Ελληνικό φιλότιμο και κορωνοϊός

Ελληνικό φιλότιμο και κορωνοϊός

1. Για να δούμε, θα λειτουργήσει τώρα και με τον κορωνοϊό;

Οπωσδήποτε λειτούργησε με τους μετανάστες που ο Ερντογάν τσουβάλιασε στα σύνορά μας (όχι προς τη Βουλγαρία, όμως). Ακόμα και από την Κρήτη κατέφθασαν πολίτες να βοηθήσουν τους ένστολους φρουρούς μας ενισχυμένους με σώμα αστυνομικών εκ Κύπρου. Και οι ντόπιοι, με πρώτες τις γυναίκες, έσπευσαν επίσης να βοηθήσουν.

Τώρα έχουμε βοήθεια ένστολων και από την Ευρώπη. Για την ώρα τα πράγματα στα σύνορα, χάρη στην έγκαιρη και αποφασιστική ενέργεια της κυβέρνησης, είναι υπό έλεγχο.

Μα η τουρκική αρπακτικότητα, επεκτατικότητα και παράνοια, που βρίσκει τόση εκρηκτική έκφραση στον Ερντογάν θα συνεχίσει.

Θα μπορούσε, αν υπάρχει πραγματική επιθυμία για Ενωμένη Ευρώπη, αυτή η κρίση να δώσει το έναυσμα για τη σύσφιξη της ενότητας με τη δημιουργία ενιαίου στρατού και σώματος Εξωτερικής Πολιτικής.

2. Μα τι γίνεται με τον κορωνοϊό;

Ορθές οι κινήσεις της κυβέρνησης. Να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα – σχολεία κλπ, δημόσια και ιδιωτικά. Να πάψουν οι μεγάλες συγκεντρώσεις στα γήπεδα, στους κινηματογράφους κλπ.

Μα τι γίνεται με όλα τα άλλα; Που είναι πολύ περισσότερα και εξίσου επικίνδυνα αναφορικά με τη μετάδοση του ιού, ο οποίος δεν διακηρύττει την παρουσία του αμέσως με αλαζονική μαγκιά…

Γυμναστήρια, κολυμβητήρια, σωματεία, σχολές, μουσεία κλπ. Μα είναι και οι εκκλησίες, οι τράπεζες, οι καφετέριες και τα μπαρ. Είναι και τα αεροπορικά ταξίδια (εγώ ακύρωσα ένα για την Κρήτη)…

Είναι τρομακτικό πια να βλέπεις τόσους ηλικιωμένους και των δύο φύλων στα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες. Μερικές κυρίες φορούν μάσκες νομίζοντας πως έτσι προστατεύονται. Ίσως…

Το γράψαμε νωρίς πως η θωράκιση, για την οποία καυχήθηκε ο υπουργός μας προτού ο ιός εμφανισθεί εδώ, ήταν μια ανόητη φαντασίωση συνηθέστατη σε υπουργούς.

3. Ο Ερντογάν, οι μετανάστες, οι δικοί μας συνοροφρουροί και όσοι ήρθαν από την Ευρώπη να βοηθήσουν – αυτά είναι ορατά και χειροπιαστά.

Ο κορωνοϊός ανήκει μεν στον υλικό κόσμο, μα δεν είναι ορατός. Είναι τόσο ύπουλος όσο κι επικίνδυνος εχθρός.

Αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε σαν την Ιταλία με όλη τη χώρα σε καραντίνα, πρέπει να παρθούν κι άλλα προστατευτικά μέτρα. Πρέπει να μπούμε όλοι σε μια πειθαρχημένη αυτο-επιβεβλημένη καραντίνα τώρα, προτού γεμίσουν τα νοσοκομεία όλα.

Απορώ πως η κυβέρνηση δεν προχωρά άμεσα και γοργά σε απαραίτητη ενημέρωση από όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια για την ανάγκη μηδενικής μετακίνησης. Ο Μητσοτάκης καλά τα είπε σε διάγγελμά του, μα χρειάζονται κι άλλα αυστηρά μέτρα.

Η Εκκλησία επίσης οφείλει να παραμερίσει τα δόγματά της και να προφυλάξει τους πιστούς της, αντί να προσποιείται πως η θεία κοινωνία είναι απρόσβλητη και τα εικονίσματα και ο αγιασμός σωτήρια!

Ναι, θα πλήξουν την οικονομία τα μέτρα. Μα καλύτερα να πληγεί τώρα παρά αργότερα όταν η πανδημία εξαπλωθεί τόσο που να μην περιορίζεται πια.

Το φιλότιμο που κράτησε, όσο κράτησε, το έθνος μας ζωντανό μέσα από τόσες κακουχίες και κρίσεις, δείχνει να είναι ισχυρό ακόμα. Μπορεί να αντιμετωπίσει και τον ιό!

4. Ναι, οπωσδήποτε προοδεύουμε ραγδαία με την τεχνολογία και τις θεωρίες μας που υπόσχονται και αυτές μια πανευτυχή ουτοπία, έστω κι αν δεν το κάνουν τόσο φωνακλάδικα και προδοτικά όσο οι μαρξιστές κάθε τύπου.

Το έχουμε από καιρό ενστερνισθεί σχεδόν σαν θρησκευτικό δόγμα πως όλες οι δυσχέρειες και δυσκολίες κάποια ώρα στο μακρινό μέλλον θα εξαφανιστούν χάρη στην αναπτυσσόμενη τεχνολογία μας.

Ο αυτοματισμός και η αυταπάτη μας έγιναν ισχυρές συνήθειες και σύστημα νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Θα θυμάστε (;) ότι επί εποχής του Αείμνηστου (=Α. Παπανδρέου) υπήρξε η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Τι απέγινε; Λειτούργησε αντίστροφα στα χρόνια της χρεοκοπίας.

Ο κορωνοϊός είναι αγγελιοφόρος από τον Αόρατο Κόσμο που δεν θέλουμε να εξερευνήσουμε μέσα μας ή ολόγυρα.

Τουλάχιστον ας αφυπνίσει το φιλότιμό μας που οδηγώντας μας σε ομοψυχία, ολιγάρκεια και ταπεινότητα, μας έχει σώσει τόσες φορές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *