Ψ34: Σκεπτικό πίσω από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Ψ34: Σκεπτικό πίσω από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

- in Ψυχολογία
0

1. Κάποιος Khaled Saad ανέλαβε σε μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο να εκλογικεύσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας (και άλλων χριστιανικών ιστορικών ναών) σε τζαμιά. Εξηγεί πως είναι Άραβας όχι Τούρκος.

Και αρχίζει με τη δικαιολόγηση πως οι Τούρκοι δεν ήταν βάρβαροι με το να καταλάβουν τη Κωνσταντινούπολη το 1453. Διότι έδωσαν στον Βυζαντινό αυτοκράτορα την επιλογή να παραδοθεί κι έτσι να σώσει τις ζωές στρατιωτών και πολιτών και να μην καταστραφεί η πόλη. Όμως εκείνος απέρριψε την προσφορά! (Ο Κhaled Saad δεν καταλαβαίνει πόσο σαθρή είναι η βάση του σκεπτικού του. Εμποτισμένος με την ιδέα πως πρέπει ένας καλός ισλαμιστής να προσηλυτίζει διά πυρός και σιδήρου, σφαγής και πυρπολισμού, «άπιστους», θεωρεί πως ο Μωάμεθ Β’ ο Κατακτητής, είχε κάθε δικαίωμα να καταλάβει όλα τα εδάφη γύρω από την Κωνσταντινούπολη και την ίδια την πόλη και δεν υποψιάζεται πως μόνο ανόητοι, αλαζόνες ή βάρβαροι άρπαγες, καταπιεστές, υποδουλώνουν άλλους λαούς. Ξεχνά πολύ βολικά πόσο οι Μουσουλμάνοι πολέμησαν τους Σταυροφόρους και, πιο πρόσφατα, χριστιανούς αποικιοκράτες!)

2. Μετά, συνεχίζει ο Κhaled Saad, οι κατακτητές δεν εξαφάνισαν την πόλη με πυρηνικά όπως οι Αμερικανοί τη Χιροσίμα και τo Ναγκασάκι. Ούτε ανάγκασαν κανένα να φύγει ούτε να αλλαξοπιστήσει όπως έκαναν οι Ισπανοί με την Ιερά Εξέταση μα εξασφάλισαν την ακεραιότητα των πολιτών και την περιουσία τους. (Αν ο Κhaled Saad αντί να γράφει με τόσο στόμφο ανακριβείς μεγαλοστομίες και μελετούσε π.χ. S Reinert: The Oxford History of Byzantium, 2002 OUP ή R Cowley: Constantinople, the Last Siege, 2009 Faber, κλπ., θα μάθαινε πως οι Οθωμανοί λεηλατούσαν επί τρεις μέρες και οι ίδιοι σφάζονταν μεταξύ τους για τα λάφυρα, εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν κι εκατοντάδες χριστιανοί σφαγιάστηκαν – ακόμα και μέσα στις εκκλησίες! 30.000 άμαχοι υποδουλώθηκαν κι εκδιώχθηκαν. Οι άρρωστοι, γέροντες και σακάτηδες δολοφονήθηκαν και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν ως σκλάβοι!)

3. Δεν κατέστρεψαν το κτίριο της Αγίας Σοφίας που χρησιμοποιούνταν περισσότερο ως πολιτικό [θα εννοεί «πολεμικό»] αρχηγείο αντί για λατρεία, σε συνωμοσίες με τους Μογγόλους εναντίον των Οθωμανών.

4. Υπάρχουν φήμες πως ο Σουλτάνος Μεχμέτ 2ος αγόρασε την Αγία Σοφία από την Ορθόδοξη Εκκλησία από αβροφροσύνη

5. Διατήρησαν τις χριστιανικές εικόνες στον ναό, παρότι εικόνες και αγάλματα δεν επιτρέπονται στο Ισλάμ. Δεν τα κατέστρεψαν όπως έκαναν οι Έλληνες, Σέρβοι και Ισπανοί στα τζαμιά.

6. Επέτρεψαν κι επιτρέπουν και τώρα σε χριστιανούς και τουρίστες να επισκέπτονται το μέρος [και μάλιστα δωρεάν, προσθέτω].

7. Τα σημεία §3 έως και §6 εξακολουθούν να δείχνουν τον παραλογισμό της αφετηρίας και την άγνοια της συνέχειας. Ο Κhaled Saad ξεκινά με μια σκέψη πως 2 + 2 = 5. Και από εκεί και πέρα προσθέτει ανύπαρκτες μονάδες σε κάθε πράξη συλλογισμού.

Αγνοεί το γεγονός πως η Τουρκία βρίσκεται παράνομα στην Βόρεια Κύπρο κατέχοντας τα 2/5 της νήσου, εισέβαλε παράνομα στη Συρία και βοηθάει παράνομα μια φράξια στη Λιβύη και ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις ενάντια στο Ισραήλ και άλλες αραβικές χώρες και την ανάμιξή της στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, στέλνοντας μαχητικά και μαχητές τζιχαντιστές στους φίλους Αζέρους. Και γράφει για την ανύπαρκτη ευγένεια του αλαζόνα Μωάμεθ B΄ και τις υπαρκτές μα άσχετες με το θέμα βαρβαρότητες των χριστιανών.

Η Τουρκία με τον Ερντογάν το παίζει υπερδύναμη, μα άξεστη και χυδαία.

8. Πουθενά σε καμία περίοδο δεν έδειξαν ιδιαίτερη ευγένεια οι μισαλλόδοξοι Μουσουλμάνοι. Από την αρχή έδειξαν βάρβαρη συμπεριφορά κατακτώντας άλλα έθνη. Το ότι υπήρξαν και υπάρχουν ευσεβείς, ειρηνικοί, δίκαιοι και ανθρωπιστές Μουσουλμάνοι δεν αλλάζει τα γεγονότα της βαρβαρότητας.

Κανένας λαός δεν έχει δικαίωμα να κατακτά άλλον λαό και καμιά θρησκεία να επιβάλλεται σε άλλη. Αυτή είναι η αρχή.

Τώρα αν το Κοράνι, ή οποιαδήποτε άλλη «αυθεντία» προτείνει τέτοια συμπεριφορά, είναι πηγή βαρβαρότητας και πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Κάθε θρησκεία ισχυρίζεται πως είναι μοναδική κάτοχος της αλήθειας. Κάθε θρησκεία σε αυτό το σημείο ψεύδεται ξεδιάντροπα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *