Τ239: Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου

Τ239: Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου

- in Ταυτότητα
0

Το κορίτσι (γεν. 21 Απριλίου 1926, που θα γίνει Βασίλισσα) στη δεκαετία 1930 στους κήπους του Κάστρου Ουΐνδσορ με τη μητέρα της Ελισάβετ και τη μικρή αδελφή της Μαργαρίτα – που θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

Τον καιρό του πολέμου βοήθησε και αυτή, ως διάδοχος σε ασφαλή θέση φυσικά, οδηγός και μηχανικός στη Βοηθητική Περιφερειακή Υπηρεσία. Στη φωτογραφία πιο κάτω του 1945, βλέπουμε την πριγκίπισσα με στρατιωτική στολή να επιδιορθώνει Στρατιωτικό όχημα υπό εποπτεία, παρότι είχε το αξίωμα του (ανθυπο)λοχαγού.

Στις 20/11/1947 παντρεύτηκε τον Φίλιππο, Ελληνικής και Δανέζικης βασιλικής καταγωγής, μα δίχως περιουσία, τον οποίο είχε αγαπήσει και στον οποίο είχε δοθεί ο τίτλος Δούκας του Εδιμβούργου. Στις 1/11/1948 γεννήθηκε ο πρίγκιπας Κάρολος και το 1950 ή Άννα. Στη φωτογραφία (1950) η Ελισάβετ και ο Φίλιππος.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1952 πέθανε ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος 6ος, ενώ εκείνη και ο Φίλιππος βρίσκονταν σε περιοδεία και μάλιστα στην Κένυα. Το επόμενο έτος, στις 2/6/1953 στέφθηκε Βασίλισσα στο Ουέστμινστερ Άμπεϊ. Ταυτόχρονα γινόταν και η Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Είχε μελετήσει Συνταγματική Ιστορία και σιγά σιγά θα αποκτούσε μεγάλη πείρα στα πολιτικά και Κοινοπολιτειακά, παρότι δεν μπορούσε να έχει ανάμειξη στη διακυβέρνηση που ανήκε στο Κόμμα με την πλειοψηφία βουλευτών στο Κοινοβούλιο (και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, στη Βουλή των Λόρδων). Σήμερα στα 96 της έχει βασιλέψει 69 έτη και είναι η μακροβιότερη Μονάρχης, έχοντας γνωρίσει σωρεία Πρωθυπουργών, Συντηρητικών, Φιλελεύθερων κι Εργατικών, ικανών και ανίκανων και λιγοστών απατεώνων. Γνώρισε επίσης πολλούς άλλους ηγέτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (με τις 54 χώρες της), των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Στην επόμενη φωτογραφία, κάνει την ασυνήθιστη και ίσως για μοναδική φορά υπόκλιση μαζί με τον Φίλιππο στην Αυτοκράτειρα και τον Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας.

Ήταν δεινή οδηγός ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Δεν πέρασε τεστ οδήγησης μα έμαθε να οδηγεί και βαριά φορτηγά στη θητεία της στον στρατό.

Ήταν επίσης δεινή ιππέας. Στην επόμενη φωτογραφία κάνει ιππασία με τον Πρόεδρο Reagan (παλιό καουμπόι ταινιών) το 1982 στο κάστρο Ουΐνδσορ:

Και μια φωτογραφία σε επίσημη τελετή με τον σύζυγό της 2015. Ο Φίλιππος φαίνεται να έχει γεράσει πια.

Μια τελευταία φωτογραφία του 2017 με τη συμπλήρωση 65 ετών Βασιλείας, στο λεγόμενο Sapphire Jubilee (Ζαφειρένια Εορταστική Επέτειος). Μια άξια Κυρία Άναξ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *