Ε890: Δικαίωμα έκφρασης

Ε890: Δικαίωμα έκφρασης

1. Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι απόλυτα φυσικό.

Μα είναι ανάγκη να έχει κάποια όρια αυτό το «απόλυτο φυσικό» όταν ασκείται πρακτικά στην κοινωνική συμβίωση.

Τίποτα στον υλικό κόσμο όπου ζούμε, υπάρχουμε και δρούμε, δεν είναι απόλυτο. Διότι όλα τα φαινόμενα είναι υλικές (χονδρές) εκδηλώσεις ενός άυλου, ανεκδήλωτου «απολύτου»!

Αξίες, αρετές, αρχές – αμέσως περιορίζονται ή νοθεύονται μόλις εκδηλωθούν στον υλικό κόσμο.

Η αρχή της Δικαιοσύνης του να δίνουμε σε κάθε ον το πρέπον (όπως διατυπώθηκε από τους αρχαίους κλασικούς ως και τον Κώδικα Νόμων του Ιουστινιανού), είναι ένα ιδανικό προς το οποίο οι νόμοι του κράτους πρέπει να στοχεύουν, μα δεν πραγματώνεται. Τι είναι το πρέπον; Πώς, πότε σε ποια ποιότητα και ποσότητα θα δοθεί;

2. Στην κοινωνική συμβίωση, η ελεύθερη έκφραση πρέπει να περιορίζεται έτσι που να μη βλάπτει άλλους.

Δεν μπορούμε σε μια Πολιτεία που φροντίζει εξίσου καλά όλους τους πολίτες της, να επιτρέπουμε σε ένα παιδάκι να χτυπά με σφυρί άλλα, επειδή έτσι του ήρθε. Ή σε έναν σαδιστή να βασανίζει και να σκοτώνει άλλους, διότι έτσι τον προτρέπουν ακατανόητες δολοφονικές ορμές.

Αυτή είναι έκφραση δράσης με την κίνηση σωματικών άκρων.

Έτσι και στην έκφραση ομιλίας, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τον λίβελο, δηλαδή τη σπίλωση της υπόληψης ή του χαρακτήρα των άλλων. Κακόβουλες φήμες, λοιδορία και παρόμοια πρέπει να απαγορεύονται διά νόμου, όπως και γίνεται, μα οι νόμοι δεν εφαρμόζονται!

3. Ένας ολόκληρος πόλεμος έγινε κατά του Ιράκ διότι διαδόθηκε πως είχε όπλα (βιολογικά, κυρίως) μαζικής καταστροφής. Ήταν αισχρό ψέμα των Αμερικανών που ήθελαν να προσελκύσουν και άλλες φιλικές χώρες για να έχουν κάποια νομιμοποίηση στην πειρατική εισβολή τους. Εταιρίες όπλων ήθελαν να πουλήσουν περισσότερα και να δοκιμαστούν νέα· εταιρίες σίτισης, οικοδόμησης και ανασυγκρότησης ήθελαν να επεκταθούν με νέα κέρδη. Εταιρείες πετρελαιοειδών ήθελαν τους άφθονους πόρους στο κατεστραμμένο Ιράκ…

Οι ίδιες πηγές διέδωσαν πως οι Άσαντ στη Συρία θανάτωσαν με δηλητηριώδη αέρια τους δικούς τους πολίτες…

Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τους Κινέζους για την κατοχή του Θιβέτ και τη δίωξη της θρησκείας – που είναι ψέμα. Μα δε λένε τίποτα για τη CIA που πλήρωνε $180.000 τον Δαλάι Λάμα για προπαγάνδα κατά της Κίνας και την απόκρυψη του δουλοκτητικού καθεστώτος που διατηρούνταν στο Θιβέτ.

Άλλες πηγές ψεύδους διαδίδουν πως δεν υπάρχει κορωνοϊός!

Είναι παράξενο που τέτοια καταστρατήγηση μίας βασικής ελευθερίας γίνεται σε τέτοια κλίμακα και δεν ξεσηκώνει τους έντιμους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *