Φιλ276: Ψευδοεπιστήμη

Φιλ276: Ψευδοεπιστήμη

- in Φιλοσοφία
3

1. Από μια άποψη όλες οι λεγόμενες «επιστήμες», συμπεριλαμβανόμενης και της Φυσικής, είναι «ψευδοεπιστήμες». Διότι περιορίζονται μόνο στον υλικό κόσμο και αρνούνται να εξετάσουν άλλα λεπτότερα επίπεδα: απορρίπτουν φαινόμενα που καταφανώς έχουν λεπτότερη μη–υλική άποψη ή τα ερμηνεύουν, όπου γίνεται, με υλιστικά κριτήρια. Η νόηση π.χ. δεν θεωρείται να ανήκει σε ένα λεπτότερο επίπεδο, ανεξάρτητο του υλικού οργανικού σώματος, δηλαδή σε ένα άλλο μη–υλικό σώμα, μα είναι ένα επιφαινόμενο, αποτέλεσμα ηλεκτρο–χημικών διενεργειών στον υλικό εγκέφαλο του πλάσματος .

Ωστόσο, έχω υποδείξει επανειλημμένα σε προηγούμενα άρθρα πως υπάρχει το μυστηριώδες «κενό» ανάμεσα στα υλικά υπατομικά σωματίδια και αυτό σαφέστατα δεν είναι «ύλη»! Το να το αγνοούμε, να προσποιούμαστε πως δεν υπάρχει, ή πως δεν παίζει ρόλο στην ύπαρξη των υλικών φαινομένων (αφού δεν εξετάζεται), δεν είναι ακριβώς «επιστήμη», με την έννοια «αναζήτηση της αλήθειας». Αυτό το κενό παραμένει ανεξερεύνητο και άγνωστο.

2. Υπάρχει μια απάτη στις επιστήμες γενικά που σπάνια επισημαίνεται: δεν ξεκινούν από κάποια Πρώτη Αρχή που να παρέχει ορθή και πλήρη κατανόηση για τα στάδια και τις καταστάσεις που ακολουθούν.

Πολλοί πλέον ξεκινούν όλη την δήθεν επιστημονική σκέψη τους με το γεγονός (υποθετικό πάντα) του big bang και τους νόμους της θερμοδυναμικής ή, γενικότερα, Φυσικής (κβαντομηχανικής κλπ). Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις λένε «Δεν υπάρχει καμμιά Πρώτη ή Δημιουργική Αρχή, δεν υπάρχει κάποιος Πρώτος ανεξάρτητος υποκινητής σαν του Αριστοτέλη» και παρόμοια.

Αλλά δεν εξηγούν, δεν δικαιολογούν, την ύπαρξη του πρώτου εκείνου σωματιδίου στο απέραντο κενό (μη–ύπαρξης) ούτε γιατί υπέστη την κοσμογονική του έκρηξη όταν την υπέστη, 4 δισ έτη ππ.

Το πρώτο εκείνο σούπερ – ενεργοφορτισμένο σωματίδιο και η σούπερ–έκρηξή του συνιστούν μια Πρώτη Δημιουργική Αρχή – αφού όλα τα μεταγενέστερα φαινόμενα, τα πάντα, δημιουργήθηκαν από εκείνη. Αυτός επίσης είναι «δημιουργισμός» – όπως ο μύθος που βρίσκουμε στη «Γένεση» στην Παλαιά Διαθήκη. Και είναι εξίσου μυστήριος και μεταφυσικός όπως ο Θεός!

3. Τώρα, ας  δεχθούμε για τη συζήτησή μας πως το  big bang (με το πρώτο σωματίδιο και τη συγκεκριμένη του έκρηξη) είναι αλήθεια.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν έμβια, ζωντανά όντα όπως τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι: ζουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πεθαίνουν – αφού έχουν εκδηλώσει κάποιες ιδιότητες αυτοκίνησης και νοημοσύνης (ακόμα και τα φυτά μεγαλώνουν, σε αντίθεση με την πέτρα, και βρίσκουν την κατάλληλη τροφή στην ατμόσφαιρα και το υπέδαφος). Αναπτύσσονται και παρακμάζουν και, τελικά, διαλύονται μετά θάνατο.

Αφού παρουσιάστηκε ζωή, αυτοκίνηση και νοημοσύνη, σε διάφορα όντα της οργανικής βιόσφαιρας του πλανήτη μας, τότε αυτές οι ιδιότητες παρουσιάστηκαν τυχαία (accidentally) αργότερα, αφού πια οι συνθήκες έγιναν κατάλληλες στην αρχέγονη σούπα ή στην ξηρά; Πως γίνεται;

Πώς αίφνης από το τίποτα παρουσιάζεται κάτι – και μάλιστα τόσο σημαντικό;

Αν ευθύς εξαρχής με την έκρηξη τα υλικά φαινόμενα άρχισαν να δρουν και να μετεξελίσσονται σύμφωνα με νόμους (της θερμοδυναμικής ή ό,τι άλλο) τότε δεν μπορεί να εγέρθηκαν «τυχαία» οι ιδιότητες αυτές.

Η έγερση, εμφάνιση, των ιδιοτήτων της ζωής, αυτοκίνησης και νοημοσύνης πρέπει να υπάγεται σε νόμους. Δεν είναι «τυχαίο» αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν «ατυχήματα» σε ένα σύμπαν που διέπεται από νόμους. Η αναφορά σε ατυχήματα είναι παραλογισμός, εξυπνακισμός ή άγνοια.

4. Τώρα, σύμφωνα με τους νόμους της Γενετικής, το σπέρμα του ελέφαντα γίνεται ελέφας και το σπέρμα του ποντικού ποντικός. Δίχως κάποια εξωτερική (ανθρώπινη, υπερφυσική;) παρέμβαση, το σπέρμα του ελέφαντα δεν θα γίνει ποντικός και το σπέρμα του ποντικού δεν θα γίνει ελέφας.

Οι ιδιότητες του ποντικού βρίσκονται εν πλήρει δυνάμει μέσα στο ποντικίσιο σπέρμα και οι ιδιότητες του ελέφαντα (μέγεθος, προβοσκίδα, χορτοφαγία) βρίσκονται στο ελεφάντινο σπέρμα.

Ομοίως, οι ιδιότητες και του ελέφαντα και του ποντικού βρίσκονταν εν δυνάμει σε κείνο το Πρώτο σωματίδιο. Αν δεν υπήρχαν δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αργότερα σε κατάλληλα όντα σε κατάλληλες συνθήκες.

Η ζωή, η αυτοκίνηση, η νοημοσύνη ενυπήρχαν εν δυνάμει σε κείνο το αρχέγονο σωματίδιο που είναι η Πρώτη Δημιουργική Αρχή. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αργότερα σε κατάλληλα όντα σε κατάλληλες συνθήκες.

5. Κάποιος σχολιαστής με κατηγόρησε για άγνοια, αντιεπιστημονισμό, έλλειψη πτυχίων, καφενειακή πάρλα και παρόμοια άσχετα, μα δεν έφερε ούτε ένα αντεπιχείρημα και δεν έδειξε πού πάει στραβά η συλλογιστική του άρθρου.

Τέτοιου τύπου σχόλια δεν προάγουν καθόλου την έρευνα για γνώση.

Θα μου πει κάποιος πως κι εγώ δείχνω υβριστική τάση με το «ψευδο-», μα αφιερώνω αρκετές παραγράφους στην επεξήγηση της χρήσης του.

Θα επανέλθω σύντομα.

3 Comments

  1. Εξαιρετικό!Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νοημοσύνη παράγει σοφία και τα πανεπιστήμια αγράμματους πτυχιούχους!

  2. αναγνωρισες ..σκοπευσες ..να δουμε πως 'ριχνεις' κιολας

  3. Φίλε θα μας τρελάνεις στο σύμπαν δεν υπάρχει αρχή και τέλος υπάρχει μόνο η εξέλιξη και η ανακύκλωση των στοιχείων του σύμπαντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *