Μ40: Ο Τζακ που ξεγέλασε τον Διάβολο

Μ40: Ο Τζακ που ξεγέλασε τον Διάβολο

- in Μυθιστορία
0

Στους θρύλους και λαϊκούς μύθους της Αγγλίας συχνά αναφέρονται σταυροδρόμια σε μονοπάτια στα δάση. Σε ορισμένα λέγεται πως συχνάζει ένας παράξενος σιωπηλός σκύλος. Αν σου γαυγίσει τρεις φορές, πρόσεχε, διότι στο μονοπάτι που παίρνεις παραμονεύει απειλή και μάλλον κάποιο κακό θα σου τύχει. Λένε πως ο σκύλος αυτός σχετίζεται με τον σκύλο του Τζακ Ο’ Κεντ.

Ο Τζακ Ο’ Κεντ είναι ένας λαϊκός ήρωας που συναντάται σε πολλές ιστορίες. Μια ανιστορεί τον τρόπο που ο ήρωας ξεγέλασε τον ίδιο τον Διάβολο.

Κάποτε ο Τζακ ανέλαβε να κατασκευάσει μια γέφυρα πάνω από ένα ορμητικό ποτάμι. Ήταν δύσκολη δουλειά και ζήτησε τη βοήθεια του Διαβόλου γνωρίζοντας πως θα έπρεπε να πληρώσει κάποιο αντίτιμο. Πράγματι, ο Διάβολος δέχτηκε να βοηθήσει μα θα έπαιρνε την ψυχή του πρώτου ατόμου που θα περνούσε τη γέφυρα. Ο Τζακ συμφώνησε, αφού χρειαζόταν τη βοήθεια.

Η γέφυρα τελείωσε γρήγορα και οι κάτοικοι στα κοντινά χωριά ήταν κατευχαριστημένοι. Μα υπήρχε και η συμφωνία με τον Διάβολο. Και ο Τζακ δεν ήθελε κάποιος αθώος, ανέγνωρος χωρικός να χάσει την ψυχή του στον Διάβολο. Σκέφθηκε να πάει ο ίδιος και να περάσει πρώτος. Μα την ίδια ώρα του ήρθε μια νέα ιδέα.

Πήρε ένα ωραίο μεγάλο κόκαλο από τον χασάπη, το κούνησε σε ένα από τα σκυλιά του χωριού και τράβηξε κατά τη γέφυρα με τον σκύλο ξωπίσω του. Εκεί στη γέφυρα πέταξε το κόκαλο στην άλλη άκρη και ο σκύλος έτρεξε, διέσχισε τη γέφυρα και άρπαξε το κόκαλο.

Η συμφωνία δεν έλεγε πως το άτομο έπρεπε να είναι άνθρωπος. Έτσι ο Διάβολος έμεινε με την ψυχή του σκύλου.

Γι’ αυτό λέγεται πως ο σκύλος στοιχειώνει τα σταυροδρόμια και γαυγίζει όταν ο οδοιπόρος παίρνει ένα μαγικό μονοπάτι στο δάσος το οποίο οδηγεί σε μέρος από όπου δεν υπάρχει επιστροφή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *