Πρωτιά πάλι σε επενδύσεις

Πρωτιά πάλι σε επενδύσεις

Ο Θεός μόνο ξέρει που θα βρισκόμασταν ως χώρα αν η κανονικότητα του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του συνεχιζόταν.

Έχουμε νέα πρωτιά στις επενδύσεις οπισθοχωρώντας 2 ακόμα θέσεις στην 59η σε παγκόσμια κλίμακα. Από το 2015 που ανέλαβαν τα σαΐνια του Σύριζα έγινε σταδιακή υποχώρηση 12 θέσεων!

Την ίδια περίοδο η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας μειώθηκε κατά -1,7%.

Μόνο για τέτοιες επιδόσεις είναι ικανοί οι τσιπριστές. Και αναρωτιέσαι πως κάθονται στα έδρανα της Βουλής τώρα (ως αντιπολίτευση) και πετούν τις ασυναρτησίες τους για ανάπτυξη, κανονικότητα, πρόοδο και παρόμοια – που μόνο στις φαντασιώσεις τους υπάρχουν.

Αυτές τις αηδίες τις εκφέρουν με τη σοβαρότητα βαθύτατου θράσους επιστήμονες δήθεν σαν τον Τσακαλώτο και την Αχτσιόγλου.

Ενώ κολοκύθες που έχουν κάποια επαφή με την πραγματικότητα όπως ο σεπτός κ. Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής που έστελνε τους εγκληματίες μπαχαλάκηδες στα σπίτια τους με αστυνομικά αυτοκίνητα, ομολογεί τώρα (Οκτ. 2019) πως «Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε το 2015».

Μα η Αναρχοαριστερά ουδέποτε είναι έτοιμη να κυβερνήσει.

Για να καταλάβουμε. Είμαστε τελευταίοι σε επενδύσεις εκτός από χώρες που βρίσκονται σε αναγνωρισμένη πτώχευση και σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι επενδύσεις ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι στο 13%!

Το κατά κεφαλή εισόδημα διαμορφώνεται σε 20.000 USD.

Για να βελτιωθούν οι συνθήκες γενικά και να κανονικοποιηθεί η πιστοληπτική δύναμη της χώρας οι επενδύσεις πρέπει, όπως καταλαβαίνετε, να αυξηθούν προς τον μέσο όρο της ΕΕ και το κατά κεφαλή εισόδημα να ανέλθει σε 24.000 USD.

Δεν θα είναι ακατόρθωτη μια τέτοια άνοδος, την οποία χρειαζόμαστε για το 2021 οπότε θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τον πόλεμο ανεξαρτησίας, μα θα είναι δυσκολότατη.

(Τα στοιχεία είναι από πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum που δίνεται συνοπτικά στο ΒΗΜΑ, 11/10/19.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *