E 899: Ματιά βαθιά στο Μάτι

E 899: Ματιά βαθιά στο Μάτι

- in Επικαιρότητα
0

1. Μια ενδελεχής εξέταση της πύρινης τραγωδίας στο Μάτι το καλοκαίρι 2018 θα δείξει πως πραγματικός υπεύθυνος είναι όντως ο σύνολος ελληνικός λαός.

Άμεσα υπεύθυνοι είναι προφανώς η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και τα σώματα συντονισμού και γενικότερης διοίκησης Περιφέρειας. Δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο να βρεθούν οι άμεσοι πρωτεργάτες της καταστροφής που χειρίζονταν τις οδηγίες, τα τηλέφωνα, τα οχήματα, τις μάνικες κ.λπ.

Πρωταίτιος είναι ο κ. Τόσκας, τοτινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η κα Δούρου, τοτινή Περιφερειάρχης Αττικής. Όφειλαν και οι δύο να φροντίσουν οι σχετικές υπηρεσίες να είναι επανδρωμένες με πρόσωπα που θα μπορούσαν αποτελεσματικά να προστατεύσουν τους πολίτες (και τις περιουσίες τους) και να σβήσουν έγκαιρα την πυρκαγιά προτού εκείνη σβήσει 102 ζωές και βασανίσει τους υπόλοιπους κατοίκους που ώρες περίμεναν βοήθεια μέσα στη θάλασσα.

Εξίσου πρωταίτιος είναι και ο κ. Τσίπρας που σαν τσαλαπετεινός χοροπηδούσε μετά την τραγωδία φροντίζοντας δήθεν τα αποκαΐδια!

2. Είδαμε, αν δεν είναι «ψευδέστατη» (την είπε η κα Γεροβασίλη, που ίσως εμπλέκεται στη συγκάλυψη) η μαγνητοφώνηση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, κ. Ματθαιόπουλου, πως όντως έγινε αισχρή, χοντρή συγκάλυψη. (Το υποπτευόμασταν και νωρίτερα.)

Μα η πυρκαγιά με 102 θύματα πολιτών πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς για να μάθουμε (έστω κι αν ήδη γνωρίζουμε ανεπισήμως):

α) Ποιοι ευθύνονται στο επιτελικό επίπεδο. Διότι αμέλειες, ελλείψεις, λάθη, πλημμελήματα έχουν ονοματεπώνυμο.

β) Γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα μέσα να αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η φωτιά;

γ) Γιατί, αφού ξέφυγε η φωτιά, δεν έγινε η εκκένωση των πολιτών – και, αντίθετα, περαστικά αμάξια στάλθηκαν προς την πυρκαγιά;

Εδώ δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικών κομμάτων, μα εγκληματιών που θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και γρήγορα.

3. Διότι μόνο έτσι, με μια αμερόληπτη ευρεία έρευνα από μια επιτροπή ακομμάτιστων επιστημόνων θα δούμε το φταίξιμο σε όλες τις εκδηλώσεις και θα μπορέσουν να γίνουν διορθώσεις για την αναχαίτηση φωτιάς και για την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους. Και πρώτα από όλα απαγόρευση αυθαίρετων και ασχεδίαστων παράνομων οικισμών. Διότι προϋποθέσεις για τέτοιες τραγωδίες υπάρχουν και μάλλον θα πληθύνουν.

Πάνω από όλα όμως χρειάζεται η Παιδεία να έχει νωρίς μαθήματα Ηθικής με θεωρία και πρακτική εφαρμογή καθημερινά ώστε να παραχθούν έντιμοι, ικανοί και υπεύθυνοι πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *