Μ101: Συγκεντρώσου στον στόχο!

Μ101: Συγκεντρώσου στον στόχο!

- in Μυθιστορία
0

(από το επικό Mahābhārata της Ινδίας)

Όταν τα ξαδέρφια οι Πάνταβες και οι Καούραβες έφθασαν στην εφηβεία τους, ο δάσκαλος Ντρόνα και ο παππούς Bhīshmα οργάνωσαν αγώνα ταχύτητας μα και απαντοχής, επιλέγοντας τους δυο πιο δυνατούς από την κάθε οικογένεια: τον Duryodhana από τους Καούραβες και τον Bhīma από τους Πάνταβες.

Στην αρχή της κούρσας και οι δυο έτρεχαν γοργά με τον ίδιο ρυθμό. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, κάποια στιγμή ο Ντουριόντχανα κοίταξε τον ξάδελφο πλάι και ο Μπχίμα άρχισε να έχει λίγο προβάδισμα που κράτησε αρκετά. Οπότε στον Ντουριόντχανα ήρθε μια πονηρή σκέψη. «Θα του βάλω μια τρικλοποδιά, θα πέσει κι έτσι εγώ θα βγω νικητής!»

Αυτό κι έκανε ο δόλιος Ντουριόντχανα. Βάζοντας όλη του τη δύναμη έφτασε τον Μπχίμα και, αφού τον έριξε, πήρε το προβάδισμα. Μα ο φοβερός Μπχίμα πολύ σύντομα τον έφτασε και τον ξεπέρασε. Ο Μπχίμα τελικά κέρδισε την κούρσα.

Ο Ντουριόντχανα πήγε τσαντισμένος στον γέροντα Μπχίσμα και ρώτησε πως έγινε κι έχασα τον αγώνα. Εκείνος του εξήγησε:

«Στην αρχή, επειδή και οι δυο είστε το ίδιο ισχυροί, πηγαίνατε μαζί. Και κανονικά θα έπρεπε να τελειώσετε μαζί. Μα μετά, εσύ φοβήθηκες μήπως σε ξεπεράσει ο Μπχίμα. Έτσι, αντί να συγκεντρώνεσαι στον στόχο, στη νίκη στο τέλος της κούρσας, άρχισες να σκέφτεσαι τον Μπχίμα. Τότε ο ξάδερφος σου απόκτησε το πλεονέκτημα. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να τρέχετε μαζί – και να τελειώσετε μαζί».

«Ναι, έτσι έγινε» παραδέχτηκε ο κακόβουλος Ντουριόντχανα. « Μα μετά ο Μπχίμα έπεσε και όμως κέρδισε».

«Α ναι! Μα εσύ ο ίδιος χειροτέρεψες την κατάσταση όταν τον έριξες. Διότι εσύ άρχισες να εφησυχάζεις πιστεύοντας πως κέρδισες ενώ εκείνος αποφάσισε πιο έντονα να κερδίσει και άντλησε κάθε σταγόνα σθένους μέσα του κι έτσι σε ξεπέρασε. Αυτό είναι το μυστικό. Να συγκεντρώνεσαι στον στόχο και να μη δίνεις σημασία σε παράπλευρα πράγματα που είναι περισπάσεις. Αντί να μειώνεις τη γραμμή ζωής του άλλου, κοίτα να μεγαλώνεις τη δική σου!».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *