Ε1320: Αφιλόξενο μέρος

Ε1320: Αφιλόξενο μέρος

- in Επικαιρότητα
0

Δεν νομίζω πως σας είναι εύκολο να αναγνωρίσετε το τοπίο μιας ερήμου από αλάτι, αφού είναι μάλλον απίθανο να το έχετε γνωρίσει έστω και κατά τύχη γεωγραφική. Πολλοί το θεωρούν το πιο αφιλόξενο μέρος του πλανήτη. Κανένα έμβιο ον δεν μπορεί να ζήσει εδώ. Ναι, δεν είναι θέμα επίκαιρο μα ούτε και άκαιρο. Είναι πολύ παράξενο. Μα θα έπρεπε να υπάρχει κι ένα μέρος με μηδέν ζωή, εκτός από αλάτι.

Δεν υπάρχουν φυτά ή ζώα κανενός είδους, κι ας βρέχει μια φορά τον μήνα. Ακόμα κι έντομα και σκορπιοί της ερήμου δεν μένουν εδώ. Είναι μέρος που δεν δημιουργήθηκε από αμέλεια ή σκοπιμότητα από τον άνθρωπο. Είναι φυσικό.

Αν βρεθείς εδώ, κάπου στη μέση, δίχως νερό, δεν θα τα καταφέρεις να φύγεις ζωντανός.

Αν δεν πεθάνεις από δίψα, θα σε κάψει ο ήλιος το καλοκαίρι και η παγωνιά τον χειμώνα, καθώς η θερμοκρασία φτάνει αρκετά κάτω από το μηδέν. Ακόμα κι όταν βρέχει, καθώς το νερό λιμνάζει γίνεται τόσο τοξικό που σε σκοτώνει πολύ γρήγορα αν το πιεις!

Είναι μια έκταση 120.000 στρέμματα (=46 τετραγωνικά μίλια) με αλάτι στρωμένο σε πάχος 5 ποδιών (περίπου 1,50 μέτρων). Και είναι η πιο επίπεδη έκταση σε όλο τον πλανήτη! Κι έτσι, παρότι το αλάτι είναι αγνό, δεν επιτρέπεται η συγκομιδή του.

Είναι τα Bonneville Salt Flats, δυτικά της Salt Lake City στην Πολιτεία Uta των ΗΠΑ. Να, η περιοχή σε γκρίζο αριστερά στον χάρτη:

Εδώ, σε αυτή την τεράστια περιοχή με την επίπεδη και μαλακιά επιφάνεια, τρέχουν αμάξια κάθε είδους σε κούρσες ή δοκιμές από το 1914. Πολλά από τα παλιά αυτοκίνητα δοκιμάστηκαν εδώ. Έκτοτε, στη λεγόμενη Bonneville Speedway έγιναν κι έσπασαν πολλά ρεκόρ ταχύτητας. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει περιοριστικό όριο. Εκτός από αυτοκίνητα τρέχουν μοτοσυκλέτες και φορτηγά και ιδιωτικά. Μερικά έχουν πιάσει 1.160 χλμ την ώρα (760 μίλια). Τα Παγκόσμια Τελικά είναι νωρίς τον Οκτώβρη.

Αν κανείς σκεφθεί να πάει, ας πάρει μαζί του 20 λίτρα νερού για τον εαυτό του, άλλα 20 για το όχημα κι άλλα 20 για κάθε σύντροφο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *