Ε1325: Αυτονόητα μα σπάνια εφαρμοζόμενα!

Ε1325: Αυτονόητα μα σπάνια εφαρμοζόμενα!

Αυτό είναι ένα βρέφος. Δεν μισεί κανένα. Δεν είναι ρατσιστής ούτε προκατειλημμένος ούτε επικριτικός, οπότε μην τον μάθετε να γίνει. Και το κορίτσι! Θα το πετύχετε μόνο αν εσείς πάψετε να αισθάνεστε και να σκέφτεστε με τέτοιους τρόπους.

Όταν είμαστε νέοι ξεγλιστρούμε από το σπίτι μας να πάμε σε πάρτι να διασκεδάσουμε. Όταν γεράσουμε ξεγλιστρούμε από πάρτι για να πάμε σπίτι να ησυχάσουμε. Μειώνονται τα γλέντια και οι γλεντζέδες. Στα γερατειά ανακαλύπτεις, αν έχεις καλοτυχία, τις άλλες τις βαθύτερες λειτουργίες του νου που φέρνουν βαθύτερες απολαύσεις.

Ως ενήλικας μπορείς να συγχωρείς αν ξεπεράσεις τα εμπόδια και τις διεκδικήσεις του εγωισμού. Η συγχώρεση είναι το δώρο σου στο άλλο πρόσωπο μα τώρα μένεις ελεύθερος από τη θύμηση που βασανίζει. Έτσι τώρα μπορείς να προχωρήσεις κι εσύ και αυτό είναι το δώρο σου στον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να αποσυρθείς από τα εγκόσμια. Ο μοναχός με τον πορτοκαλί χιτώνα είναι σύμβολο της εσωτερικής μας διάθεσης.

Δεν χρειάζεται να κατακρίνουμε κανένα στην ενήλικη ζωή μας, αν έχουμε πάρει τα ορθά μαθήματα που δίνει απλόχερα η ζωή. Οι καλοί άνθρωποι μας δίνουν ευχαρίστηση κι ευχάριστα μαθήματα. Οι κακοί μας δίνουν απροσδόκητες οδυνηρές εμπειρίες – κι επώδυνα μαθήματα. Οι πολύ κακοί μας δείχνουν εμείς τι να αποφεύγουμε να κάνουμε πλουτίζοντας την πείρα μας με χρήσιμα μαθήματα. Οι πολύ καλοί μας αφήνουν όμορφες και χρήσιμες αναμνήσεις διδάσκοντάς μας τι να κάνουμε κι εμείς! Μαθαίνουμε άραγε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *