Ε1336: Ταυτότητα και ποιότητα

Ε1336: Ταυτότητα και ποιότητα

Η ταυτότητα παίζει σπουδαίο ρόλο στο θέατρο της ζωής. Πρέπει κι εσύ και οι συμπαίκτες σου στο δράμα και ο σκηνοθέτης, μα κυρίως το ακροατήριο και φιλοθεάμον κοινό, να γνωρίζετε όλοι τον συγκεκριμένο ρόλο, σπουδαίο ή όχι, που όμως οπωσδήποτε συμβάλει κάπως στην παράσταση.

Η ιστοσελίδα μας “Βίγλα” δημοσιοποιεί εκλαϊκευμένες απόψεις της διδασκαλίας του Μορφωτικού Σωματείου “Ομιλος Μελετών”. Οι αρθρογράφοι Νικόδημος, Π. Πετριάς, Πύλαρος, Δ. Θαλασσινός, Γόρδιος κλπ., όλοι ανήκουν στο Σωματείο και μοιράζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ίδιες αξίες. Είναι οι αξίες που έχουν επανειλημμένα παρουσιαστεί και θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται σε όλες τις δημοσιεύσεις σε αυτήν την ιστοσελίδα.

Οι κοινές αξίες και αρχές δεν είναι άμεσα κατανοητές ή έστω αντιληπτές από έναν αναγνώστη που επισκέπτεται το “Βίγλα” για πρώτη ή έστω για δεύτερη και τρίτη φορά. Διότι βλέπει μεν φιλοσοφικά/ψυχολογικά άρθρα με συγκεκριμένη άποψη όπως και άρθρα Πολιτικής Οικονομίας που δεν εκφράζουν ούτε δεξιές, ούτε κεντρώες, ούτε αριστερές ή αναρχικές αντιλήψεις όπως αυτές που εκφράζουν οι αντίστοιχες πολιτικές παρατάξεις. Οπωσδήποτε τείνουμε προς την Κεντροδεξιά ή φιλελεύθερη (όχι τη νεοσυντηρητική) παράταξη διότι, κατά τη γνώμη μας, μόνο αυτή μπορεί να μεταρρυθμιστεί στην ορθή κατεύθυνση της αληθινής ελευθερίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, ενώ οι άλλες, οι σοσιαλιστικές και αναρχοαριστερές ιδεολογίες οδηγούν μόνο σε καταπίεση και χάος.

Ενδέχεται, λοιπόν, ο πρωτάρης ή αρχάριος αναγνώστης να μπερδευτεί. Διότι εκτός από την αρθρογραφία που έχει θέματα φιλοσοφικού/ψυχολογικού προβληματισμού και στοχασμού εισέρχεται και στον πολιτικο-οικονομικό τομέα (και μάλιστα με αφετηρία τις αρχές Δικαιοσύνης και Γεωφορολόγησης, επικρίνει συχνότατα κυβερνητικές και αντιπολιτευτικές τάσεις που παραγνωρίζουν αυτές τις αρχές ή τις στρεβλώνουν άσχημα ή τις καπηλεύονται ψευδολογώντας).

Μα υπάρχουν και άρθρα που φαινομενικά δεν έχουν σχέση με αυτές τις αρχές – όπως ιστορικά (του Ελληνικού εμφυλίου, του 2ου ΠΠ, του Μεσαίωνα, των Κινέζων, Μογγόλων, Ινδών, Αφρικανών, Αυστραλών Βουσμάνων κλπ.). Ή άρθρα «ταυτότητας» για πολλά πρόσωπα, πράγματα και φαινόμενα. Ή ακόμα παραμύθια και μύθοι από διάφορες κουλτούρες και χώρες. Ή ποίηση και λογοτεχνία και αρχιτεκτονική και άλλες τέχνες. Οι δε Επιστολές του Φιτσίνο συνοδεύονται από συγκεκριμένης ποιότητας κλασική μουσική, του Μότσαρτ κυρίως (μα και λιγοστών άλλων συνθετών). Στα θρησκευτικά άρθρα ασκείται κριτική στις Γραφές και Θεολογίες των τριών Αβρααμικών θρησκειών (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ) που βρίθουν από αντιφάσεις και παραλογισμούς. Μα στηρίζονται πλήρως ο Ταοϊσμός και, περισσότερο, η Βεδική Παράδοση, και, σε κάποιο βαθμό, ο πανθεϊσμός και πολυθεϊσμός, που όπως δείξαμε, ουδέποτε έκαναν εμφυλίους πολέμους, εκδίωξαν ή εκτέλεσαν “αιρετικούς”, αρνήθηκαν να ακούσουν ξένα δόγματα και πάντα, όπως στην Ινδία κι Ελλάδα κι Αίγυπτο, προσέφεραν καταφύγιο σε κατατρεγμένους ξένους.

Ο Όμιλος Μελετών μελετά τις αρχές που διέπουν την ανθρώπινη φύση με τρόπο πρακτικό έτσι που ο καθένας και η καθεμιά να μπορεί να τις ανακαλύψει στον εαυτό του/της. Επίσης τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους στην κοινωνία και τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις του ανθρώπου με το ευρύτερο περιβάλλον της Οργανικής Ζωής, με τον πλανήτη και με το Σύμπαν.

Η βασική αρχή της φιλοσοφικής, πολιτικής και θρησκευτικής θέσης μας είναι πως ο αληθινός Εαυτός του ανθρώπου που αποκαλύπτεται με την Αυτογνωσία, είναι ίδιος σε όλους τους ανθρώπους και ίδια ουσία με τον Εαυτό ολόκληρου του Σύμπαντος. Και αυτό ήταν το νόημα της Αυτογνωσίας ή Αυτοσυνειδησίας στην Αρχαία Ελλάδα (Γνώθι σ’ αυτόν), στη Βεδική Παράδοση της Ινδίας (ātmajñāna) και στην Ταοϊκή Παράδοση της Κίνας (Τάο και η αρετή του στον άνθρωπο). Αν το θέλει, κάθε άνθρωπος μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση και τη δική του προσπάθεια να συνειδητοποιήσει την ταυτότητά του με τον Υπέρτατο Εαυτό.

Αυτή είναι η αφετηρία και αυτήν τη βασική ποιότητα θα βρει όποιος ή όποια ερευνήσει με λίγη προσοχή όλα τα αναρτημένα μας άρθρα ακόμα και στην ποίηση και τα πιο φανταστικά παραμύθια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *