Πολιτική Οικονομία 198: Κίνα, ανερχόμενη πρώτη!

Πολιτική Οικονομία 198: Κίνα, ανερχόμενη πρώτη!

Νικόδημος

1. Στη βιομηχανική παραγωγή πλέον η Κίνα έχει ανέλθει στην πρώτη θέση με 28,4% του παγκόσμιου συνόλου, από το 2018.

Πρότινος, στο Πολιτική Οικονομία: 182 Οι πλουσιότερες χώρες Απρ. 2020, έδωσα μια λίστα με τις 15 πλουσιότερες χώρες σύμφωνα με το κατά κεφαλή εισόδημα. Πρώτη είναι το Κατάρ με πάνω από 130.000$˙ δεύτερη το Λουξεμβούργο με 106.700$˙ τρίτη η Σιγκαπούρη, μια όλως τεχνητή Πολιτεία μα ακόμα η Wall Street της νότιας Ασίας, με 100.300$. Ακολουθούν το σουλτανάτο Μπρουνέι με σχεδόν 79.000$, η Νορβηγία με 74.360$, λόγω πετρελαίου κι έξυπνης διαχείρισης αποθεμάτων, τα Αραβικά Εμιράτα με 69.380$, το Κουβέιτ με 67.000$, η Ελβετία με 64.650$ και δέκατη η Αμερική με 62.600$. Η Γερμανία κατέχει την 15η θέση με 52.560$. Η Κίνα δεν ανήκει εδώ διότι το δισεκατομμύριο των κατοίκων έχουν ακόμα χαμηλό εισόδημα.

Μα οι πιο ισχυρές οικονομίες είναι οι ΗΠΑ πρώτη, όχι μόνο με το υψηλότερο Α.Ε.Π. μα και τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις. Ακολουθούν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Νότιος Κορέα, Ινδία κλπ.

2. Αλλά υπάρχει και ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής. Κι εδώ η Κίνα έχει ξεπεράσει την Αμερική κατά πολύ με 28.4% και 16,6% αντίστοιχα του παγκόσμιου συνόλου! Ακολουθούν Ιαπωνία, Γερμανία, Νότιος Κορέα, Ινδία κλπ.

Πως κι έτσι;

Απλά στην Κίνα η βιομηχανική, τεχνική και κατασκευαστική παραγωγή αποτελεί το 30% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας (ή του Α.Ε.Π.), που το 2018 έφτασε στα 4 τρισεκατομμύρια. Στις ΗΠΑ, όμως, ο βιομηχανικός τομέας αποτέλεσε το ίδιο έτος μόνο 11% του Α.Ε.Π.

Αυτό είναι πού τρομάζει τον Τραμπ και τους συνεργάτες του κι ωρύονται κατά της Κίνας και την δυσφημούν με κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο. Φοβούνται πως σχετικά σύντομα θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία στην οικονομία!

Η λίστα δείχνει τα δεδομένα σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Προσέξτε πως οι τρεις πρώτες χώρες, Κίνα, ΗΠΑ και Ιαπωνία ξεπερνούν το 50% της σύνολης παγκόσμιας παραγωγής σε βιομηχανικά και τεχνολογικά προϊόντα.

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Ε1452: Μετασοβιετική πολιτική θεωρία και πρακτική

1. Από το 2012 κι έπειτα ο Βλαδίμηρος