Ε904. Φανατισμός και μοχθηρία

Ε904. Φανατισμός και μοχθηρία

1. Όλοι ξέρουμε μια εκδοχή του ανέκδοτου με την κατσίκα του γείτονα: Άγγελος Κυρίου παρουσιάζεται στον Γερμανό πιστό και του προσφέρει μια χάρη κι εκείνος ζητάει να πάει καλύτερα η επιχείρηση του από του γείτονα. Ο Γάλλος στον οποίο παρουσιάζεται ζητάει ένα καλύτερο σπίτι και ο Ιταλός ένα καλύτερο αμάξι από του γείτονά του. Παρουσιάζεται και σε έναν Έλληνα ο οποίος ζηλεύει την κατσίκα του γείτονά του και ζητάει να πεθάνει!

Να η μοχθηρία, μίγμα μίσους και μικρόνοιας.

Ο φανατισμός ελάχιστα διαφέρει. Προϋποθέτει έντονη προσκόλληση σε κάποια ιδεοληψία που γίνεται πίστη κι εμμονή (με μοχθηρία).

Στον Μεσαίωνα τα κατώτερα στρώματα του λαού συχνά υπέφεραν από φανατισμό τον οποίο έτρεφαν οι Εκκλησιαστικοί. Αμόρφωτοι και αδύναμοι αυτοί εύκολα παρασύρονταν και πίστευαν πως υπήρχαν «μάγισσες» (ή «μάγοι») που έσπερναν το «κακό» και δέχονταν την εκτέλεσή τους στην πυρά ή με στραγγαλισμό, μα πάντα σε δημόσια θέα. Οι Εκκλησιαστικοί διαφύλασσαν την εξουσία τους και συχνά, αν οι μάγισσες ή μάγοι είχαν περιουσία, έκαναν κατάσχεση. Συχνά αυτό ήταν και το κίνητρο για διώξεις κι εκτελέσεις!

2. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Κανείς δεν εκτελείται στην πυρά ή με στραγγαλισμό (σε δημόσια θέα). Στην Ελλάδα πριν δυο έτη δεν μπορούσες να αποτεφρωθείς ούτε όταν πέθαινες– χάρη στη μεγαλοψυχία της Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας!

Κατά τα άλλα, παρά τον Διαφωτισμό, δήθεν, παρά τα άλματα των επιστημών και της τεχνολογίας, η προκατάληψη και μισαλλοδοξία, η προσκόλληση και η μοχθηρία, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ιεράρχες και δύσμοιρες μάζες πιστών (και μη-πιστών).

Ακούσαμε σεπτούς πλην παρανοϊκούς ιεράρχες να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει ο κορωνοϊός ή πως μπορεί να φυλαχθούμε με λίγο αγιασμό, εμπλουτισμένο με νερό της βρύσης, ή ότι ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στους ιερούς ναούς και να μολύνει τους αγνούς πιστούς, ειδικά με τη Θεία Μετάληψη, με το ίδιο κουταλάκι…

Και πιο πρόσφατα, παπάς έδιωξε μια γυναίκα από τη θεία λειτουργία διότι φορούσε τη μάσκα που επιβάλλει ο κανονισμός της Δημόσιας Υγειονομικής Υπηρεσίας κι έχει τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου!

3. Και όμως σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ο ελληνικός λαός είναι πρώτος στην ΕΕ στην πίστη του και τον σεβασμό του προς τα Θεία και κάπου στην 28η θέση σε γενική Παιδεία ανάμεσα σε 180 λαούς τους κόσμου!

Ωστόσο, εκτός από τους προσεκτικούς ηλικιωμένους, οι νεότεροι αρνούνται να ακολουθήσουν τις κυβερνητικές και επιστημονικές οδηγίες και προτιμούν να στριμώχνονται σε πάρτι και γάμους και μπίτσμπαρ για λίγη ώρα διασκέδασης και πολύ κίνδυνο αρρώστιας.

Τι παράξενο. Και να μια γυναίκα υπάκουη στις επιταγές του κράτους να διώχνεται από κάποιον ξετσίπωτο παπά που νομίζει πως ο ναός και το εκκλησίασμα, είναι δικά του!

Δεν βλέπει την υποκρισία που βασανίζει τους «πιστούς», τον ίδιο και τους ανωτέρους του στην ιεραρχία. Ή μάλλον τη βλέπει μα προτιμά να κάνει τα στραβά μάτια.

Να, ο φανατισμός: μη ερεύνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *