Ε997: Αντικινεζική προπαγάνδα

Ε997: Αντικινεζική προπαγάνδα

- in Επικαιρότητα
0

1. Πολλές είναι οι απόψεις του βίου και πολιτείας της σύγχρονης Κίνας που δέχονται πολλά επικριτικά σχόλια από Δυτικούς: η μονοκομματική εξουσία του ΚΚΚ· έλλειψη πλήρους ελευθερίας έκφρασης όπως αυτή στις προοδευτικές, πολιτισμένες χώρες της Δύσης· καταναγκασμός πολιτών σε φτηνή εργασία· δίωξη μειονοτήτων (μουσουλμάνων κλπ)· απόκρυψη πληροφοριών και παρουσίαση πλασματικών καταστάσεων εκ μέρους της μονοκομματικής κομμουνιστικής κυβέρνησης και παρόμοια πράγματα.

Μερικές επικρίσεις είναι καλόπιστες, σχεδόν ακαδημαϊκές. Άλλες είναι κακόπιστες και συχνά συνιστούν δηλητηριώδη προπαγάνδα.

Εδώ σήμερα εξετάζω δυο περιπτώσεις του δεύτερου είδους. Η μία αφορά την καταπίεση των Ουίγκουρ, η άλλη τα εμβόλια κορωνοϊού.

2. Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα για τα οποία γράφονται επικριτικά άρθρα είναι η καταπίεση των Uyghur στην επαρχία Xinjiang. Παρότι έχουν γίνει έρευνες από επίσημους Οργανισμούς, ακόμα και μία Επιτροπή του ΟΗΕ κι έχουν δημοσιευτεί οι σχετικές Εκθέσεις που δείχνουν πως δεν υφίσταται καμιά καταπίεση, καμιά δίωξη Μουσουλμάνων παρά μόνο ορισμένων αποσχιστικών τρομοκρατικών στοιχείων, η προπαγάνδα συνεχίζεται.

Τελευταία (Δεκ. 2020) εμφανίστηκαν πάλι άρθρα, αυτή τη φορά διατυμπανίζοντας την «καταναγκαστική εργασία» στην οποία υποβλήθηκαν 210.00 Ουίγκουρ εργάτες σε βαμβακοκαλλιέργειες στις Περιφέρειες Aksu και Hotan το 2018. Αυτή ήταν, υποτίθεται, είδηση του BBC.

Αλλά τα γεγονότα και η αναφορά του BBC είναι πολύ διαφορετικά: «Το 2018 οι Περιφέρειες Aksu και Hotan στη [Xinjiang] έστειλαν 210.000 εργάτες μέσω μεταβίβασης εργαζομένων να μαζέψουν βαμβάκι για την Εταιρεία Xinjiang Production & Construction Corps».

Από πότε η μετάβαση εργατών από μία περιοχή σε άλλη είναι «καταναγκαστική εργασία»;

Το μάζεμα βαμβακιού στις περιοχές αυτές είναι μία εποχική εργασία που αναμένεται με αδημονία διότι χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν και να κερδίσουν πρόσθετο εισόδημα!

Η κυβέρνηση (το κόμμα, αν θέλετε) και οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών προσφέρουν τα μέσα μεταφοράς των εργατών.

3. Άλλες δημοσιεύσεις αναφέρουν πως η Κίνα, παρότι άρχισε νωρίς την έρευνα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ωστόσο μένει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμάχησαν ενάντια στην Κίνα η οποία με την οικονομική της ανάπτυξη και διείσδυση σε πολλές χώρες τις απειλεί. Έτσι συχνά ειδήσεις για την Κίνα ή αποσιωπούνται (όπως τώρα για τα εμβόλια ) ή διαστρεβλώνονται, όπως για τους εργάτες στις βαμβακο-καλλιέργειες.

Στην πραγματικότητα η Κίνα έχει παραγάγει τουλάχιστον πέντε, μάλιστα 5, εμβόλια τα οποία υφίστανται δοκιμές στην Κίνα και άλλες χώρες και ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, μόλις οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα έχουν δεχθεί δοκιμαστικά τον εμβολιασμό και μόνο λίγοι παρουσίασαν ήπιες παρενέργειες. Το εμβόλιο της Sino Pharm είναι 90% αποτελεσματικό!

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη παραγγείλει – Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Τουρκία, Βραζιλία, Μεξικό και άλλες.

Η Κίνα υποσχέθηκε να δωρίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στο 2021. Οι περισσότερες θα πάνε στην Αφρική.

Ο ΠΟΥ έχει οργανώσει τη Συνεργασία για Καινοτομίες στην Επιδημιακή Ετοιμότητα (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations = CEPI). Επίσης τον COVAX = Covid-19 Vaccines Global Access, στον οποίο έχουν προσχωρήσει 172 χώρες – όχι όμως οι ΗΠΑ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *