Ο Franz Kafka (1883-1924), ένας Εβραίος της Πράγας στο Βασίλειο τότε της Βοημίας (νυν Τσεχία), έγινε γνωστός ως σπουδαίος συγγραφέας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή τουλάχιστον 20 έτη μετά τον θάνατό του.
Στην οικογένειά του μιλούσαν Γερμανικά και ο ίδιος έγραψε στα Γερμανικά.
Σχεδόν πασίγνωστες είναι οι νουβέλες του Μεταμόρφωση (Die Werwandlung, 1912), η Δίκη (Der Prozess, 1914, μα τη συμπλήρωσε και οργάνωσε για δημοσίευση ο φίλος του Max Brod το 1925) και το Κάστρο (Das Schloss, 1922, πάλι διορθωμένη από τον Brod, 1926).
Ένα από τα ρητά του: Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει δίχως μια μόνιμη πίστη σε κάτι ακατάλυτο μέσα του, μα κι εκείνο το ακατάλυτο και η δική του πίστη σ’ εκείνο μπορεί να μείνουν μόνιμα κρυμμένα από τον ίδιο.
Η ιστορία που αφηγούμαι σήμερα είναι αληθινή – κι αν δεν είναι θα έπρεπε να είναι. Οπωσδήποτε σχετίζεται με το ρητό του (Zürau αφορισμός 50).
Στα 40 του (και άρρωστος με φυματίωση που δεν θεραπευόταν τότε) περπατούσε σε πάρκο του Βερολίνου όταν συνάντησε ένα κορίτσι που έκλαιγε διότι είχε χάσει μια κούκλα της. Έψαξαν και οι δυο μα δεν τη βρήκαν και ο Κάφκα που δεν είχε ποτέ παντρευτεί και δεν είχε παιδιά, της είπε να βρεθούν την επόμενη μέρα και να ψάξουν ξανά.
Την επόμενη μέρα ξαναβρέθηκαν και όταν μετά το ψάξιμο δεν βρήκαν την κούκλα, ο Κάφκα έδωσε στο κορίτσι μια Επιστολή γραμμένη από τη “χαμένη” κούκλα που έλεγε: “Σε παρακαλώ, μην κλαις. Έχω πάει σε ταξίδι για να δω τον κόσμο. Θα σου γράφω τις περιπέτειές μου”.
Έτσι άρχισε μια ιστορία που συνεχίστηκε ως το τέλος της ζωής του Κάφκα, όταν τον Μάρτιο γύρισε στην Πράγα, μετά πήγε στη Βιέννη για κούρα της φυματίωσής του και πέθανε εκεί στις 3 Ιουνίου 1924.
Όποτε συναντιόντουσαν, ο Κάφκα διάβαζε στο κορίτσι τις επιστολές που είχε γράψει η κούκλα κι εκείνη ενθουσιαζόταν και με τα προσεγμένα γράμματα και με τη συνομιλία με τον ενήλικα.
Στο τέλος κάποια μέρα, ο Κάφκα της έφερε μια κούκλα που είχε αγοράσει λέγοντάς της πως η ταξιδιώτισσα είχε γυρίσει. Το κορίτσι όμως είπε “Μα δεν μοιάζει καθόλου με την κούκλα μου!”.
Τότε ο Κάφκα της έδωσε μια νέα επιστολή όπου η κούκλα έγραψε: “Τα ταξίδια μου γύρω στον κόσμο με άλλαξαν πολύ!”. Το κορίτσι αγκάλιασε την κούκλα και την πήρε μαζί της στο σπίτι.
Ο Κάφκα πέθανε. Πολλά χρόνια αργότερα το κορίτσι που είχε τώρα γίνει γυναίκα βρήκε μέσα στην κούκλα της ένα σύντομο γράμμα με την υπογραφή του ίδιου του Κάφκα: Όλα όσα αγαπάς πιθανόν να χαθούν, μα τελικά η αγάπη θα επιστρέψει σε μια νέα μορφή!