Άραβες και Ισραηλινοί

Άραβες και Ισραηλινοί

1. Συνεχίζω με το θέμα το οποίο εξέτασα στα Παλαιστινιακό σχέδιο Τραμπ και Παλαιστινιακό σχέδιο Τραμπ (2). Και αρχίζω τονίζοντας ένα απλό και αγνοημένο γεγονός: η Παλαιστίνη ουδέποτε υπήρξε αραβικό κράτος. Πάντοτε, από τους πρώτους γνωστούς ιστορικούς χρόνους (1200 πκχ) οι Εβραίοι κατοικούσαν εκεί σε μικρούς ή μεγάλους αριθμούς.

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη Αράβων κατοίκων στην περίοδο, ας πούμε, 500 πκχ ως την εισβολή των Μουσουλμάνων Αράβων τον Νοέμβριο 636 και την κατάκτησή της τον Μάρτιο 637. Ακόμα κι αν δεχθούμε το μεταγενέστερο παραδοσιακό αφήγημα πως ο Προφήτης Μωάμεθ έφθασε με το άλογό του al-Burāq από τη Μέκκα στην Ιερουσαλήμ μια νύχτα του 621 και από εκεί ανέβηκε στον ουρανό, οι Άραβες, εκτός από λιγοστούς φευγαλέους νομάδες Βεδουίνους, ήρθαν πολύ αργότερα, στον 9ο αιώνα! Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι άντρες της στρατιωτικής φρουράς του εκάστοτε Χαλίφη.

Τον 9ο αιώνα άρχισαν οι εχθροπραξίες, διώξεις και θανατώσεις, κυρίως των Χριστιανών λόγω του ότι ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου επιχείρησε να ανακτήσει τους Ιερούς Τόπους, όπου μέχρι τότε οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι ζούσαν σε καθεστώς μεγάλης πολιτικής και θρησκευτικής ελευθερίας. Το 1009 ο χαλίφης Al-Hatim κατέστρεψε τον Άγιο Τάφο.

2. Η Παλαιστίνη (Γαλιλαία, Ιουδαία, Σαμάρεια κλπ) ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητο αραβικό/παλαιστινιακό κράτος – ωσότου εγκαθιδρύθηκε το Ισραήλ, Μάιος 1948.

Πριν το Ισραήλ η Παλαιστίνη ανήκε στη Βρετανική αυτοκρατορία (1917).

Πριν από αυτήν, από το 1516 ανήκε στην Οθωμανική (=Τουρκική) αυτοκρατορία.

Πριν από αυτήν ήταν το Αιγυπτιακό σουλτανάτο των Μαμελούκων που ανέτρεψαν τη δυναστεία των Ayyubid στην Αίγυπτο (1250) και αργότερα κυβερνούσαν από τη Δαμασκό.

Πριν από αυτό ήταν η αιγυπτιακή δυναστεία των Ayyubid (1187)

Πριν από αυτήν ήταν οι Σταυροφόροι (Ιούλιος 1099).

Πριν από αυτούς ήταν το χαλιφάτο των Fatimid στην Αίγυπτο (9ος αιώνας).

Νωρίτερα ήταν τα χαλιφάτα της Βαγδάτης (753) και της Δαμασκού (661).

Νωρίτερα ήταν το Βυζάντιο και πριν από αυτό ήταν η μητέρα του (63 πκχ), η μεγάλη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. (Το 70 κχ ο Βεσπασιανός και ο γιός του Τίτος ισοπέδωσαν την Ιερουσαλήμ και τον μεγάλο Ναό).

Νωρίτερα ήταν ο Μεγαλέξανδρος και οι Πτολεμαίοι (και Σελευκίδες) 333 πκχ. Μα το εβραϊκό κράτος είχε σχετική ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση.

Νωρίτερα ήταν οι Πέρσες (6ος αιώνας πκχ). Πριν από αυτούς ήταν οι Χαλδαίοι και Βαβυλώνιοι, 7ος αιώνας πκχ, και νωρίτερα (740 πκχ) οι Ασσύριοι.

Πριν από αυτά ήταν το Βασίλειο του Ισραήλ (με την Ιουδαία), αλλά και στη μεταγενέστερη περίοδο υπήρξαν για λίγα μόνο χρόνια κάθε φορά επανεμφανίσεις του Ισραήλ ή της Ιουδαίας.

3. Ακόμα και μετά την κατάκτηση του Ισραήλ από (Ρωμαίους και) Άραβες δεν υπήρξε, το τονίζω, παλαιστινιακό αραβικός κράτος με δικό του βασιλιά ή σουλτάνο ή χαλίφη ή ανεξάρτητο με δική του σημαία και δικό του εθνικό ύμνο.

Τώρα, από την ίδρυση του Ισραήλ κι έπειτα, οι Άραβες της Παλαιστίνης απαιτούν ξαφνικά ένα δικό τους κράτος στη θέση του αφανισμένου Ισραήλ (βλ. Παλαιστινιακό σχέδιο Τραμπ (2), § 3, τέλος.)

Θα επανέλθω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *