Ψ32: Μερικές σκέψεις ανατρεπτικές

Ψ32: Μερικές σκέψεις ανατρεπτικές

- in Ψυχολογία
0

1. Δεν γεννιόμαστε! Ναι, το σώμα γεννιέται κληρονομώντας χαρακτηριστικά από τη μητρική γραμμή και την πατρική. Μα εσύ, ο κάτοχος και χειριστής του σώματος, πώς ξέρεις πως γεννήθηκες από μια μήτρα; Το ξέρεις μόνο επειδή το έχεις μάθει από άλλους, τους γονείς σου ή το πιστοποιητικό γέννησης.

2. Δεν πεθαίνουμε! Μόνο ότι γεννιέται πεθαίνει. Το σώμα παλιώνει και πεθαίνει και διαλύεται. Εσύ, ο κάτοχος και χειριστής, πώς ξέρεις πως πεθαίνεις; Συχνά δεν νιώθεις νοερά, ψυχολογικά ακριβώς όπως ήσουν στα 15 ή και στα 5;

Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο του σώματος; Τι συμβαίνει πριν τη γέννησή του; Αν γνωρίσουμε το ένα, υποθέτω, θα γνωρίσουμε και το άλλο. Μπορείς να γνωρίζεις το τέλος και το αποτέλεσμα χωρίς να γνωρίζεις την αρχή και την αιτία;

3. Ωρίμανση ενδιάμεσα έρχεται μόνο μέσω δράσης, παρατήρησης και υπομονής. Όσα βιβλία κι αν διαβάσεις, όσες οδηγίες κι αν φυλάξεις στο νου από τους γονείς και δασκάλους, από φιλοσοφία και θρησκεία, θα αποκτήσουν πραγματικό νόημα μόνο στην πρακτική εφαρμογή και όταν σκέψη, συναίσθημα κι επιθυμία για δράση συντονίζονται αρμονικά δίχως σύγκρουση ή σύγχυση.

4. Μόνο ένας ώριμος νιώθει ικανοποίηση μόνιμη κι είναι πραγματικά ισχυρός. Έτσι δεν εξαπατά, δεν επιθυμεί τα των άλλων ούτε πιο πολλά από όσα χρειάζεται, δεν επαίρεται και δεν επικρίνει με βλαπτική δράση, κοροϊδία, μοχθηρία ή περιφρόνηση.

5. Υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο των ανθρώπων όπως υπάρχει στο σύμπαν. Βλέπουμε να λειτουργούν φυσικοί νόμοι που δεν θεσπίσαμε εμείς· μια πέτρα θα πέσει κάτω όσες φορές και αν την ρίξουμε ψηλά· το νερό θα χοχλάσει στην ίδια θερμοκρασία παντού, πάντοτε· πρέπει να αναπνέουμε για να ζούμε.

Όλα τα φαινόμενα, όλα όσα μας συμβαίνουν, είναι αποτελέσματα της ενέργειας νόμου κι εκφράσεις δικαιοσύνης. Συχνά όμως δεν γνωρίζουμε τους νόμους που ενέργησαν.

6. Δεν υπάρχει καλό και κακό. Μόνο η σκέψη και η επιθυμία δίνουν αυτές τις δύο ιδιότητες. Καλό θεωρείται ό,τι βοηθάει στην εκπλήρωση και κακό ό,τι εμποδίζει ή ακυρώνει την επιθυμία.

7. Δεν υπάρχει όμορφο και άσκημο. Είναι θέμα θέσης παρατήρησης – χωροταξικής και ψυχολογικής. Από μακριά όλα φαίνονται όμορφα ή θολά και συγχυσμένα ή δεν φαίνονται. Από κοντά φαίνονται πολύ διαφορετικά. Αλλιώς πάλι σου φαίνονται αν γνωρίζεις από καλές τέχνες κι αλλιώς αν όχι. Αλλιώς πάλι αν νιώθεις χαρούμενος και διαυγής κι αλλιώς αν όχι.

Αλλιώς, αφού όλα είναι δίκαια (§ 5), όλα είναι καλά, ορθά κι ωραία.

8. Ναι, το χρήμα έχει μεγάλη δύναμη κι έλξη στον κόσμο, στην εποχή μας, τουλάχιστον. Αν το έχεις σε αφθονία γίνεσαι περιζήτητος: έχεις δύναμη, έχεις φίλους, κόλακες κι εχθρούς.

Με τη βοήθεια του:

Αγοράζεις ανέσεις και πολυτέλεια, όχι όμως ευτυχία. Μπορείς να έχεις πολλούς συντρόφους, όχι όμως αγάπη. Μπορείς να έχεις γιατρούς και φάρμακα, όχι όμως υγεία. Μπορείς να έχεις πουπουλένια παπλώματα και μεταξένια σεντόνια, όχι όμως καλό ύπνο.

9. Να συνειδητοποιήσουμε πως ψευδόμαστε ακατάπαυστα, να το σταματήσουμε και να ζούμε με την αλήθεια. Μόνο όταν κάνουμε ειλικρινή προσπάθεια να λέμε την αλήθεια σε όσους αγαπάμε, τουλάχιστον, θα δούμε πόσο συχνά, πυκνά ψευδόμαστε. Και δεν ψευδόμαστε μόνο στους άλλους, μα πρώτα και συνηθέστερα στον ίδιο τον εαυτό μας. Είναι μια σχεδόν ακαταμάχητη κάκιστη συνήθεια.

10. Ας μην κάνουμε σε άλλους ό,τι δεν θέλουμε οι άλλοι να κάνουν σε μας. Είναι ο χρυσός κανόνας της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δράσης και διατυπώνεται στην κουλτούρα κάθε έθνους. Μόνο που ενώ η σοφία του αναγνωρίζεται, η εφαρμογή του παντού παραγκωνίζεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *