Ε882: Οι Tρεις Συμπληγάδες

Ε882: Οι Tρεις Συμπληγάδες

- in Επικαιρότητα
0

Δεν χρειάζεται να είσαι ένας από τους 7 σοφούς, ούτε καν έξυπνος, ειδικός ή μορφωμένος, για να αντιληφθείς πως η χώρα συμπιέζεται, ή πολύ σύντομα θα συμπιεστεί από τρεις συμπληγάδες. Σε αυτό δεν φταίει μια ή άλλη κυβέρνηση.

Οι κατευθύνσεις από τις οποίες θα έρθει πολύ μεγαλύτερη πίεση από ποτέ στη Μεταπολίτευση είναι προφανείς εδώ και λίγους μήνες.

Πρώτη, μια αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω της επεκτατικής επιθετικότητας της Τουρκίας που δεν δείχνει να ιδρώνει το αυτί της (μεταφορικά) από τις νουθετήσεις των υποκριτών Αμερικανών και τις ξεδοντιασμένες απειλές της ΕΕ.

Δεύτερη, μια διαφορετική αβεβαιότητα σχετικά με το αναμενόμενο 2ο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως που οπωσδήποτε θα χτυπήσει και την Ελλάδα – τον ερχόμενο χειμώνα ή πιο νωρίς.

Τρίτη, η σίγουρη ύφεση στην οικονομία που θα φανεί σε όλη τη μεγαλοπρέπειά της στα τέλη του καλοκαιριού εξαιτίας κυρίως της μείωσης των τουριστών και συναφών οικονομικών δραστηριοτήτων. Ήδη, όμως, πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, λόγω μεγάλης πτώσης συναλλαγών, πάλι εξαιτίας της πανδημίας.

Η Πολιτεία ολόκληρη θα υποφέρει από τις απειλές των γειτόνων.

Από την απειλή της υγειονομικής κρίσης με το νέο κύμα της εισβολής του ιού θα απειληθούν και θα ταλαιπωρηθούν κυρίως τα αστικά κέντρα – η Αθήνα και άλλες πόλεις, ίσως και τα νησιά τώρα μετά τις αφίξεις τουριστών.

Από την οικονομική ύφεση θα ταλαιπωρηθούν ακόμα περισσότερο πάλι τα αστικά κέντρα όπου το εμπόριο και η κατανάλωση έχουν ήδη μειωθεί και, γενικότερα, τα πιο ευάλωτα τμήματα.

Όλες οι τάξεις είναι φοβισμένες εκτός από τους ανεγκέφαλους νεολαίους που δεν έχουν αντιληφθεί τη νέα κρίση και θέλουν να συνεχίσουν να γλεντούν. Εξαιρούνται και τα μέλη της αντιπολίτευσης που αντιλαμβάνονται πως η εμπιστοσύνη των πολυπληθών λαϊκών στρωμάτων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι δεδομένη πλέον.

Νομίζω πως (ίσως) το έχουν αντιληφθεί αυτό και στη κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει πολλά, όπως έδειξε με τις δυο κρίσεις – τους μετανάστες στον Έβρο και το έγκαιρο λοκντάουν. Η πρόσφατη (τέλος Ιουνίου) τηλεφωνική επαφή του με τον Ερντογάν είναι άλλο ένα δείγμα.

Μα είναι συγχρόνως φορτωμένος με τα βαρίδια των φανφαρόνων του κόμματος και με τη δική του άγνοια για τις πραγματικές ανάγκες και τα κατάλληλα μέτρα. Θα μπορούσε να είχε κάνει μεταρρυθμίσεις τους πρώτους 8 μήνες. Δεν τις έκανε.

Ίσως αναγκαστεί από τις πιέσεις να τις κάνει τώρα. Ελπίζουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *