1. Μερικοί αναγνώστες μπορεί να μη γνωρίζουν ποιος είναι ο Μπορέλ ίσως και η Μέρκελ. Ελπίζω πως όλοι γνωρίζουν καλά την Ελλάδα.
Η κα Μέρκελ είναι η Καγκελάριος (=πρωθυπουργός) της Γερμανίας, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές της ΕΕ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι μέλος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), πρώην υπουργός στην Ισπανία, πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ (2018-19) και νυν Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας).
2. Είναι φανερό πως οι Ευρωπαίοι πολιτικάντηδες, σαν τους κα Μέρκελ και Ζ. Μπορέλ δεν είναι καλύτεροι από τους δικούς μας (απλώς έχουν μεγαλύτερη κοσμοπολίτικη πείρα) και σίγουρα δεν μοιάζουν να θέλουν καμιά Ευρωπαϊκή Ένωση, αν καταλαβαίνουν καθόλου πως υποτίθεται πως υπηρετούν αυτήν την ΕΕ και τι σημαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση!
Παρά τις θέσεις που καταλαμβάνουν στην ΕΕ, παρά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (τη μοναδική ΕΚΤ) που καθορίζει τη χρηματοπιστωτική κατάσταση των χωρών μελών της ΕΕ, παρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν, εξακολουθούν να θεωρούν πως η δική τους πατρίδα, (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία κ.λπ.) και τα συμφέροντά της έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις αδελφές χώρες που απαρτίζουν την ΕΕ.
Δεν έχουν καμία αίσθηση ενότητας, αλληλεγγύης και συνεκτικότητας και δεν προσπαθούν καθόλου μα καθόλου να σφυρηλατήσουν σε πραγματική ενότητα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κοινό Δίκαιο προχωρεί πολύ αργά, η κοινή εξωτερική πολιτική είναι ανύπαρκτη, εκτός όπου συμφέρει στις εμπλεκόμενες χώρες, ο κοινός Στρατός επίσης ανύπαρκτος.
3. Ο Μπορέλ μετέφερε στην κα Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο) το ότι οι Τούρκοι ήταν ενοχλημένοι που οι «αναξιόπιστοι» Έλληνες υπέγραψαν Συμφωνία ΑΟΖ με τους Αιγυπτίους.
Τώρα, ο Μπορέλ είναι εκπρόσωπος των μελών της ΕΕ, επομένως και της Ελλάδας και της Κύπρου. Εκπροσωπεί και την Ελλάδα: η Ελλάδα είναι ΕΕ, το σύνορο της ΕΕ δίπλα στην ακόρεστη επεκτασιμότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι χώρα του Μπορέλ.
Όμως ο Μπορέλ, αυτός ο δήθεν έμπειρος πολιτικός (με πολλές ακαδημαϊκές περγαμηνές), εξέφραζε την ώρα εκείνη την οργή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου τον οποίο είχε συναντήσει λίγο νωρίτερα στη Μάλτα.
Διότι ως Ισπανός πολιτικός και όπως πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, ο Μπορέλ πάσχει από υπεροψία και περιφρόνηση για τις μικρότερες χώρες της ΕΕ. Οι Ισπανοί, παρά τα όσα υποφέρουν με τον κορωνοϊό, έχουν το ίδιο σύνδρομο υπεροψίας με τους Γερμανούς το οποίο σύνδρομο ανέδειξε δύο ισχυρά, καταστροφικά για την Ευρώπη και τις ίδιες τις χώρες φασιστικά καθεστώτα, του Φράνκο και του Χίτλερ!
4. Η στάση κι έκφραση του Μπορέλ ήταν δηλωτική της πραγματικής νοοτροπίας του, απερίσκεπτη (για να το θέσω διπλωματικά) και υπονομευτική του αξιώματός του.
Μα με τέτοιους πολιτικάντηδες ζούμε και πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε.
Η κα Μέρκελ, παρότι ενοχλήθηκε που η Αθήνα προχώρησε στη Συμφωνία με την Αίγυπτο χωρίς να την ειδοποιήσει, ήταν κάπως ποιο κομψή!
«Όλοι ως κράτη-μέλη της ΕΕ έχουμε ασφαλώς υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα ζητήματα που θέτουν οι Έλληνες φίλοι μας. Πρέπει να ακούσουμε όσα λένε και να τους υποστηρίξουμε σε όσα έχουνε δίκιο.» Συγχρόνως επεσήμανε πως η σχέση Γερμανίας-Τουρκίας «είναι διαφορετική».
Κομψή, μα διάφανη και ύπουλη για όσους ακούνε! Διότι δεν καταδικάζει τις πειρατικές και πολεμοχαρείς αξιώσεις της Τουρκίας. Θα υποστηρίξει μόνο «σε όσα έχουν οι Έλληνες δίκιο». Για τα άλλα θα περιμένει να ζυγιστούν και αξιολογηθούν έναντι των γερμανικών συμφερόντων. Ολόκληρη η ΕΕ έμεινε μουγγή όταν ο Ερντογάν δέχθηκε στην Άγκυρα και συνομιλούσε ανοιχτά πια με τους τρομοκράτες της Χετζμπολάχ που δολοφονούν τους πάντες.
Η «διαφορετική σχέση» (3εκμ Τούρκοι μετανάστες ψηφοφόροι στη Γερμανία και μια αγορά 80 εκμ καταναλωτών που χρειάζονται αμάξια, ηλεκτρικές συσκευές και όπλα) επιβάλλει να κρατά η Γερμανία ίσες αποστάσεις και να υπολογίζει κάθε κίνηση. Αυτή και η ΕΕ θα μας υποστηρίξουν «σε όσα έχουμε δίκιο». Ας περιμένουμε, λοιπόν.
5. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η ΕΕ θα μας υποστηρίξει όπως έχει κάνει ως τώρα, με κούφια ευχολόγια.
Στον Έβρο στην αρχή του έτους μόνο η Αυστρία έστειλε βοήθεια. Για το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο μόνο η Γαλλία και η Ιταλία ενδιαφέρονται διότι έχουν αρκετά συμφέροντα εδώ.
Η Αυστρία μας υποστηρίζει διότι θυμάται και τον Χίτλερ μέσα μα και την Οθωμανική αυτοκρατορία, κυρίως, έξω από τη Βιέννη.
Η Ολλανδία επίσης μας υποστηρίζει διότι θυμάται τον Χίτλερ και τους ανελέητους βομβαρδισμούς του που έκαναν στάχτη το Άμστερνταμ και βλέπει τους Μουσουλμάνους να απειλούν τη δημογραφία της χώρας.
Η στάση της ΕΕ και δη της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας θα δείξει κατά πόσο έμαθε κάτι χρήσιμο από τους δυο μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα! Επιπλέον, κατά πόσον η Γερμανία θέλει μια ομοσπονδιακή Ενωμένη Ευρώπη.
Ας περιμένουμε, λοιπόν.