Κλίμα και κέρδος

Κλίμα και κέρδος

- in Επικαιρότητα
0

1. Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει το καστράτο σόλο του. Μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρθηκε στους “προφήτες της δυστυχίας” που εξακολουθούν να τον ενοχλούν.

Είναι οι προφήτες που προειδοποιούν για τα δεινά που θα έλθουν αν δεν δοθεί περισσότερη προσοχή στις ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς το κλίμα του πλανήτη μας.

Ήδη παρουσιάστηκαν τα πρώτα και πολύ σοβαρά συμπτώματα: η Αυστραλία καίγεται επί μήνες· οι πάγοι λιώνουν και η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει· οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται· από την άλλη έχουμε χαλάζια, κατακλυσμούς και πλημύρες.

Ο κ. Τραμπ δεν τα βλέπει κουρνιασμένος πίσω από τις πορτοκαλιές τούφες του και λόφους από πράσινα δολάρια. Δεν του είναι καθόλου εύκολο να περιορίσει τις επιχειρήσεις από την κερδοφορία τους για χάρη των Κασσανδρών που προφητεύουν χαλασμούς.

2. Η νεαρή ακτιβίστρια από τον Βορρά, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, με τα ορθά λόγια μα το αντιπαθέστατο ύφος αντεπιτίθεται: “Το σπίτι μας συνεχίζει να καίγεται” φωνάζει οργισμένη. Και κατηγορεί, πολύ ορθά, τους πολιτικάντηδες ηγέτες του κόσμου (και τους καρχαρίες επιχειρηματίες) για κούφια λόγια και υποσχόμενα.

Από μια πλευρά έχει απόλυτο δίκιο, η νεαρή Σουηδέζα. Τα μεγαθήρια της πολιτικής απάτης και του επιχειρηματικού κέρδους λένε και λένε μα προτιμούν να μην κάνουν τίποτα. Δεν είναι καινούργιο αυτό ούτε παράξενο. Κι αν κάνουν κάτι γοργά και αποτελεσματικά θα είναι για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να παραμείνουν εκεί που είναι – και τα χρηματικά κέρδη.

3. Κάτι όμως έχει αρχίσει να αλλάζει και, απλά, η Γκρέτα και ο Τραμπ δεν θέλουν ακόμα να το ομολογήσουν δημόσια.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν, αργά ίσως, να καταλαβαίνουν πως αν δεν φροντίσουν να μη χειροτερέψει το κλίμα θα χειροτερέψουν τα κέρδη τους μέχρι αφανισμού!

Βιομηχανικοί κολοσσοί σε όπλα, χημικά, φάρμακα, μέταλλα και παρόμοια, δεσμεύονται, βραδέως ίσως, να περιορίσουν αισθητά πλέον τους ρύπους. Διότι άρχισαν να βλέπουν πως η χειροτέρευση των κλιματικών συνθηκών σε όλο τον πλανήτη αποτελεί άμεση απειλή όχι μόνο για την κερδοφορία μα για την ίδια την ύπαρξή τους.

Είναι πια γενικά γνωστό. Και το δήλωσε απλά, πρόσφατα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας: οι εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών θα καταρρεύσουν. Ο Τραμπ το ξέρει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *