Ε974: Τουρκία του Ερντογάν

Ε974: Τουρκία του Ερντογάν

Αντιγράφω από άρθρο του Catalin Olteanu κυρίως και μερικών άλλων Τούρκων στο Διαδίκτυο (30/10/20).

“Η Τουρκία είναι φαλιρισμένη” ξεκινά το άρθρο. “Xρειάζεται χρηματοδοτικό σωσίβιο. Ο Ερντογάν έχει κρύψει τον οικονομικό όλεθρο βαθιά στις τράπεζες”!

Είναι φανερό πως ο αρθρογράφος ανήκει στο ευρύ ρεύμα της αντιπολίτευσης μα, την ίδια ώρα, κάθε λογικός Τούρκος με λίγη κανονική πληροφόρηση γνωρίζει πως η χώρα είναι χρεοκοπημένη καθώς το νόμισμα διολισθαίνει σε συνεχή απαξίωση και συνεπώς η ζωή ακριβαίνει για τους κατοίκους.

Για πολλά χρόνια τώρα μόνο ο Πούτιν και, τελευταία, ο Τραμπ διατηρούν κάπως φιλικές σχέσεις – και η Μέρκελ που φοβάται για τις τουρκικές ψήφους στο εσωτερικό της Γερμανίας (4 ή 5 εκατομμύρια). Είναι και το Κατάρ που όμως δεν θα μπορεί να πετά λεφτά ακατάπαυστα στη ρουφήχτρα Ερντογάν.

Επανειλημμένα έχει απειλήσει τους Ευρωπαίους πως θα στείλει μετανάστες κατά εκατομμύρια αν δεν πλεύσουν με τα νερά του. Σε μεγάλο βαθμό μερικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρομοκρατήθηκαν και του δίνουν χρήματα. (Αυτό είναι φυσικά ανόητο, διότι ο Ερντογάν μπλοφάρει πλέον. Η Βουλγαρία ενίσχυσε πολύ τα σύνορά της και το ίδιο έκανε πρόσφατα και η Ελλάδα.)

Προκάλεσε τον Χριστιανισμό και τη Δύση με τη βάναυση μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μα δεν κέρδισε τίποτα!

Η ανακοίνωσή του για τα ευρήματα καύσιμων πόρων (θησαυρός!) στη Μαύρη Θάλασσα ήταν μπλόφα επίσης. (Ο αρθρογράφος παραθέτει τον χάρτη.)

Έδειξε να είναι πολύ βλάκας καθώς προκάλεσε την έντονη εχθρότητα των Αράβων (εκτός Κατάρ). Η δε Σαουδαραβία κήρυξε μποϋκοτάζ στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων και την ακολούθησαν οι άλλες χώρες.

Με την ίδια ανοησία δημιούργησε φασαρίες στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να σταματηθεί από τους “κτηνώδεις” Γάλλους.

Όπως ο Βορειο-κορεάτης Kim Jong-un, έτσι και ο Ερντογάν είναι στρυμωγμένος σαν αρουραίος χωρίς εύκολο τρόπο να αποδράσει. Χτυπά δεξιά και αριστερά, πιέζει μικρές αδύναμες χώρες όπως η Συρία και η Αρμενία κι ελπίζει πως κάποιο θαύμα θα τον σώσει για να συνεχίσει να καταδυναστεύει την Τουρκία. Αν οι Ευρωπαίοι είχαν το θάρρος να μποϋκοτάρουν τον τουρισμό λέγοντας “όχι άλλα τσάρτερ στην Τουρκία”, την επομένη κιόλας πάνω από 1.000 ξενοδοχεία θα έκλειναν.

Σύντομα οι Τούρκοι θα ξυπνήσουν και θα αντιληφθούν την παρακμή στην οποία τους έχει σπρώξει ο Ερντογάν με τα εθνικιστικά του όνειρα.

Στοιχηματίζω πως δεν θα βγάλει τους επόμενους 12 μήνες.

Ένας άλλος σχολίασε το γεγονός πως ο Ερντογάν κατάφερε να εξοργίσει μερικές χώρες μόνιμα μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) και αυτό σίγουρα δεν θα του βγει σε καλό!

Κατά καιρούς παρουσιάζεται κάποιο άρθρο που επιχειρεί να πείσει με σοφιστείες για την ορθότητα των ισχυρισμών του Ερντογάν, μα η επιχειρηματολογία του είναι απαράδεκτα χαμηλής λογικής και αγνοεί τις προκλητικές κι επιθετικές ύβρεις του, και τις επεκτατικές δηλώσεις και διεκδικήσεις του ξένων εδαφών. Έχω εξετάσει ένα στο παρελθόν. Προσπερνώ τα υπόλοιπα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *