Μ155: Ο γέροντας που μετακίνησε τα βουνά

Μ155: Ο γέροντας που μετακίνησε τα βουνά

Τάιχανγκ

Τα βουνά Τάιχανγκ και Βάνγκβου στην επαρχία Σάνσι καλύπτουν μια έκταση πολλών εκατοντάδων λι. Όμως σε μια παλιότερη εποχή χώριζαν την επαρχία Τζίτζου στο βορρά από την επαρχία Χόγιανγκ στο νότο. Πώς μετακινήθηκαν;

Ο Τρελόγερος του βορινού βουνού ήταν 90 ετών και είχε ζήσει όλη του τη ζωή σ’ ένα σπίτι στους πρόποδες. Τώρα όμως δεν ήθελε να ανεβοκατεβαίνει το φιδίσιο μονοπάτι για να πηγαίνει στην άλλη μεριά στη Γιουνάν όπου ζούσαν οι γιοι του με τις οικογένειές τους. Μια μέρα κάλεσε όλα τα μέλη της οικογένειας –γιους, ξαδέρφια, εγγόνια κ.λπ. – να μαζευτούν στο σπίτι του.

«Όλοι μας» ανακοίνωσε, «με όλη τη δύναμή μας θα εργαστούμε να ισοπεδώσουμε αυτό το βουνό ώστε να έχουμε ένα επίπεδο μονοπάτι προς τη Γιουνάν.»

Όλοι συμφώνησαν. Μόνο η γυναίκα του είχε μια αντίρρηση. «Με το λίγο σθένος που σου απόμεινε εσύ δεν μπορείς ούτε να σκάψεις. Πώς θα καταλύσεις αυτές τις κορυφές Τάιχανγκ και Βάνγκβου; Κι έπειτα, που θα βάλετε όλα αυτά τα χώματα και τα βράχια;»

Όλοι πάλι συμφώνησαν να τα ρίξουν στη θάλασσα της Μαντσουρίας Πουχάι. Έτσι όλα τα μέλη της οικογένειας άρχισαν να εργάζονται. Ο Τρελόγερος έβαλε τρεις από τους γιους του και τα εγγόνια του να πελεκούν το γρανίτη και να φτυαρίζουν τα χώματα. Οι υπόλοιποι τα μετέφεραν σε κοφίνια στη θάλασσα Πουχάι. Ακόμα κι ορφανό από μια γειτονική οικογένεια ήρθε να συμμετάσχει και επισκεπτόταν το σπίτι του μια φορά κάθε τριμηνία.

Ένας λόγιος της περιοχής κορόιδευε τον Τρελόγερο και προσπάθησε να τον σταματήσει. «Με το χρόνο και τη δύναμη που σου απομένει ούτε να γρατζουνίσεις την επιφάνεια του βουνού δεν θα προλάβεις.»

«Από τη στιγμή που ο νους σου έχει αποφασίσει, τίποτα δεν σε σταματά. Κοίτα. Όταν εγώ πεθάνω θα υπάρχουν τα παιδιά μου να συνεχίσουν· τα παιδιά μου θα έχουν δικά τους παιδιά κι εγγόνια και αυτά δικά τους πάλι. Η δική μου οικογένεια θ’ αυξάνεται. Το βουνό δεν θα μεγαλώνει. Επομένως δεν γίνεται να μην ισοπεδωθεί μια μέρα.»

Ο λόγιος αναγνώρισε τη σοφία του Τρελογέροντα και δεν είπε τίποτε άλλο.

Βάνγκβου

Τη συνομιλία τους άκουσε κι ένα φίδι και την ανέφερε στο βασιλιά των φιδιών του βουνού. Αυτός φυσικά ανησύχησε για την ασφάλεια των φιδιών και μίλησε στον μεγάλο Δράκοντα, το «Πνεύμα Φιδίσιο». Ο μέγας Δράκοντας περιέγραψε την όλη κατάσταση στον Δημιουργό στον ύψιστο Ουρανό. Εκείνος αναγνώρισε την ειλικρίνεια στην καρδιά του Τρελογέροντα. Αμέσως έδωσε εντολή στο Πνεύμα των Ανέμων να μεταφέρουν τα δύο βουνά, ένα στην περιοχή Σούτανγκ και το άλλο στη Γιούνγκαν.

Έτσι κι έγινε. Έκτοτε η περιοχή ανάμεσα στην επαρχία Τζίτζου και Χόγιανγκ έγινε μια μεγάλη πεδιάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *