Όταν η Μέρκελ φοβάται τον Μακρόν

Όταν η Μέρκελ φοβάται τον Μακρόν

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Σάκης  Μουμτζής

Είναι αυτονόητο πως όταν κάποιος εξισώνει τον θύτη με το θύμα ουσιαστικά στηρίζει τον θύτη, ο οποίος βέβαια και αποθρασύνεται έτι περαιτέρω. Κάπως έτσι λειτουργεί η Γερμανία στην ελληνοτουρκική κρίση. Τηρώντας τα προσχήματα, λόγω ΕΕ, επιδεικνύει μια ευμενή ουδετερότητα προς την Τουρκία. 

Ευθύς εξ αρχής η πολιτική της Α. Μέρκελ συνοψίζεται στην φράση «βρείτε τα». 

Μα, δεν χάσαμε κάτι για να το βρούμε! Έχουμε μια διαφορά και, επί 45 χρόνια, καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την οδό που ακολουθούν όλα τα κράτη του πολιτισμένου κόσμου. Και επί 45 χρόνια δεν γίνεται απολύτως τίποτα, επί του προκειμένου. 

Στο μεταξύ γκριζαρίστηκαν τα Ίμια. Τότε ανάλογο ρόλο ανέλαβαν οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθεί η ελληνική κυριαρχία στις δύο βραχονησίδες. Και τότε μας είπαν «βρείτε τα» κι εμείς χάσαμε ελληνικό έδαφος. 

Σήμερα γερμανικές εφημερίδες και ινστιτούτα ψέγουν την Γαλλία γιατί παίρνει αναφανδόν το μέρος της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία. Δεν θέλουν οι Γερμανοί καμία παρέμβαση που θα ανατρέψει τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο και στην ΝΑ. Μεσόγειο. Και κυρίως δεν θέλουν αυτή η παρέμβαση να είναι από την πλευρά της Γαλλίας. 

Αν η Γαλλία αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην Μεσόγειο, ανατρέπεται η σχέση Γερμανίας—Γαλλίας, καθώς η τελευταία αλλάζει επίπεδο. Κυριαρχεί στην Μεσόγειο. 

Ως γνωστόν η Γερμανία είναι απλώς μια οικονομική δύναμη χωρίς στρατό. Τα συμφέροντα της δεν μπορεί να τα υποστηρίξει στρατιωτικά. Και γι΄αυτό ο ζωτικός της χώρος βρίσκεται στα γειτονικά της κράτη. 

Δεν έχει ισχυρή παρουσία στην Αφρική, δεν έχει παρουσία στην Μ. Ανατολή. Είναι απούσα από τις προσπάθειες επίλυσης διεθνών κρίσεων του πλανήτη μας. 

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία δεν έχει απλώς τον μεγαλύτερο στρατό στην ΕΕ, αλλά είναι συγχρόνως και μια πυρηνική δύναμη. Η παρουσία της στο πλευρό της Ελλάδας, αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, κάτι που δεν το επιθυμούν οι γερμανικές ελίτ, που αυτάρεσκα διατείνονται πως «η γερμανική διαμεσολάβηση είναι η μόνη επιλογή που έχουμε». 

Η Α. Μέρκελ και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν συγχωρούν το γεγονός πως η Ελλάδα υπέγραψε το σύμφωνο με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ανατρέποντας έτσι το συμφωνημένο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Είναι όμως έτσι η κατάσταση; 

Ως γνωστόν η διαδικασία διαλόγου είχε χρονικό πλαίσιο ενός μηνός, που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το πέρας του οποίου, αν οι συνομιλίες απέβαιναν άκαρπες, θα ξανάρχιζαν οι έρευνες του τουρκικού σκάφους. 

Συνεπώς η Ελλάδα θα έπρεπε να απεμπολήσει μια ιστορική ευκαιρία, για μια προοπτική αβέβαιη. Πολύ καλά έπραξε και υπέγραψε την συμφωνία με την Αίγυπτο. 

Σήμερα η Α. Μέρκελ δεν κατανοεί πως στην ελληνοτουρκική κρίση μπορεί να μεσολαβήσει μόνον κράτος που διαθέτει στρατιωτική ισχύ. Κράτος που θα καταστήσει σαφές στον Ερντογάν πως οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής λύσης του προβλήματος θα είναι καταστροφική για την Τουρκία. 

Και η Γερμανία δεν έχει την δυνατότητα να το πράξει αυτό, καθώς δεν έχει καμιά στρατιωτική ισχύ. Επιπροσθέτως η καγκελάριος γνωρίζει πως μια πολεμική ελληνοτουρκική σύγκρουση θα οδηγήσει σε εξαέρωση το τουρκικό νόμισμα, κάτι ιδιαίτερα δυσμενές για όλες τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Γι΄αυτόν τον λόγο να μην περιμένουμε και δραστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Έχω την αίσθηση πως η Ελλάδα, δίπλα στην Γαλλία και με την Γαλλία, θα μπορέσει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην Μεσόγειο. Αρκεί να μην υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις. 

Είχα γράψει προ μηνός πως η Γερμανία είναι απέναντι μας! δεν είναι δίπλα μας.

Πηγή: Libral.gr

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *