Ε883: Καταρρέει της Κίνας η οικονομία!

Ε883: Καταρρέει της Κίνας η οικονομία!

- in Επικαιρότητα
0

1. Κι άλλο φεϊκ νιουζ από το στρατόπεδο του προέδρου Τραμπ και δη του προεδρικού Συμβούλου Larry Kudlow ότι, δηλαδή, η οικονομία της Κίνας καταρρέει! Εδώ, κάποιος Κινέζος πρέπει να απαντήσει “You wish” (το εύχεσαι). Διότι πρόκειται για ευχή κι όχι γεγονός.

Καλό είναι να προσέξουμε πως το όνομα Trump σχετίζεται με τις έννοιες “ατού, καλύτερο χαρτί” και “τρομπέτα, σάλπισμα”. Μα έχει και συναφείς λέξεις “trumpery” (=φανταχτερά μπιχλιμπίδια και ασήμαντα λόγια). Ακούγεται όμως και ως tramp “αλήτης”. Και ο πρόεδρος και το συνεργείο του ακούγεται και συμπεριφέρεται σαν “αλήτης που σαλπίζει την αναξιοσύνη του”.

Μα άλλο είναι το θέμα μου σήμερα.

Καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει αυξανόμενη ανάπτυξη στην οικονομία της εκτός κι αν η φορολογία της είναι μόνο στις αξίες γης (ή της προσόδου) και η Παιδεία της είναι πρώτιστα ηθική για δημιουργία ενάρετων πολιτών.

Η Κίνα δεν έχει το πρώτο και ψαχουλεύει στα τυφλά το δεύτερο με τη διδασκαλία του Κομφούκιου.

2. Ναι. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Κίνα έχει σταδιακά πέσει από το 10% (και περισσότερο) το 2010 στο 6,2% για φέτος κι 6% του χρόνου.

Μα αν το 6,2% και το 6% θεωρηθούν ενδείξεις κατάρρευσης (crumbling), τότε τι καταδείχνει το 2,5% για το 2019 και 2% για το 2020 (αισιόδοξα πριν τον κορωνοϊό!) στις ΗΠΑ; Εκμηδένιση;

Η απλή αλήθεια είναι πως παρότι στην Κίνα η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί (και μάλλον θα πέσει πολύ περισσότερο με την πανδημία), ένα 6% ή έστω 4% είναι πολύ καλό νούμερο.

Η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ ήταν 3,2%. Τα νούμερα για την ανάπτυξη στην Κίνα είναι πολύ καλά, λοιπόν. Ενώ το 2,3 των ΗΠΑ είναι κατώτερο. Και το τσουνάμι ανεργίας και γενικής ύφεσης στην Αμερική είναι πιο σαρωτικό από τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.

Γιατί άραγε οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν ανέφεραν αυτά τα στοιχεία;

3. Ναι, σίγουρα το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κίνα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό στις ΗΠΑ. Αλλά τα 320 εκμ πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλότερα των 1400 εκμ στην Κίνα.

Και τώρα, με τις 130.000+ νεκρών από την πανδημία και τα 50+ εκμ ανέργων (αριθμοί που αυξάνονται), πώς θα είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Αμερική και το κατά κεφαλήν εισόδημα;

Όσες δεκάδες χιλιάδες πολιτών κι αν θυσιάσει ακόμα η κυβέρνηση του σαλπιστή αλήτη για να προωθηθεί οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η ύφεση θα είναι τερατώδης.

Το ΚΚΚ αντιμετώπισε αποτελεσματικά την οικονομική κρίση του 2009 με διορθωτικές αλλαγές και αναδιαμορφώσεις στην παραγωγή. Δεν θα έχει δυσκολία να επαναλάβει παρόμοια διαδικασία. Η Αμερική έχει δυσκολίες, η Κίνα λιγότερες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *