων. Από προ-χριστιανικούς χρόνους υπήρχε ο μύθος για διαβολικά πνεύματα (ξωτικά ή φαντάσματα πεθαμένων) που ρουφούσαν την ψυχή ταξιδιωτών ή κυνηγών αν αυτοί κοιμόντουσαν στο βουνό. Υπάρχουν επίσης (ανεξακρίβωτες) ιστορίες ταξιδιωτών που έπεσαν αναίσθητοι και βρέθηκαν μυστηριωδώς σε άλλες χώρες ή ξύπνησαν μετά από μήνες και χρόνια! Άλλοι πάλι εξαφανίστηκαν – πράγμα όχι δύσκολο στις βαθιές χαράδρες του βουνού.

Κάποιος Stan Wolf ισχυρίστηκε πως συνάντησε μέσα στις σπηλιές Γερμανούς στρατιώτες από τον 2ο ΠΠ που δεν γνώριζαν πως ο πόλεμος είχε τελειώσει!

Ένας άλλος μύθος λέει πως η θεά Ίσις δώρισε ένα Πετράδι Εξουσίας σε μερικούς οπαδούς της και τους διάταξε να φτιάξουν ένα ναό λατρείας μέσα στις σπηλιές του βουνού. Και άλλη μαγεία!

Με όλες αυτές τις φανταστικές ιστορίες, πάλι καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Χίτλερ ενδιαφερόταν για το μαγικό βουνό. Εκεί έχτισε την εξοχική κατοικία Berghof (στη Βαυαρική πλευρά) κι εκεί κοντά έφτιαξαν δικές τους κατοικίες οι Borman, Goering, Himmler και Speer.

Ο περισσότερος κόσμος όμως που το επισκέπτεται μένει μόνο με εντυπώσεις μεγάλου φυσικού κάλλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *