Ε948. Σέρβοι ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι

Ε948. Σέρβοι ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι

- in Επικαιρότητα
0

1. Η εβδομάδα που άρχισε με το Σαββατοκύριακο 5/10 πρέπει να ήταν πολύ δύσκολη, πολύ ταπεινωτική για τους Σέρβους φίλους μας και ξεκινώ με τα πιο τετριμμένα και φαινομενικά ασήμαντα.

Ο σπουδαίος τενίστας Novak Djokovic αποκλείστηκε από το USA Open όταν έστειλε μια μπαλιά (ταχύτητα μεγάλη) στον λαιμό μιας line woman και την έβγαλε νοκ άουτ, αντί τον αντίπαλό του. Το ίδιο βράδυ Σαββάτου η Σερβία έφερε ισοπαλία με την Τουρκία 0-0!

Μετά, το Ισραήλ αποφάσισε τελικά να αναγνωρίσει το Kosovo ως ανεξάρτητη Δημοκρατία. Για χρόνια κάθε κυβέρνηση σερβική έκανε ό,τι μπορούσε, και η τωρινή του κ. Vucic, ώστε να μη συμβεί αυτό. Μα φαίνεται πως, ίσως, το μακρύ δάχτυλο του Τραμπ κάτι κούνησε στο Ισραήλ.

Αυτά προκάλεσαν δυσθυμία στους Σέρβους οπωσδήποτε μα είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόση οφειλόταν μόνο σε αυτά. Διότι, δυστυχώς, υπήρξαν πολύ χειρότερα.

2. Εκείνο το βαρύ Σ/Κύριακο, στην πραγματικότητα νωρίτερα, την Παρασκευή 4/10 ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο σε εξευτελιστικές συνθήκες.

Ο Σέρβος καθόταν σε μια καρέκλα ωσάν μαθητούδι στο γραφείο του Διευθυντή 2 μέτρα περίπου από τον Τραμπ, πίσω από το μασίφ γραφείο του, στη μέση της οβάλ αίθουσας με διάφορους αξιωματούχους να κάθονται ή να στέκονται πίσω του και να παρακολουθούν. (Ο Θεός ξέρει πόσο πρέπει να ανέβηκε η πίεσή του!)

Μετά υπέγραψε μια Συμφωνία, την οποία δεν είχε διαβάσει(!), σχετικά με την έναρξη οικονομικών σχέσεων με τη Δημοκρατία του Κόσοβο – κάτι που οι Σέρβοι απεχθάνονταν μέχρι ναυτίας.

3. Καθώς ετοιμαζόταν να υπογράψει – πάνω σε ένα στενό τραπεζάκι που έφεραν για τον σκοπό αυτό (πάλι σαν μαθητούδι σε θρανίο), ο Τραμπ ανήγγειλε πως ως μέρος της Συμφωνίας (για να παίρνει χρηματική βοήθεια από τις ΗΠΑ), η σερβική πρεσβεία θα πρέπει να μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ!

Αυτά όλα μπροστά σε φωτογραφικές και τηλεοπτικές κάμερες!

Τι θα πουν για ετούτο οι Άραβες;

Τι θα πουν για τη Συμφωνία οι Σλάβοι και Μακεδόνες και, κυρίως η θεία/νονά Ρωσία;

Φαίνεται πως αρέσει στους Αμερικανούς προέδρους τέτοιου είδους επίδειξη δύναμης και ταπείνωσης άλλων κρατών. Θυμηθείτε πως ο Κλίντον βομβάρδισε ανηλεώς τη Σερβία και πως ταπείνωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες συμμάχους στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον!

4. Μα τώρα οι Σέρβοι είχαν να αντιμετωπίσουν και τη χυδαιότατη χλεύη των ξαδέλφων ορθόδοξων, των ξανθών συντρόφων του Βορρά!

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας (και βέβαια του Λαβρόφ και του Πούτιν) ανάρτησε στο Facebook μια αγγελία με μια φωτογραφία μάλιστα του Βούτσιτς με τα παντελόνια κατεβασμένα μπροστά στον Τραμπ για να πάρει τη συμφωνία της οικονομικής συνεργασίας με τους Αλβανούς του γειτονικού Κοσόβου.

Ο Βούτσιτς κατάλαβε πως η χυδαιότατη ανάρτηση προερχόταν από πολύ ψηλότερο επίπεδο για να λοιδορήσει έναν κατά τα άλλα πιστό σύμμαχο του ξανθού γένους. Έτσι σε μια οργισμένη απάντηση απέδωσε χυδαιότητα και άγριο πρωτογονισμό σε “όσους ανέθεσαν τη θέση” στην ευπαρουσίαστη Μαρία Ζαχάροβα.

Μα οι Σέρβοι πρέπει να αποφασίσουν σε πιο πλοιάριο θα πλέουν στη διεθνή πολιτική. Παίρνουν μπόλικα λεφτά από την Ευρώπη και την Αμερική. Μα μέχρι τώρα συνέπλεαν στα διεθνή και πολιτικά ζητήματα με τους Ρώσους.

Τι θα διαλέξουν τώρα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *