Ε985: Τις πταίει, πάλι;

Ε985: Τις πταίει, πάλι;

- in Επικαιρότητα
0

Ο Σάκης Μουμτζής, που προσχώρησε στην Καθημερινή κι έχει τη στήλη Newsroom, μας είναι πολύ αγαπητός για την καθαρότητα της έκφρασής του, ίσως επειδή δεν είναι δημοσιογράφος εκπαιδευμένος, κι έτσι συχνά αναρτούμε άρθρα του.

Όλοι έχουμε περιορισμούς. Εγώ πρώτος από όλους – νομίζοντας πως γνωρίζω καλύτερα. Εσείς, αγαπητοί μου, που διαβάζετε αυτή την αράδα. Και ο Σάκης Μουμτζής, βέβαια.

Σ’ ένα άρθρο του (Καθημερινή 20/11 “Να μη βιαστούμε, να σιγουρευτούμε”) εξετάζει με καθαρότητα πάλι το ζήτημα της σύγκρουσης των δυο αναγκών, αφενός να προστατευθεί η δημόσια υγεία κι αφετέρου να προστατευθεί η παραπαίουσα οικονομία. Μα, κατά την άποψή μου, κάνει ένα μεγάλο σφάλμα γράφοντας –

“Η κυβέρνηση γνωρίζει πλέον τις αιτίες της δεύτερης εμφάνισης της πανδημίας. Και γνωρίζει, ασχέτως των κατηγοριών που της προσάπτει η αντιπολίτευση, πως βασικός παράγοντας του δεύτερου κύματος ήταν η ατομική ανευθυνότητα. Όλες οι υπόλοιπες αιτίες λειτούργησαν συμπληρωματικά”. 

ΟΧΙ. H κυβέρνηση δεν γνωρίζει τις αιτίες ή, αν τις γνωρίζει, τις αποκρύπτει και πλασάρει μια παραπλανητική εικόνα, όπως κάνει και ο κ. Μουμτζής. Και το αντιλαμβάνεται χωρίς να το ομολογεί ευθαρσώς μα το υπονοεί καθαρά στο τέλος του άρθρου γράφοντας “λανθασμένη … [από την κυβέρνηση] υπήρξε η καλλιέργεια προσδοκιών, χωρίς αυτή να προκύπτει από την υπάρχουσα κατάσταση”.

Ναι, βέβαια, στην τελική ο καθένας είναι προσωπικά υπεύθυνος ή ανεύθυνος και παθαίνει ό,τι παθαίνει. Αλλιώς δεν θα υπήρχε Δικαιοσύνη και Νόμος στο σύμπαν.

Ναι, φταίνε οι ανεύθυνοι φιλήδονοι νεαροί κι ενήλικες που κυνήγησαν την προσωπική τους απόλαυση αδιαφορώντας πλήρως, όπως αρκετοί ομολόγησαν στα κανάλια, για τη γενική κατάσταση, για τη δημόσια υγεία, ακόμα και της οικογένειάς τους.

Τα πρώτα αυξημένα κρούσματα τα έφεραν οι Ευρωπαίοι, βόρειοι γείτονές μας διότι δεν υπήρξαν εξαρχής αρκετά κι αυστηρά τεστ.

Μετά άρχισαν και οι διακοπές των Ελλήνων με τα ξέφρενα ταξίδια στα νησιά και τα πολυάριθμα πάρτι εκεί. Ναι, ίσως αν όλοι εφάρμοζαν τα μέτρα προστασίας να μην γινόταν η μεταγενέστερη ραγδαία άνοδος. Ο ίδιος ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «πέσαμε έξω το καλοκαίρι» χωρίς να θέλει να κριτικάρει…

Μα τα μέτρα προστασίας τα καταστρατηγούσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επίσης, δίνοντας κακό παράδειγμα, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκοί και ιεράρχες (οι χειρότεροι όλων).

Αυτούς η κυβέρνηση δεν τους δίωξε όπως θα έπρεπε. Κι ακόμα δεν τους διώκει. Γιατί τέτοια ανοχή;

Κι επιτέλους, πολλοί θρησκόληπτοι αποφεύγουν πια τα εκκλησιάσματα βλέποντας πως και οι ιεράρχες προσβάλλονται από τον ιό.

Μα γιατί έχουμε την κυβέρνηση, όλους αυτούς τους υπουργούς; Και όλους τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους και παρατρεχάμενούς τους;

Οι κυβερνώντες έχουν την πρώτη και τελευταία ευθύνη.

Είναι οι κυβερνήτες, ηγέτες, καθοδηγητές του λαού.

Με όλους αυτούς τους επιστήμονες, συμβούλους και παρατρεχάμενους όφειλαν να γνωρίζουν από τον Αύγουστο, όπως γνωρίζαμε εμείς που δεν έχουμε συμβούλους και παρατρεχάμενους, πως τα μέτρα ήταν ανεπαρκέστατα, για το θεαθήναι, και πως η οικονομία ήταν η πρώτη φροντίδα και όχι η δημόσια υγεία. Το είπαν δειλά τότε οι επιδημιολόγοι.

Το λένε ξεκάθαρα τώρα που βλέπουν πως είχαν δίκιο.

Ακόμα και τώρα, μέσα Νοεμβρίου, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται ως θα έπρεπε!

Η κυβέρνηση δείχνει μαλθακότητα μυαλού, δυστυχώς για όλους μας, λόγω φόβου πολιτικού κόστους, όπως λαθεμένα το βλέπει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *