Τ241: Διαφθορά

Τ241: Διαφθορά

- in Ταυτότητα
0

1. Η διαφθορά είναι παγκόσμιο φαινόμενο που απαντάται σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Δεν είναι μια μεταφυσική ακαθόριστη κατάσταση που με κάποιο μυστηριώδη εξωγήινο τρόπο εγκαθίσταται στις κοινωνίες. Η λέξη έχει το κύριο στοιχείο “φθορά” που σημαίνει ακριβώς ‘βλάβη, πορεία προς διάλυση/καταστροφή’ μα αναφέρεται πάντα σε ανθρώπινες μονάδες – άτομα, οικογένειες, επιχειρήσεις, θεσμοί όπως αστυνομία, δικαστήρια κλπ., κυβερνήσεις, πολιτείες. Ποτέ σε δέντρα ή δάση, σε κυψέλη μελισσών, σμήνος πουλιών ή κοπάδι ήμερων ή άγριων ζώων.

Η διαφθορά είναι ένα γνωστότατο ανθρώπινο φαινόμενο που εμφανίζεται όταν ορισμένοι άνθρωποι αποκτούν αγαθά, θέσεις εξουσίας και προνόμια σε βάρος άλλων καθώς παραβιάζουν γραπτούς πολιτειακούς νόμους, άγραφους ίσως ηθικούς νόμους και παραδοσιακά ήθη κι έθιμα αποδεκτά από όλα ή τα πιο πολλά μέλη της κοινωνίας. Κάποιος, κάπου, κάποτε το κάνει και άλλοι μιμούνται το παράδειγμα σύντομα ενώ οι υπόλοιποι δεν επεμβαίνουν δυναμικά να το σταματήσουν.

2. Και οι 4 μεγάλες χώρες σε πληθυσμό και στρατιωτική δύναμη έχουν σοβαρό πρόβλημα με τη διαφθορά! Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία. Αυτές που μας ενδιαφέρουν άμεσα είναι η Ρωσία με έναν στυγνό ψευδολόγο δικτάτορα (ακριβώς σαν τον Χίτλερ στις αρχές του 2ου ΠΠ) και οι ΗΠΑ με τη δημοκρατική ομοσπονδιακή δομή της.

Στις ΗΠΑ η διαφθορά είναι σε κάποιο βαθμό νόμιμη αφού επιτρέπεται να δωροδοκείς πολιτικούς και δη αντιπροσώπους ή γερουσιαστές στη μορφή “δωρεές για (διάφορες μα κυρίως προ-εκλογικές) εκστρατείες”. Στη βάση βρίσκεται η προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων να έχουν αγαθά και προνόμια σε βάρος άλλων και αυτή εκδηλώνεται στη μορφή “δωρεών” που παράγουν ρουσφέτια, διορισμούς, ολιγοπώλια, άδειες για διάφορα και παρόμοια. Αλλά ένας ισχυρός, δημοφιλής ηγέτης με μια ισχυρή δημοφιλή κυβέρνηση θα μπορούσε αν ήθελε και ήξερε όντως πώς να το κάνει, να μεταμορφώσει τις ΗΠΑ σε μια σχετικά υγιή, σχετικά έντιμη, λειτουργική Δημοκρατία (όπως π.χ. η Νορβηγία ή Εσθονία) σε λιγότερο από μια γενιά.

Αυτό θα οφειλόταν κυρίως στο ότι υπάρχουν οι αναγκαίες δημοκρατικές παραδόσεις και κυρίως το Κράτος Δικαίου.

3. Η Ρωσία είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Στη Ρωσία δεν υπάρχει η παράδοση δημοκρατικών ελευθεριών (έκφρασης, μετακίνησης, συνάθροισης εφόσον δεν εμποδίζουν την ίδια ελευθερία σε άλλους και, το βασικότερο, το Κράτος Δικαίου που ως γραπτός ή άγραφος νόμος θέτει ακόμα και τον ανώτατο άρχοντα υπό την εξουσία του Νόμου ή συνόλου νόμων). Στην πραγματικότητα ουδέποτε υπήρξε, σε καμιά ιστορική περίοδο από τον 13ο αιώνα που άρχισε να εμφανίζεται ένα ρωσικό, ας πούμε κράτος και η Μόσχα ως κοινότητα, στην επικράτεια των Μογγόλων της Χρυσής Ορδής.

“Παιδιά για πόλεμο” – σε ταπεινή γονυκλισία με το μέτωπο στο έδαφος σε πλήρη παράδοση, ευσέβεια και ικεσία. Η στάση απαντάται σε πολλές γυμναστικές πρακτικές, γιόγκα, χορό κλπ. μα εδώ τα παιδιά τραγουδούν επίσης “Αν ο θείος Vova (=Πούτιν) μας καλέσει για την τελευταία μάχη θα είμαστε μαζί του”! Ναι, τέτοια παράδοση επικρατούσε στους καμικάζι της Ιαπωνίας προς τον Αυτοκράτορα, τέτοια τραγούδια έλεγαν και στον Χίτλερ και η γονυκλισία αυτή πάει πίσω στους Μογγόλους όταν κυριολεκτικά προσκυνούσαν τον Άρχοντα Χαν!

Στην Ρωσία πάντα η συγκολλητική ουσία που κρατούσε την κοινωνία σε ενότητα ήταν η θρησκευτική πίστη την οποία επέβαλλε ο Άρχοντας και το Ιερατείο και η προστασία που ήκμασε επί Σοβιετικού καθεστώτος. Ο κοινός πολίτης και η οικογένειά του είχαν την προστασία κάποιου ισχυρού μέλους του ΚΚ της γειτονιάς ή στο εργοστάσιο. Αυτός προστατευόταν από κάποιον ισχυρότερο στην τοπική επιτροπή κι εκείνος από κάποιον ανώτερο (πάντα μέσω του κόμματος) ως τον ανώτατο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΣΕ. Παλαιότερα το ίδιο ίσχυε ως τον ανώτατο Άρχοντα τον Τσάρο.

Σήμερα το ίδιο ισχύει ως τον ανώτατο Άρχοντα τον “αιώνιο πρόεδρο” Βλαδίμηρο Πούτιν. Το σύστημα είναι κλεπτοκρατικό όπου τα κατώτερα στρώματα κλέβουν λίγο από το κράτος και τα ανώτερα πολύ.

Είναι δε συναινετικό σύστημα όπου οι πάντες γνωρίζουν πως πρέπει να συμμετέχεις (ή να συναινείς) στην κλοπή αλλιώς μένεις έξω, μένεις πίσω και χάνεις θέση και εισόδημα ή ακόμα σου επιβάλλεται τιμωρία!

Οι γονείς, ακόμα και αυτοί που αναγνωρίζουν τον πλήρη εκμαυλισμό με τις ναζιστικές πρακτικές του Ζ που είναι η μισή σβάστικα, θα συναινέσουν για να μη χάσουν θέση και εισόδημα, ιδίως τώρα που με τις κυρώσεις έχει συρρικνωθεί ο ιδιωτικός τομέας και διευρυνθεί ο κρατικός! Επίσης, αρνητική αντίδραση μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρό πρόστιμο ή και φυλάκιση για γονείς!

Ο Πούτιν μέσω της κρατικής χαλύβδινης λαβής προστασίας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα λύνει και δένει, διορίζει και προωθεί ή φυλακίζει και ύπουλα δολοφονεί.

Μόνο το Κράτος Δικαίου εμφυτευμένο ως σταθερή διάθεση στους πολίτες μπορεί να εξουδετερώσει τέτοια διαφθορά. Και θα χρειαστεί τρεις γενεές κι έντιμους ηγέτες. Οπότε, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους Ρώσους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *